Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Έκτακτο Eurogroup για την Κύπρο την Κυριακή


Έκτακτο Eurogroup με αντικείμενο την κατάσταση στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων το Σάββατο μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε νωρίτερα την Παρασκευή υπό τον κ. Αναστασιάδη. Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεόφυτου, εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με κούρεμα των καταθέσεων. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες συζητείται κούρεμα έως και 25% για τις καταθέσεις από 100.000 ευρώ και πάνω για την Τράπεζα Κύπρου.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε μάλιστα ότι μετά την εξαγορά των κυπριακών υποκαστηματων στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς το χρηματοδοτικό κενό μεώνεται στα 3 δισ. ευρώ από 5,8 δισ. ευρώ αρχικά. «Θα έχουμε να βρούμε από αύριο μόνο τα μισά απ’ ό,τι ήταν αρχικά αναγκαίο» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου και των τριών μεγάλων τραπεζών της Κυπριακής δημοκρατίας —Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα— προέβη την Παρασκευή ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

Αβέβαιες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποστέλλοντας παράλληλα σαφές μήνυμα προς τη Λευκωσία να αναλάβει τις ευθύνες της.


Η διάσωση της Κύπρου περιέχει «οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί», διεμήνυσε ο Νίκος Αναστασιάδης, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Καθαρά στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται το ενδεχόμενο φορολόγησης των καταθέσεων, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου, Μιχάλης Σαρρής.

Kατά της συρρίκνωσης του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος τάχθηκε ο νομπελίστας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Κυπριακού Οικονομίας Χριστόφορος Πισαρίδης, σε ομιλία του σε συνέδριο του Economist.


Για συνεισφορά πάνω στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος.


Πηγή:skai.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου