Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού


Την Παγκόσμια ημέρα νερού γιορτάζουμε αύριο, και δεκάδες φορείς και συλλογικότητες, με βασικό σύνθημα «Το νερό είναι πηγή ζωής, δεν είναι εμπόρευμα», διοργανώνουν δράσεις και εκδηλώσεις, προκειμένου να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τον πολυτιμότερο φυσικό πόρο.
22-3 Παγκόσμια ημέρα για το νερόΗ Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Ο πολύτιμος «λευκός χρυσός», ο οποίος δεν είναι το ίδιο άφθονος σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, εκατομμύρια κάτοικοι στερούνται καθαρού νερού ή πολεμάνε για να μπορούν να έχουν πρόσβαση, είναι το ίδιο «δώρο ζωής» που σε αρκετές περιοχές τον εμπορεύονται, τον φορολογούν, τον ρυπαίνουν.

Για την Παρασκευή, έχει προγραμματισθεί κινητοποίηση στο φράγμα του Μαραθώνα από την Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα, ενώ το απόγευμα θα γίνει ποδηλατοπορεία από την πλατεία Συντάγματος προς τα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι, κι επιστροφή στο Πάρκο Ναβαρίνου με ανοιχτή εκδήλωση και «Πάρτι Νερού».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού οι Οικολόγοι Πράσινοιαπαιτούν την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών και οργανώνουν Δρώμενο Ενημέρωσης κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, την Παρασκευή στις 16.00 το απόγευμα, στο Σιντριβάνι μπροστά στη ΔΕΘ.

«Πιστεύουμε ότι το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Έχουμε απορρίψει τα κυβερνητικά σχέδια για ιδιωτικοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας, με αιχμή τις εταιρείες ύδρευσης. Συμπαρατασσόμαστε με τους πολίτες και τους συλλογικούς φορείς που αγωνίζονται για να βγουν από τον κατάλογο των προς ιδιωτικοποίηση δημοσίων περιουσιακών στοιχείων οι δύο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης της χώρας, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της Κίνησης Πολιτών «136» που αγωνίζεται ενάντια στην ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, αλλά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις και οργανώνει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για να πάρουν στα χέρια τους - μέσω κοινωνικών συνεταιρισμών - τη διαχείριση του νερού, αγοράζοντας τις μετοχές της ΕΥΑΘ, επιτυγχάνοντας έτσι τον κοινωνικό έλεγχο στο νερό», τονίζεται στην ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων.
Το Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, στην ανακοίνωσή του για την «παγκόσμια ημέρα νερού» 2013, τονίζει: «Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ που προωθείται με επιθετικό τρόπο από την τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, στο πλαίσιο του γενικότερου ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών, θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στο απαραίτητο αυτό αγαθό και στην προστασία του ίδιου του πόρου. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης είναι οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα που θα πρέπει να προστατεύεται. Το νερό αποτελεί επίσης το σημαντικότερο φυσικό και περιβαλλοντικό αγαθό που χρήζει προστασίας και καλής διαχείρισης στο σύνολο του κύκλου του (υπόγεια νερά, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, ακτές, υγρότοποι κλπ.). Τέλος το νερό αποτελεί και βασικό αναπτυξιακό πόρο απαραίτητο για την παραγωγική διαδικασία προς όφελος των ανθρώπινων αναγκών»

 Και ανακοινώνει πως «Το επόμενο διάστημα, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα εργαστούν συστηματικά, μαζί με όλους τους ενεργούς κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς και θα συμβάλλουν από τη σκοπιά τους στη δημιουργία και ανάπτυξη μαζικών πρωτοβουλιών, ενός ενωτικού μετώπου υπεράσπισης του νερού σαν δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Φορείς πολιτών, συνδικαλιστικές οργανώσεις, η αυτοδιοίκηση και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις θα πρέπει να δώσουν το επόμενο διάστημα μια μεγάλη μάχη για τη μη-ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης και την αναζήτηση προοδευτικών και ριζοσπαστικών απαντήσεων στα ζητήματα διαχείρισης του νερού»

Από το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Νερού, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων, τονίζεται πως «Το νερό είναι ο πολυτιμότερος φυσικός πόρος. Τον πόρο όμως αυτό η άρχουσα τάξη, τα μονοπώλια τον διατηρούν σε ανεπάρκεια, τον εκμεταλλεύονται για τα δικά τους συμφέροντα και στόχους: Την αποκόμιση κερδών και την υλοποίηση ταξικών τους επιλογών με συνέπεια: 900 εκατομμύρια άνθρωποι (τα 400 εκ. είναι παιδιά) να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού να στερείται βασικών εγκαταστάσεων υγιεινής, το 43% να μην έχει ευχερή  πρόσβαση σε δίκτυο ύδρευσης.
Στη χώρα μας οι κυβερνήσεις της άρχουσας τάξης, προωθούν σταθερά την εμπορευματοποίηση των υδάτινων πόρων, την  ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Στον αντίποδα της πολιτικής αυτής  το ΚΚΕ τονίζει ότι το νερό πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής, της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό η αξιοποίηση του νερού  θα σχεδιάζεται, θα υλοποιείται και θα ελέγχεται με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών»
 
Πηγή:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου