Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Γιατί πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα και όχι απλά να αναθεωρηθεί;

assets_LARGE_t_420_54064391_type12218


Μια από τις συνηθισμένες ερωτήσεις που τίθενται στους υποστηρικτές της αλλαγής του Συντάγματος, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης αναθεώρησής του,  είναι: «Γιατί λέτε ότι πρέπει να πάμε σε αλλαγή του Συντάγματος και όχι σε απλή αναθεώρηση; Τι είναι εκείνο που πρέπει να αλλάξει και δεν μπορεί να αλλάξει με την αναθεώρηση;».
Εκείνο που κυρίως δεν μπορεί να αλλάξει είναι η μορφή του πολιτεύματος, καθόσον το ισχύον την απαγορεύει. Δεν μπορεί να αλλάξει η μορφή του πολιτεύματος από κοινοβουλευτική δημοκρατία σε κάποια άλλη μορφή και κυρίως σε κάτι πιο δημοκρατικό. Το πιο θα είναι αυτό, μόνο ο λαός μπορεί να το αποφασίσει, με δημόσια διαβούλευση και έγκριση με δημοψήφισμα. 
Αυτό από μόνο του, δηλαδή η αλλαγή της μορφής του πολιτεύματος, είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η ισχύουσα κοινοβουλευτική δημοκρατία, από τη φύση της είναι καθαρά κομματική δημοκρατία. Δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κόμματα οργανωμένα με στρατιωτική πειθαρχία όπου βουλευτές, στελέχη και μέλη είναι υποχρεωμένα να εκτελούν μόνο τις αποφάσεις της κομματικής ηγεσίας και των συμφερόντων που κρύβονται πίσω της. Διαφορετικά διαταράσσονται οι συσχετισμοί στη Βουλή και η δρομολόγηση των συμφερόντων. Ελεύθερη προσωπική άποψη και ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας δεν αναγνωρίζονται. Το σύστημα προωθεί μόνο τους πειθήνιους και υποτακτικούς.
Αυτό το πολίτευμα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο, σε κανέναν, πολίτη, κομματικό στέλεχος, ακόμα και στον ίδιο τον κομματικό αρχηγό, να αναπτύξει την δική του ανεξάρτητη προσωπικότητα και να εκφράσει την προσωπική του βούληση. Τα πάντα θα πρέπει να υπακούν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας ολιγαρχίας. Είναι πολίτευμα που δημιουργήθηκε από ολιγάρχες αστούς για να εξυπηρετεί μόνο τα δικά τους συμφέροντα και όχι του λαού.
Στο τέλος τέλος είναι ένα πολίτευμα που κατευθύνεται από το παρασκήνιο και υπακούει, όπως είπαμε πιο πάνω, απόλυτα στα συμφέροντα της άρχουσας οικονομικής ελίτ. Αν μάλιστα η κυρίαρχη οικονομική ελίτ είναι κρατικοδίαιτη και παρασιτική, όπως είναι στη χώρα μας, τότε τα αποτελέσματα είναι αυτά που ζούμε. Το άρθρο 110 παρ. 1 του Συντάγματος ορίζει ότι αυτό το πολίτευμα δεν πρόκειται να αλλάξει όσο υπάρχουν Έλληνες για όσες χιλιετίες και αν περάσουν. Αυτό από μόνο του είναι φασιστικό, όταν σχεδόν όλα τα συντάγματα της γης μπορούν να αλλάζουν πολύ πιο εύκολα;
Πέτρος Χασάπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου