Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Τριγμοί λόγω Βενιζέλου

Τριγμοί λόγω Βενιζέλου

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης 

Τηλεφωνική επικοινωνία των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση αναμένεται πιθανόν και σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργείται με την αιφνίδια παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου για «εδώ και τώρα» μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.


Ήδη στο παρασκήνιο καταβάλλονται προσπάθειες να χαμηλώσουν οι τόνοι, ώστε η κυβέρνηση να εμφανιστεί με τα λιγότερα το δυνατόν προβλήματα στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα στη Βουλή, ωστόσο το πρόβλημα συνοχής είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό. 

1. Στόχος του ΠΑΣΟΚ η αναμόρφωση της κυβερνητικής ισορροπίας με αναβάθμιση του ρόλου του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρενέβη στην κυβερνητική λειτουργία με το θέμα του ΦΠΑ για δύο κυρίως λόγους, καθώς το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά δεν φαίνεται να κερδίζει πόντους-το αντίθετο μάλιστα- από την πορεία της συγκυβέρνησης: πρώτον γιατί στο εσωτερικό του –ακόμα και στα ηγετικά κλιμάκια – επικρατούν απόψεις πως το κόμμα με τη σημερινή του τακτική δεν αποτελεί παρά «ουρά του Σαμαρά και της ΝΔ».

Δεύτερον, γιατί ο Ευ. Βενιζέλος θεωρεί πως ο πρωθυπουργός πιστώνεται προσωπικά και για το κόμμα του όλα τα θετικά σημεία της συγκυβέρνησης ,ενώ μοιράζει το πολιτικό κόστος σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Κατ’ ουσίαν, πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει με τις κινήσεις του το τελευταίο διάστημα την αναμόρφωση της σημερινής κυβερνητικής ισορροπίας: να αναγκάσει δηλαδή τον Αντώνη Σαμαρά σε μια συνολική συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης την αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας που αυτή στηρίζεται ,και τέλος, την άμεση πραγματοποίηση του ανασχηματισμού. 

2. Η στάση Βενιζέλου τραβά στο «αντάρτικο» και τη ΔΗΜΑΡ

Η τακτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι θα αναγκάσει σε περισσότερο «αντιπολιτευτική γραμμή» και τη ΔΗΜΑΡ, η οποία φέρεται να αιφνιδιάστηκε από τους υψηλούς τόνους και τις διαφοροποιήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία της Ιπποκράτους κατηγορούσε έως τώρα τη ΔΗΜΑΡ για διαφοροποιήσεις, ενώ τώρα είναι η ίδια που βγήκε στο «αντάρτικο». Ο ανταγωνισμός και το άγχος των δύο μικρότερων κομμάτων να έχουν πολιτικά οφέλη «συγκρουόμενα» με το Μέγαρο Μαξίμου εκ των πραγμάτων υπονομεύουν περαιτέρω τη συνοχή της κυβέρνησης, όπως βεβαίως και η στάση του Αντώνη Σαμαρά να μην ξεκαθαρίζει απολύτως τους κανόνες λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος. 

3. Ψύχρανση των σχέσεων Σαμαρά-Βενιζέλου

Η παρατήρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι μπορεί και τώρα να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς τα έσοδα το επιτρέπουν, αποτελεί προσωπική βολή κατά του πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανίζει το συγκεκριμένο μέτρο ως βασική του προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Και η απάντηση όμως κύκλων του Μαξίμου ότι ο ΦΠΑ ανέβηκε στο 23% επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή Βενιζέλου αποτελεί ευθεία επίθεση στο πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μένει βεβαίως να αποδειχθεί πόσο οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν περαιτέρω την λειτουργία της κυβέρνησης και θα αυξήσουν την καχυποψία μεταξύ των τριών εταίρων. 

4. Οι κοινωνικές πιέσεις επηρεάζουν την κυβερνητική λειτουργία

Στην πολιτική υπάρχει το αξίωμα ότι τα προβλήματα της κοινωνίας και η δυσαρέσκεια από τα αδιέξοδα οικονομικών πολιτικών μεταφέρονται μετά από σύντομα χρονικό διάστημα στο εσωτερικό των κομμάτων που ασκούν την εξουσία και της συγκεκριμένης κυβέρνησης . Η κοινωνική δυσαρέσκεια είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα μεταξύ των εταίρων και αν δεν αντιμετωπιστούν τα αδιέξοδα της οικονομίας η κυβερνητική συνοχή θα απειληθεί περαιτέρω. 

Το ΠΑΣΟΚ για το ΦΠΑ

Ολόκληρη η άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ για τον ΦΠΑ στην εστίαση, έχει ως εξής:

«Το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση τέθηκε από το ΠΑΣΟΚ στη σημερινή συνάντηση των αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων στο Υπουργείο Οικονομικών, γιατί η τελική εκτίμηση της τρόικας για τα δημοσιονομικά δεδομένα που ανακοινώθηκε μετά την τελευταία συνάντηση των τριών αρχηγών την περασμένη Κυριακή επιτρέπει να γίνει αυτός ο χειρισμός.

Βάση συνεπώς της δυνατότητας που έχει ανοιχτεί για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι η εκτίμηση πως το έλλειμμα για το 2012 (χωρίς να υπολογίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που υπολογίζεται μόνο λογιστικά) είναι 6%. Αυτό είναι μια επιτυχία που οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά βεβαίως και σε αυτούς που σήκωσαν το βάρος των δύσκολων αποφάσεων και πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια.

Συνεπώς το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που πρώτο απ’ όλους και δικαιούται και υποχρεούται να θέσει το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση γιατί είχε υποστεί το κόστος της αύξησής του που ήταν αναγκαία το 2011, όπως ακριβώς συνέβη και με το ΕΕΤΗΔΕ που τώρα ήρθε η ώρα να μειωθεί και να μετατραπεί σε ενιαίο φόρο ακινήτων. Αλλά για να είναι αυτό δυνατόν το ΠΑΣΟΚ σήκωσε ένα τεράστιο βάρος μόνο του.

Οι προτάσεις συνεπώς του ΠΑΣΟΚ και οι πρωτοβουλίες του διέπονται πάντα από το ίδιο αίσθημα ευθύνης. Αλλά δεν μπορεί κάποιοι να σηκώνουν το βάρος και να πληρώνουν το κόστος και κάποιοι άλλοι να θέλουν να δρέψουν τους όποιους καρπούς».



Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου