Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Η Κύπρος «ρίχνει» την τιμή του χρυσού κάτω από τα $1.500


O πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα από τυχόν πώληση μέρους των αποθεμάτων χρυσού στην Κύπρο θα διατεθούν κατά προτεραιότητα για την αποπληρωμή όσων χρωστά η μεγαλόνησος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ίδια στιγμή, η προοπτική πώλησης του κυπριακού χρυσού προκαλεί πιέσεις στην παγκόσμια αγορά, ρίχνοντας την τιμή του πολύτιμου μετάλλου κάτω από τα 1.500 δολάρια, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2011.
 

Και αυτό γιατί όπως εξηγούν αναλυτές, τυχόν πώληση του χρυσού της Κύπρου στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης, θα αποτελούσε ένα προηγούμενο και για άλλες χώρες της Ευρώπης. Ειδικά καθώς Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα έχουν στην κατοχή τους 3.230 τόνους χρυσού, που αξίζουν περίπου 125 δισ. ευρώ. 

“Η πιθανότητα να πουλήσει η Κύπρος το χρυσό της αποτελεί βαρίδι για την αγορά και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα άσχημο προηγούμενο για άλλες κεντρικές τράπεζες, που επιθυμούν να ελαφρύνουν τις πιέσεις των μέτρων λιτότητας”, εξηγεί στο Bloomberg ο Dave Lutz, της Stifel Nicolaus Co. 

Η κυπριακή κεντρική τράπεζα έχει στην κατοχή της 13,9 τόνους χρυσού, ενώ οι κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη πρόσθεσαν στα αποθέματά τους 534,6 τόνους χρυσού πέρυσι, δηλαδή τους περισσότερους από το 1964. 

Κόντρα προέδρου Αναστασιάδη με τον κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου 

Η κυπριακή κυβέρνηση επιτίθεται στην ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας  Πανίκος Δημητριάδης, την ίδια ώρα που η οικογένειά του δέχεται απειλές από ανθρώπους που έχασαν χρήματα στο πλαίσιο της πρόσφατης διάσωσης της χώρας. 

«Η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δέχεται επίθεση αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, σε συνέντευξή του στο Δουβλίνο σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Η ικανότητά του να διαχειριστεί την κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη από «τις απειλές θανάτου όχι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά προς τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου», είπε. 

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει το διορισμό του υποδιοικητή Σπύρου Σταυρινάκη ή να πωλήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας χωρίς τη συναίνεση της Κεντρικής Τράπεζας. «Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει δεσμευτεί για την πώληση χρυσού χωρίς διαβούλευση με την κεντρική τράπεζα», είπε ο Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι υπήρξε «συνεχής παρέμβαση σε σχέση με τη διαχείριση των τραπεζών που βρίσκονται υπό εξυγίανση» 

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εάν παραβιάσει το ευρωπαϊκό δίκαιο που απαγορεύει στις κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της κεντρικής τράπεζας. 

«Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο υποδιοικητής παύεται από τη θέση του με τον ίδιο τρόπο όπως ο διοικητής, δηλαδή μέσα από μια απόφαση της πλειοψηφίας των 13 δικαστών», είπε ο κ. Δημητριάδης. «Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν ακολουθήθηκε στην προκειμένη περίπτωση.

 Διαδικαστικά, η κίνηση αυτή του Προέδρου Αναστασιάδη πρέπει να εξεταστεί». Δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, ο Ανδρέας Μάτσης και Χαράλαμπος Αχνιώτης παραιτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Ο Λούης Χριστοφίδης παραιτήθηκε πριν λίγες μέρες.

Οι παραιτήσεις δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί και η επίπτωση είναι «ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ορίσει τα άτομα που είναι στενά συνδεδεμένα με αυτή», είπε ο κ. Δημητριάδης.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου