Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Γ. Εμίρης: Μέχρι τέλος Απριλίου οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ

Γ. Εμίρης: Μέχρι τέλος Απριλίου οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ


Μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ, από τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο προσδοκά να συγκεντρώσει 2,3 δισ. ευρώ. Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) Γ. Εμίρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν υπαναχωρήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί και ως εκ τούτου αποτελεί Νόμο του κράτους. Χαρακτήρισε τις αποκρατικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ ως ορόσημο για την πορεία του προγράμματος, καθώς το Δημόσιο προσδοκά από αυτές τις δύο να καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα του στόχου που έχει τεθεί στον τομέα αυτόν για εφέτος.
Σημειώνεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί στο Μνημόνιο είναι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις να φθάσουν τα 22 δισ. ευρώ έως το 2020. Για εφέτος η κυβέρνηση προσδοκά να συγκεντρώσει περίπου 2,6 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Σε ότι αφορά στην περίπτωση της ΔΕΠΑ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει πέντε εταιρείες. Για τη ΔΕΣΦΑ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η OSJSC Negusneft (η οποία έχει καταθέσει προσφορά και για τη ΔΕΠΑ), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς και η κρατική εταιρεία πετρελαίων του Αζερμπαϊτζάν.
Για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ ο οποίος πέρυσι εμφάνισε πωλήσεις 4 δισ. ευρώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επτά εταιρείες.
Ειδική αναφορά γίνεται στο δημοσίευμα στην αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό το οποίο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, καταλαμβάνει έκταση τριπλάσια του Μονακό.
Το ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Σεπτέμβριο επέλεξε να περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού οι εταιρείες London &Regional, Elbiti Cochin Island Ltd καθώς και η Lamda Developments. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει επίσης και η Qatar Diar Real Estate Investment Co. Όπως δήλωσε ο κ. Εμίρης δεν θα διστάσουμε να «σταματήσουμε τη διαδικασία στην περίπτωση που κρίνουμε ότι το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό».
Πηγή: ΑΜΠΕ,kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου