Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Προσφορές έως τις 10 Μαΐου για την πώληση της ΔΕΠΑ

ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΙΣΕΣ ΜΕ ΤΟ 20% ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ
Προσφορές έως τις 10 Μαΐου για την πώληση της ΔΕΠΑ

Του Θανάση Παπαδή
Στις 10 Μαΐου θα είναι τελικά η τελευταία προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ μετά την παράταση που φέρεται να έδωσε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα όλα δείχνουν ότι βρέθηκε η «χρυσή τομή» για το πρόβλημα που είχε ανακύψει με την εγγυητική επιστολή που θα πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι επενδυτές μαζί με τις δεσμευτικές προσφορές.

Η παράταση κρίθηκε αναγκαία από το ΤΑΙΠΕΔ, εξαιτίας των ασφυκτικών προθεσμιών που υπάρχουν, αφού υπήρχαν αρκετά θέματα εκκρεμή, και παράγοντες του Ταμείου, αλλά και των υποψήφιων επενδυτών σημειώνουν πως ήταν αναγκαία, αλλά και προς όφελος της τελικής έκβασης του διαγωνισμού.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι υποψήφιοι επενδυτές θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 10 Μαΐου να καταθέσουν τις προσφορές τους από τις 29 Απριλίου που ήταν η αρχική προθεσμία. Ενώ τω μεταξύ στις 23 Απριλίου η ΔΕΠΑ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2012, ενώ μία ημέρα αργότερα λήγει η προθεσμία υποβολής ερωτημάτων από την πλευρά των ενδιαφερομένων.
Επίσης όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, έχει υπάρξει συμφωνία ώστε οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή οι Ρώσοι (Gazprom και Sintez) να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές που θα φθάνουν στο 20% του προσφερόμενου τιμήματος.
Να σημειωθεί ότι το θέμα των εγγυητικών επιστολών είχε γίνει αντικείμενο έντονων διαφωνιών, ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τις δύο ρώσικες εταιρείες. Οι τελευταίες ζητούσαν να μειωθεί το ποσό ώστε να μην υπάρχει τόσο μεγάλο ρίσκο στην περίπτωση που οι προσφορές απορριφθούν από παρέμβαση τρίτων.
Είχαν προηγηθεί συναντήσεις και επαφές του ισχυρού άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, τόσο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο και με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Σε ό,τι αφορά το τίμημα, κανείς δεν είναι σε θέση να το προδικάσει. Σύμφωνα με τις μη δεσμευτικές προσφορές, η Sintez είχε δώσει προσφορά 1,9 δισ. ευρώ και για τις δύο και η Gazprom κάτι λιγότερο από ένα δισ. για την ΔΕΠΑ. Ωστόσο, ένα ποσοστό θα καταλήξει στα ΕΛΠΕ που είναι μέτοχος με το 35% της ΔΕΠΑ. Πάντως ανεξάρτητες πηγές εκτιμούν ότι τα συνολικά οφέλη για το Δημόσιο θα υπερβούν το ένα δισ. Να σημειωθεί ότι οι μη δεσμευτικές προφορές πιθανότατα θα αλλάξουν είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

πηγή: imiresia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου