Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ "ΣΩΤΗΡΕΣ". ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ; ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΟΥ ΠΑΡΑΛΗ

savvidis

Ιβάν Σαββίδης

Το coplo grosso του ελληνορώσου μεγιστάνα για να κατακτήσει την Ελλάδα! Θα είναι ο νέος «πολιτικός-σωτήρας» της χώρας;


Όταν το 2006 ο Ιβάν Σαββίδης είχε ξεκινήσει τα ραντεβού με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του για να αναλάβει την ομάδα, αλλά και με τον τότε Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη από τον οποίο -μάταια ζητούσε- να τον χρίσει πρόεδρο συλλόγου που είχε σχέσεις με τον ποντιακό ελληνισμό, κανείς δεν φανταζόταν πως το 2013 όλη η Θεσσαλονίκη θα υποκλινόταν στον ελληνορώσο μεγιστάνα.

Ο «Ιβάν ο τρομερός» όπως συχνά τον αποκαλούν, γεννήθηκε πριν από 54 χρόνια στο χωριό Σάντα, στο Πόντο της Γεωργίας και ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, ως εργάτης στην καπνοβιομηχανία «Ντον Ταμπάκ», στο Ροστόφ της Νότιας Ρωσίας, σπουδάζοντας παράλληλα Οικονομικά στο πανεπιστήμιο της πόλης. Χάρη στο πείσμα και στην ευστροφία του αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία του εργοστασίου στη θέση του υποδιευθυντή. Με την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος το 1992 έγινε η ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου κι εκείνος εκμεταλλευόμενος την αλλαγή του καθεστώτος, κατάφερε να γίνει αφεντικό και να καθίσει στη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Σήμερα η καπνοβιομηχανία Ντον Ταμπάκ συγκαταλέγεται σε μία από τις τέσσερις σημαντικότερες εταιρείες του μητρικού ομίλου Agrokom, της οποίας πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι ο Σαββίδης. Εκτός από την καπνοβιομηχανία που ελέγχει το 4% της παραγωγής τσιγάρων στη Ρωσία, στην ιδιοκτησία του ανήκουν η εταιρεία αλλαντικών TAVR, η εταιρεία αγροτικών προϊόντων, ιχθυοκαλλιεργειών και παραγωγής χαβιαριού Kazachka, μια εταιρεία θεματικών πάρκων και ο ουσιαστικός έλεγχος του αεροδρομίου στο Ροστόφ. Υπολογίζεται ότι στις εταιρείες του εργάζονται περισσότεροι από 17.000 υπάλληλοι, ενώ ο κύκλος εργασιών τα τελευταία χρόνια ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το ρωσικό οικονομικό περιοδικό «Φινάνς», η περιουσία του Ιβάν Σαββίδη εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντας τον στην 306η θέση των πλουσιότερων Ρώσων, ενώ το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» ασχολήθηκε εκτενώς με την περίπτωσή του, αποτιμώντας την περιουσία του στα 237 εκατομμύρια ευρώ.

Παίζει μπάλα και σε άλλα γήπεδα

Εκτός από τις επιχειρήσεις, ο Ιβάν Σαββίδης φαίνεται πως έχει μεγάλη αγάπη με το ποδόσφαιρο, μιας και ο ΠΑΟΚ δεν είναι η πρώτη ομάδα που ενεπλάκησε διοικητικά μαζί της. Το 2002 είχε αναλάβει πρόεδρός της ποδοσφαιρικής ομάδας Ροστόφ, όμως η εμπειρία του δεν ήταν η καλύτερη, αφού ο ίδιος υποστήριξε ότι ξόδεψε περισσότερα από 33 εκατομμύρια ευρώ για το σύλλογο και ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με τις τοπικές αρχές που δεν του επέτρεψαν να λειτουργήσει το πολυμετοχικό σχήμα που είχε οραματιστεί με τη συμμετοχή επιφανών αθλητών, κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών. Το 2006 ανέλαβε τη δεύτερη ομάδα του Ροστόφ, τη SKA, από την οποία αποχώρησε πριν από λίγους μήνες και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα χρέη της ομάδας σήμερα φτάνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Άνθρωπος του Θεού!

Όπως ο ίδιος δηλώνει έχει άριστες σχέσεις με την εκκλησία και επικαλείται τα θεία κάθε φορά που θέλει να κάνει κάποια επιχειρηματική κίνηση. «Την περασμένη εβδομάδα ήμουν τρεις μέρες στο Άγιο Όρος. Πριν έρθω στην Ελλάδα για επενδύσεις ζήτησα την ευλογία του Θεού.» δήλωσε κατά την ομιλία του στα λαμπερά εγκαίνια του ξενοδοχείου Μακεδονία Palace που μισθώθηκε για ένα χρόνο από την εταιρεία του Black&White.

Εκτός των άλλων, η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα επαναλειτούργησε χάρη στις προσωπικές του προσπάθειες και την επισκέπτεται σε μόνιμη βάση κάθε Δεκαπενταύγουστο.

Η βουλευτική του δράση

Η δράση του Ιβάν Σαββίδη δεν έμεινε μόνο στα επιχειρηματικά και αθλητικά δρώμενα καθώς το 1998 άπλωσε τα πλοκάμια του και στη πολιτική. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της επαρχίας του Ροστόφ, ενώ το 2003, εκλέχθηκε στην κρατική Δούμα. Το 2007 ανανέωσε τη θητεία του στη ρωσική Βουλή, ωστόσο το 2011 η παράταξή του «Ενωμένη Ρωσία» έχασε τις εκλογές της επαρχίας του Ροστόφ. Διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος την εποχή που ήταν βουλευτής ο Σαββίδης τον είχε τοποθετήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσίας, καθώς και αναπληρωτή συντονιστή των διακυβερνητικών σχέσεων Ρωσίας - Ελλάδας.

Οι σχέσεις του ήταν κατ' αρχήν καλές με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Ωστόσο αυτές για ένα διάστημα χάλασαν, όταν είχε αρχίσει να μιλάει με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Πριν την οικονομική κρίση, είχε μεσολαβήσει για να γίνει η συνάντηση του Παπανδρέου με τον Πούτιν αλλά αυτή δεν ευδοκίμησε.

Την εποχή εκείνη ένα περιστατικό με τη πρώην υπουργό περιβάλλοντος, τη κ. Μπιρμπίλη είχε εκνευρίσει τους Ρώσους, όμως Σαββίδης προσπάθησε για την εξομάλυνση των σχέσεων. Όμως και με τον Αντώνη Σαμαρά φαίνεται πως έχει καλές σχέσεις, αφού σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, αυτός μεσολάβησε για να γίνει η συνάντηση του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όταν ακόμα ο Σαμαράς ήταν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα στη συνάντηση που είχε ο κ. Σαββίδης με τον Πρωθυπουργό στα μέσα Μαρτίου, στο Μακεδονία Palace, εκτός από τη ρύθμιση των χρεών του ΠΑΟΚ, ο ίδιος έφερε στο προσκήνιο τα θέματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης που αντιμετωπίζουν οι επαναπατρισθέντες στη χώρα, Έλληνες του εξωτερικού.

Φλερτ με το ελληνικό κοινοβούλιο

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως το επόμενο βήμα του ελληνορώσου μεγιστάνα, που φρόντισε να αποκτήσει πρόσφατα την ελληνική υπηκοότητα, είναι το φλερτ με το ελληνικό κοινοβούλιο. Φαινομενικά εύκολο να το πετύχει, αφού έχει δύο σημαντικά όπλα. Το ένα είναι η σχέση του με τον ποντιακό ελληνισμό και το δεύτερο, ο λαός του ΠΑΟΚ που στο πρόσωπό του έχει δει το σωσία για τη σωτηρία και άνοδό της ομάδας του.

Οι υποσχέσεις για επενδύσεις στη χώρα από τον Ιβάν τον τρομερό, τον έχουν φέρει στην κορυφή της δημοτικότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι στην εκδήλωση εγκαινίων του Μακεδονία Palace παραβρέθηκαν μηδενός εξαιρουμένου οι φορείς της συμπρωτεύουσας και όλοι τον κυνηγούσαν για ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο μαζί του. «Έχουμε φέρει δεκάδες χιλιάδες euro στην Ελλάδα, θα φέρουμε κι άλλα χωρίς να φοβηθούμε τους κινδύνους της κρίσης. Πιστεύω ότι μπορεί να διασωθεί η οικονομία της χώρας από τους Έλληνες της διασποράς.» δήλωσε ο ίδιος στην ομιλία του, κάνοντας τους χτυπημένους από την κρίση βορειοελλαδίτες να ελπίσουν ότι ένας Ιβάν θα φέρει την άνοιξη στην ελληνική οικονομία. Μέχρι στιγμής, εκτός από τον ΠΑΟΚ και το Μακεδονία Palace, έχει περάσει την κατοχή του η ελληνική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά 250 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής, ενώ άνθρωποι από το περιβάλλον του κάνουν λόγο για το ενδιαφέρον του για την ιστορική γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, αλλά και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Από τα αλώνια στα σαλόνια!

Αν και μεγάλωσε με φτώχια, ο Ιβάν Σαββίδης χαίρεται πλέον τα μεγάλα προνόμια ενός πετυχημένου επιχειρηματία. Μάλιστα απ' ότι φαίνεται είναι κι ένας αφοσιωμένος σύζυγος! Εδώ και 25 χρόνια είναι παντρεμένος με την Κυριακή Σαββίδη, έχουν αποκτήσει μαζί δύο γιους, ενώ με το ξεκίνημα της πολιτικής του καριέρας μεταβίβασε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στη σύζυγό του!

Στη προσωπική του ζωή είναι πολύ κοινωνικός. Έχει προσωπικές σχέσεις διάσημους ηθοποιούς και τραγουδιστές, ενώ ακολουθώντας τη μόδα των Ρώσων μεγιστάνων, ζούσε μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου στο Λονδίνο, αν κα τους τελευταίους μήνες έχει γίνει μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης.

πηγή: makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου