Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Το πολυνομοσχέδιο-σκούπα απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησης

Το πολυνομοσχέδιο-σκούπα απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησης

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης 

Τη συνοχή της κυβέρνησης αναμένεται να απειλήσει και πάλι το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας -πιθανότατα την Πέμπτη- και να ψηφιστεί με διαδικασίες-εξπρές από το Κοινοβούλιο. 


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητεί ήδη σύσκεψη αρχηγών πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου, κάτι, όμως, που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, καθώς ο Φώτης Κουβέλης θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες την προσεχή Παρασκευή. 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως εναλλακτική λύση, απαιτεί τηλεφωνική επικοινωνία των τριών αρχηγών, ώστε το πολυνομοσχέδιο-σκούπα να ψηφιστεί χωρίς αντιδράσεις και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Χθες, άλλωστε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και ο Φώτης Κουβέλης διαμαρτύρονται, διότι δεν γνωρίζουν επακριβώς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, που περιέχει τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις, όπως τα συμφώνησε ο Γιάννης Στουρνάρας με την τρόικα.

Τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά αναμένεται να δυσκολευτούν να ψηφίσουν ρυθμίσεις, όπως π.χ. το άνοιγμα των καταστημάτων πάνω από 5-6 φορές τον χρόνο, τις δόσεις στα δάνεια ή (η ΔΗΜΑΡ) το «χαράτσι» και τις απολύσεις στο δημόσιο, εάν δεν έχουν ληφθεί υπόψη σοβαρές παρατηρήσεις τους. 

Για τη λειτουργία της κυβέρνησης

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, πιέζει για σύσκεψη των αρχηγών πριν από το Πάσχα, προκειμένου να συζητηθούν ο ανασχηματισμός, η αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας και το μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης επιμένουν πως ο Πρωθυπουργός, αλλά και υπουργοί, όπως ο Γιάννης Στουρνάρας, δεν τους ενημερώνουν ή και τους αγνοούν σε σειρά κορυφαίων αποφάσεων, γεγονός που δυσχεραίνει τη λειτουργία της κυβέρνησης και προειδοποιούν ότι δεν θα ανεχθούν στο εξής τέτοια συμπεριφορά. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι εμμονές των δυο άλλων κομμάτων είναι αυτές που δημιουργούν προβλήματα στο κυβερνητικό έργο. 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ιδιαίτερη σημασία έχει το τι θα πράξει και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που ίδρυσε πρόσφατα νέο κόμμα, στο οποίο συμμετέχει και ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Αηδόνης. Αν, δηλαδή, θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο-σκούπα στο σύνολό του ή έστω τις «καυτές» του διατάξεις ή θα θελήσει να λάβει τις πρώτες αποστάσεις από την κυβερνητική πλειοψηφία.



Πηγή: real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου