Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Οι Αλχημιστές>Βάφτισαν το χαράτσι φόρο και αρπάζουν περισσότερα από τα νοικοκυριά!


Το χαράτσι για το 2013 βαφτίζεται «ενιαίος φόρος ακινήτων» και θα συνεχίσει και φέτος να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν και για το 2013 Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνολική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τους. 


Η αλλαγή της ονομασίας του χαρατσιού αλλά και η ελάφρυνση σε σχέση με αυτό για περιορισμένο αριθμό ιδιοκτητών -η οποία θα αντισταθμιστεί με την κατάργηση ορισμένων απαλλαγών που ισχύουν σήμερα από το συγκεκριμένο τέλος- είναι και το αποτέλεσμα όλων των διεργασιών και διαβουλεύσεων της τρικομματικής κυβέρνησης για τη φορολογία των ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση για την πλειονότητα των φορολογούμενων η επιβάρυνση σε σχέση με το χαράτσι δεν θα μεταβληθεί θεαματικά. 

Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν χθες θα πακεταριστούν και θα παρουσιαστούν στην τρόικα για έγκριση. Παρά το γεγονός ότι δεν οδηγούν σε ουσιαστικές απώλειες εσόδων και ελάφρυνση των φορολογούμενων, το ενδεχόμενο για μια κόκκινη κάρτα από τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να εισπραχθεί και φέτος το χαράτσι στην τρέχουσα μορφή του παραμένει ορθάνοικτο. 

Πιο αναλυτικά, με βάση όσα ανακοίνωσαν χθες οι Φ. Κουβέλης και Ευ. Βενιζέλος, τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης αλλά και πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ προκύπτουν τα εξής: 

-θα εισπραχθεί και για το 2013 φόρος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που θα αφορά τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ουσιαστικά το χαράτσι μετονομάζεται σε ενιαίος φόρος ακινήτων. Ο ενιαίος φόρος θα προβλέπει οριακή μείωση σε σχέση με την επιβάρυνση που προκαλεί το χαράτσι για μια περιορισμένη κατηγορία φορολογούμενων. «θα υπάρχει ένας μειωμένος συντελεστής», υποστηρίζει ανώτερος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη μείωση του συντελεστή από τα 5 ή 4 ευρώ ανά τετραγωνικό στα 3 ευρώ για τα ακίνητα σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης (π.χ. έως 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό). Αυτό για μια κατοικία επιφάνειας 80 τετραγωνικών μέτρων σε μια περιοχή με τιμή ζώνης1.200 ευρώ συνεπάγεται μείωση του φόρου από τα 400 στα 320 ευρώ. 

-η απώλεια εσόδων από την παραπάνω μείωση υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ και θα επιχειρηθεί να καλυφθεί με αύξηση του συντελεστή για τα εκτός σχεδίου κτίσματα από τα 3 ευρώ ανά τετραγωνικό στα 4 ή 5 ευρώ ανά τετραγωνικό. Επίσης, πρόκειται να επιβαρυνθούν με φόρο ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τα ακίνητα που ενοικιάζει σήμερα το δημόσιο από ιδιώτες ενώ θα καταργηθούν και ορισμένες απαλλαγές από το ΕΕΤΗΔΕ που υπάρχουν σήμερα. Τα δυο παραπάνω αναμένεται να φέρουν στο δημόσιο πρόσθετα έσοδα 140 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 60 θα επιχειρηθεί να πειστεί η τρόικα ότι θα έλθουν από τη μεγαλύτερη της προβλεπόμενης εισπρακτική απόδοση του ΕΕΤΗΔΕ. 

-οι φορολογούμενοι, όπως σημειώνει στο Capital.gr ανώτερος παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα κληθούν να πληρώσουν και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2013. Θα γίνει προσπάθεια προκειμένου στο ΦΑΠ να ενταχθούν και τα αγροτεμάχια. Ωστόσο, η υλοποίηση της απόφασης για τη φορολόγησή τους φαίνεται ότι μάλλον εγκαταλείπεται προς το παρόν τόσο για πρακτικούς λόγους (είναι δύσκολη η καταγραφή τους) όσο και για πολιτικούς (θα προκαλέσει την οργή των αγροτών). Για τη χρήση του 2014 θα εισπράττεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων μόνο μέσω εκκαθαριστικών της εφορίας και θα καταργηθεί ο φόρος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. 

Υπερφορολόγηση δείχνει η αριθμητική 

Από την αριθμητική των παραπάνω προκύπτει ότι φέτος οι φορολογούμενοι θα βάλουν τελικά πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη φορολογία των ακινήτων. Ενώ είχε προϋπολογισθεί ότι φέτος θα εισπραχθεί από τον ενιαίο φόρο το ποσό των περίπου 1,2 δισ. ευρώ, τελικά θα εισπραχθεί ένα ολόκληρο χαράτσι (μετονομασμένο σε φόρο ακινήτων) με κάποιες εκπτώσεις το οποίο μεταφράζεται σε έσοδα τουλάχιστον 2,2 δις ευρώ. Επίσης θα εισπραχθεί και το ΦΑΠ για το 2013 που μεταφράζεται σε πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ότι το συνολικό ποσό των 3,2 δις ευρώ που είχε προϋπολογίσει για φέτος το ΥΠΟΙΚ από τη φορολογία των ακινήτων (δηλαδή το άθροισμα του χαρατσιού για το 2012, των ΦΑΠ 2011 και 2012και ένα τμήμα το ενιαίο φόρου ακινήτων) αναθεωρείται προς τα πάνω προφανώς για να αντιμετωπισθεί η τρύπα του προϋπολογισμού στα έσοδα. 

spiros.dimitrelis@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου