Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Πόσα υπουργεία ζητάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τι όρους θέτει στον Σαμαρά

Πόσα υπουργεία ζητάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τι όρους θέτει στον Σαμαρά


Ανασχηματισμό και νέα προγραμματική συμφωνία απαιτεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και θα προσέλθει στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη με τη δική του αντζέντα.

Επικαιροποίηση της κυβερνητικής συμφωνίας
Ο κ. Βενιζέλος εδώ και καιρό έχει θέσει στον κ. Σαμαρά θέμα «δίκαιης κατανομής κόστους και οφέλους μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων». Πηγές της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι εξοργισμένος με τον Φώτη Κουβέλη ο οποίος υλοποιεί την κυβερνητική συμφωνία α λα καρτ και απειλεί τώρα ότι δεν θα ψηφίσει τοχαράτσι στα ακίνητα αν επιβληθεί για το 2013.
«Ούτε το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει το χαράτσι» τονίζουν κορυφαίοι παράγοντες της Ιπποκράτους θέλοντας να δείξουν ότι η κυβερνητική συνοχή δεν μπορεί να απειλείται για μικροκομματικούς λόγους και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σηκώνει μόνο του το πολιτικό κόστος.
Γκρίνιες για το ρόλο της ΔΗΜΑΡ
Η παρέμβαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για το χαράτσι θορύβησε το ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο που μετά το συνέδριό του δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποχρεώθηκε σε παρέμβαση το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, με άτυπη ενημέρωση που διενεμήθη από την Ιπποκράτους και σύμφωνα με τις πληροφορίες συνέγραψε ο ίδιος, ζητώντας ανασχηματισμό και νέα προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης.
Το ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, ζητά ουσιαστικά τη θεσμοθέτηση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και την ουσιαστική λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου «το οποίο δεν συνεδριάζει ποτέ, με ευθύνη του Πρωθυπουργού και δεν παίρνει αποφάσεις», όπως λένε πηγές της Ιπποκράτους.
Επίσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποιεί ότι θα επιμείνει στις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την ανεργία, ενώ αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα στο πλαίσιο της κυβέρνησης, αν δεν πράξει το ίδιο και η ΔΗΜΑΡ. «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα σηκώσει πάλι βάρη που δεν του αναλογούν για να προστατευτούν άλλοι εταίροι από το βάρος παλαιότερων ή τωρινών επιλογών τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην άτυπη ενημέρωση ως απάντηση στη δήλωση του Φώτη Κουβέλη για το χαράτσι.
Αγκάθι το χαράτσι στα ακίνητα
Ο χαρακτηρισμός, πάντως, της συνέχισης του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ και το 2013 ως «νέο μέτρο» από τη ΔΗΜΑΡ, μάλλον οδηγεί σε αδιέξοδο τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου να περάσει την απόφαση -όπως σχεδίαζε- με κοινή υπουργική πράξη ενώ επικρέμεται η απειλή να μην έρθει το μέτρο στη Βουλή.
Πρώτον, πολύ δύσκολα θα δεχθούν να το ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και βουλευτές της ΝΔ. Η στάση της ΔΗΜΑΡ, όπως φάνηκε και από την τροπολογία για το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, επηρέασε και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς κόντρα στην κομματική γραμμή το καταψήφισαν δύο.
Δεύτερον, θα εντείνει τα ερωτήματα «πού το πάει η ΔΗΜΑΡ» σε σχέση με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση, αν και ο Φώτης Κουβέλης προτίθεται να παραμείνει πάση θυσία στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Υπό το πρίσμα αυτό αποκτά ιδιαίτερο βάρος η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την προσεχή Τετάρτη, καθώς στο τραπέζι θα τεθούν σοβαρότατα προβλήματα και ίσως για πρώτη φορά χρειαστεί να ληφθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις για την λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης.
Ανασχηματισμός και «πράσινοι» υπουργοί
Επίσης το ΠΑΣΟΚ θέτει θέμα ανασχηματισμού, αμέσως μετά την επίσκεψη της Τρόικα και προτείνει την αναβάθμιση της συνάντησης των τριών αρχηγών, οι οποίοι, στην ουσία, θα συντονίζουν την κυβερνητική δράση.
Σύμφωνα με τους κύκλους του ΠΑΣΟΚ όλα τα άλλα θέματα εντάσσονται σε ένα ενιαίο προγραμματικό πλαίσιο με ορίζοντα τετραετίας. Και για πρώτη φορά από τον σχηματισμό της κυβέρνησης θέτει θέμα δίκαιης μοιρασιάς κόστους και οφέλους μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Όπως όλα δείχνουν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιέζει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να μπει στην κυβέρνηση και εκείνος με πολιτικά στελέχη, κάτι στο οποίο ανθίσταται προς ώρας ο Φώτης Κουβέλης. Πάντως από την Ιπποκράτους υποστηρίζουν ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει γίνει ο ανασχηματισμός αν και ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το iefimerida.gr το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει 7-8 κυβερνητικές θέσεις. «Ως κόμμα πρέπει να πάρει ό,τι του αναλογεί» ισχυρίζονται στελέχη του κόμματος και κάνουν λόγο για αναβάθμιση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ με πολιτικά στελέχη στο υπουργικό συμβούλιο.
Βενιζέλος και αντιπροεδρία
Ενα μεγάλο στοίχημα βάζουν στο ΠΑΣΟΚ: θα μπει ή δεν θα μπει στην κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Όλα δείχνουν ότι ο ίδιος το επιθυμεί. Αν βέβαια το επιθυμούσε και ο Φώτης Κουβέλης τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Στην τελευταία τους συνάντηση έγινε μια προσπάθεια από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει στάση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αλλά φαίνεται με τα έως τώρα δεδομένα πως δεν κατέστη δυνατόν.
Ωστόσο η επιθυμία του κ. Βενιζέλου να αναλάβει υπουργικό θώκο βρίσκει απέναντι στελέχη του κόμματος που σηκώνουν τοίχο σε μια παρόμοια προοπτική.
Να μη γίνουμε εκλεκτός συγγενής της ΝΔ
Οπως διαφάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, στελέχη όπως η Φώφη Γεννηματά, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Κώστας Σκανδαλίδης και η Τόνια Αντωνίου του το είπαν ανοικτα όχι μόνο να μην μπει στην κυβέρνηση αλλά και το ΠΑΣΟΚ να πάψει να είναι ο εκλεκτός συγγενής της ΝΔ.
«Χρειάζεται να ασκήσουμε κριτική στην κυβέρνηση, να πάρουμε αποστάσεις απο βασικές επιλογές, κανόνες και λειτουργίες που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, πρέπει να κάνουμε σαφές ότι δεν συμφωνούμε», είπαν τα στελέχη αυτά, που με τον τρόπο τους έδειξαν καθαρά τις επιλογές τους.
Ακόμη και ο γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης πιστεύει ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν βοηθά το θέμα του ανασχηματισμού και η συμμετοχή του κόμματος όπως όλοι την εννοούν στη κυβέρνηση. «Ο ανασχηματισμός δεν πρέπει να είναι θέμα προσώπων, αλλά να σχετίζεται με τη λειτουργία της κυβέρνησης. Από εκεί και μετά έρχονται τα πρόσωπα», λέει με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Ανδρουλάκης που έχει μεταφέρει τις σκέψεις του στον κ. Βενιζέλο.
Επομένως το στοίχημα αυτή την περίοδο στο ΠΑΣΟΚ είναι αν ο κ. Βενιζέλος θα συμπορευτεί με την πλειοψηφία του κομματικού του οργάνου, και των στελεχών που του λένε να τραβήξει κόκκινες γραμμές στην κυβέρνηση, ή θα παραμερίσει κάθε άλλη άποψη και θα μπει και ο ίδιος στην κυβέρνηση πιστεύοντας πως έτσι κάνει το καλύτερο για τη χώρα, το κόμμα του, και τον εαυτό του.
Θέλει την αντιπροεδρία
Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ή του υπουργού Εσωτερικών, με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες. Τηλεφωνεί, μάλιστα, σε φίλους και στελέχη τους οποίους εμπιστεύεται για να ζητήσει τη γνώμη τους και εκμυστηρεύεται ότι θα επιθυμούσε θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση.
Καλά πληροφορημένη πηγή αναφέρει ωστόσο ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα ήθελε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην κυβέρνηση αν δεν συμμετάσχει και ο Φώτης Κουβέλης. «Ή και οι δύο στην κυβέρνηση ή κανείς» διαμηνύουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου τα οποία δείχνουν έντονα προβληματισμένα από τις αξιώσεις του ΠΑΣΟΚ για ενισχυμένη συμμετοχή στην κυβέρνηση.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου