Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Πώς και γιατί προφυλακίστηκαν Γιώργος και Ανδρέας Κουρής

Πώς και γιατί προφυλακίστηκαν Γιώργος και Ανδρέας Κουρής


Πώς και γιατί προφυλακίστηκαν Γιώργος και Ανδρέας Κουρής



Πατέρας και γιος, Γιώργος και Ανδρέας Κουρής, δεν ήταν εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. του τηλεοπτικού σταθμού ALTER κι όμως θεωρήθηκαν ηθικοί αυτουργοί για τη μη καταβολή φόρου μισθωτών υπηρεσιών, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από το κανάλι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα".


Η απόφαση της ανακρίτριας και εισαγγελέα περί προφυλάκισης του Γιώργου Κουρή και του γιου του Ανδρέα, μετόχου της εφημερίδας "Real News", προκάλεσε αίσθηση δεδομένου ότι οι δυο κατηγορούμενοι ήταν μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ALTER και ως εκ τούτου δεν είχαν δικαίωμα υπογραφής. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των απολογιών τους και οι δύο αντέκρουσαν με επιχειρήματα το σε βάρος τους κατηγορητήριο που στηρίζεται, κατά πληροφορίες, σε μαρτυρικές καταθέσεις, μεταξύ αυτών και του προφυλακισμένου διευθύνοντος συμβούλου του σταθμού Κώστα Γιαννίκου, ο οποίος είναι κατά τη δικαιοσύνη και ο φυσικός αυτουργός του αδικήματος της μη καταβολής ΦΜΥ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γιώργος Κουρής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του τηλεοπτικού σταθμού και κάτοχος του 25% των μετοχών της εταιρείας Ελεύθερη Τηλεόραση, και ο αντιπρόεδρος Ανδρέας Κουρής, μέτοχος επίσης με ποσοστό 25,64% "με φορτικότητα", όπως χαρακτηριστικά τους αποδίδεται, έπεισαν τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Κώστα Γιαννίκο και τον Βασίλη Κοσμόπουλο, διευθυντικό στέλεχος του σταθμού, να μην καταβάλουν τον ΦΜΥ στα κρατικά ταμεία για τη χρονική περίοδο από τη 1η Φεβρουαρίου έως 30 Σεπτεμβρίου του 2011 διάστημα κατά το οποίο ο τηλεοπτικός σταθμός ήταν κλειστός λόγω των σοαβρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Κατά την διάρκεια της απολογίας τους τόσο ο Γιώργος Κουρής όσο και ο γιος του, Ανδρέας, αντέκρουσαν το κατηγορητήριο σε βάρος τους, που τους θέλει να ασκούν επιρροή στον τηλεοπτικό σταθμό και να λαμβάνουν αποφάσεις κατέχοντας ποσοστό άνω του 50%.

"Δεν είχαμε την διαχείριση του σταθμού, δεν ήμασταν καν εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Τη διαχείριση την ασκούσε ο Κώστας Γιαννίκος. Τον εμπιστευτήκαμε αλλά ήταν κλέφτης", υποστήριξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις απολογίες τους ενώπιον της ανακρίτριας, επισημαίνοντας πως τόσο ο Κ. Γιαννίκος όσο και ο Β. Κοσμόπουλος βρίσκονταν καθημερινά στο κανάλι και λάμβαναν αποφάσεις χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Μάλιστα, ο Γιώργος Κουρής και ο γιος του Ανδρέας την περίοδο που έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι ο σταθμός αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εμφανίζονται να ενισχύουν το κανάλι με ποσό 6 εκατ. ευρώ από την πώληση ακινήτων τους προκειμένου το ALTER να εξυγιανθεί και να συνεχίσει τη λειτουργία του.

"Η απόφαση της δικαιοσύνης δεν είναι ψύχραιμη διότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης εμφάνισης στο δικαστήριο και εξασφάλισης της παρουσίας του κατηγορούμενου. Το χρονικό διάστημα που ερευνά η δικαιοσύνη για τις οφειλές, η οικογένεια Κουρή είχε εισφέρει 6 εκατ. ευρώ στο ALTER για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου". Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο δικηγόρος των δύο κατηγορουμένων, Θέμης Σοφός, μετά την επιβολή του έσχατου μέτρου της προσωρινής κράτησης στους δύο εντολείς του, που τους επιβλήθηκε παρά το γεγονός πως ούτε ύποπτοι φυγής είναι ούτε και ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων, καθώς ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER έχει κλείσει εδώ και δύο χρόνια, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του Α. Κουρή (Real, Love, κλπ) είναι απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Εξάλλου, της απόφασης περί προφυλάκισης είχε προηγηθεί η αθώωση του Α. Κουρή για μη καταβολή ΦΠΑ του σταθμού από τον Κ. Γιαννίκο. Το δικαστήριο έκρινε πως ο Α. Κουρής δεν είχε ευθύνη για τη μη καταβολή του καθώς δεν ήταν εκτελεστό μέλος του Δ.Σ.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για την προφυλάκιση των Γιώργου και Ανδρέα Κουρή.



Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου