Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Παπανδρέου-Βενιζέλος, μάρτυρες για τη λίστα

Την πόρτα της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά τις ευθύνες του Γ. Παπακωνσταντίνου για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ θα περάσει την Πέμπτη το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κάνει το ίδιο ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Την Πέμπτη καταθέτει ο Ευ. Βενιζέλος

Την Πέμπτη καταθέτει ο Ευ. Βενιζέλος
Ο κ. Βενιζέλος καλείται από την προκαταρκτική επιτροπή ως μάρτυρας, καθώς είχε απορριφθεί κατά την ψηφοφορία η πρόταση της αντιπολίτευσης για την παραπομπή του από κοινού με τον Γ. Παπακωννσταντίνου, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ο Γ. Παπανδρέου θα καταθέσει διά της φυσικής του παρουσίας ή θα καταθέσει υπόμνημα - αν και ο ίδιος έχει πει «όλα στο φως». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει αυτοβούλως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον περασμένο Οκτώβριο, μία ημέρα προτού στείλει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας επιστολή στον Γάλλο ομόλογό του Π. Μοσκοβισί, ζητώντας του να αποστείλει στην Αθήνα το επίμαχο CD με τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών στην HSBC.


«Ενα παράνομο υλικό είναι εξ ορισμού επισφαλές και γι' αυτό δεν επιτρέπεται συνταγματικά η χρήση του ως αποδεικτικού μέσου και η επεξεργασία του ως αρχείου», είχε πει τότε. Είχε δε σημειώσει ότι επί των ημερών του στο υπουργείο Οικονομικών κεντρικός στόχος ήταν η σύναψη διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση Ελλήνων καταθετών.

Η ανακοίνωση της κλήσης Βενιζέλου, πάντως, από τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Μαρκογιαννάκη προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, καθώς θεώρησαν ότι επιχείρησε με συγκεκριμένες υποδείξεις να προετοιμάσει το κλίμα της εξέτασης του κ. Βενιζέλου.

Οι... απέναντι

Χθες βράδυ εξετάστηκαν κατ' αντιπαράσταση από τα μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ Κ. Μπίκας και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης, μετά τις αντιφάσεις που -σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής- εντοπίστηκαν στις καταθέσεις τους.

Ο κ. Διώτης επέμεινε πως είχε μείνει με την εντύπωση ότι η λίστα ήταν προϊόν συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών Ελλάδας-Γαλλίας, ενώ ο κ. Μπίκας επανέλαβε αυτό που είχε πει και στην κατάθεσή του. Οτι δηλαδή ενημερώθηκε από τις ελβετικές αρχές για την ύπαρξη της λίστας, ότι στη συνέχεια επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, ο οποίος του επιβεβαίωσε την ύπαρξη της λίστας, του είχε πει όμως ότι από εκεί και μετά την υπόθεση της λίστας χειρίζονταν από κοινού το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας και το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε με τον κ. Διώτη την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Μπίκας είπε ότι ζήτησε από τον κ. Διώτη να μάθει τι ήταν αυτά τα e-mails στα οποία αναφέρθηκε και ποιο ήταν το περιεχόμενό τους, πριν από την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή τους ενώπιον των μελών της επιτροπής.

Η εξέταση αυτή προκάλεσε νέα αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της επιτροπής Χ. Μαρκογιαννάκη και της Ζωής Κωνσταντόπουλου. Η βουλευτής, όπως και οι άλλοι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην επιτροπή, σε ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν τον πρόεδρο ότι με προκλητικό τρόπο και προμελετημένο σχέδιο μεθόδευσε την ακύρωση της εξέτασης χωρίς να κρύψει την αγωνία του μην τυχόν και προκύψουν νέα στοιχεία ενόψει της κατάθεσης του Ε. Βενιζέλου. Τον χαρακτήρισαν θλιβερό αχθοφόρο των σχεδίων συγκάλυψης που, όπως είπαν, καταστρώνουν αυτές τις ημέρες το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. μαζί με τους εμπλεκομένους.

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Β. Καπερνάρος ζήτησε χθες να ληφθεί απόφαση να κληθεί ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Π. Νικολούδης, ώστε να δώσει διευκρινίσεις για την κατάθεση που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Δημ. Πιέρρο (αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε η «Ε» στο χθεσινό φύλλο).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νικολούδης, επικαλούμενος την ενημέρωση που ο ίδιος διέθετε, είχε απαλλάξει ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών τα τέσσερα συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου από το αδίκημα της φοροδιαφυγής, υποστηρίζοντας ότι τα εισοδήματά τους από το 2000 ώς το 2011 δικαιολογούν πλήρως τις καταθέσεις τους. Ο κ. Καπερνάρος, πάντως, σε ανακοίνωση που διένειμε χθες διατύπωσε αναλυτικά τα ερωτήματά του και ζήτησε την παράλληλη κλήτευση του κ. Νικουλούδη από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ενώ ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης ζήτησε από την προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής την κατάθεση Διώτη, προκειμένου να τη συμπεριλάβει ως στοιχείο στην έρευνά του.


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου