Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ρομπέι: Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για την ανεργία

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι

Όπως τόνισε ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι, η ανεργία, και ιδιαίτερα των νέων, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων προσθέτοντας πως η ανάπτυξη και η εργασία «δεν είναι πράγματα που μπορούν οι κυβερνήσεις να αγοράσουν».

Σε ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης το αργότερο έως το 2014 ευελπιστεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπέι, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως τόνισε ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι, η ανεργία, και ιδιαίτερα των νέων, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων προσθέτοντας πως η ανάπτυξη και η εργασία «δεν είναι πράγματα που μπορούν οι κυβερνήσεις να αγοράσουν».

Για το λόγο αυτό τόνισε την ανάγκη να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για να βρεθεί η σωστή ισορροπία. «Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Παρά τις ενδείξεις ότι τα χειρότερα της χρηματοοικονομικής κρίσης βρίσκονται πλέον πίσω μας υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε για να αποκαταστήσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης, να αναζωογονήσουμε τις οικονομίες μας, να θεραπεύσουμε τα τραπεζικά μας συστήματα, να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και να βελτιώσουμε την πρόνοια στην περιοχή μας» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου πως η στρατηγική που ακολουθείται έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα, επισημαίνοντας την ανάγκη τόσο στην αντιμετώπιση της ανεργίας όσο και στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε προειδοποίηση για το ενδεχόμενο κοινωνικής εξέγερσης και υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας. 

«Η ανάπτυξη είναι το πρώτο θέμα, γιατί η έλλειψη ανάπτυξης δημιουργεί ανεργία και εμείς το γνωρίζουμε καλά, γιατί υποφέρουμε απο την ανεργία, έχουμε τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, υψηλότερους δείκτες ανεργίας στην ιστορία μας» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Υπάρχουν χρήματα, αλλά πρέπει να φτάσουν και στους ανθρώπους για να αποκτήσουν δουλείες οι νέοι» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Πρόσθεσε πως η Σύνοδος θα δώσει έμφαση στην ανεργία των νέων.

Η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται στην ΕΕ είναι υπερβολικά άκαμπτη είπε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ζήτησε περισσότερη ελαστικότητα.

Την ανάγκη προσαρμογής της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας υπογράμμισε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κοινωνικής εξέγερσης.



Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου