Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Κυβερνητική κρίση προκαλεί το Δημόσιο

Κυβερνητική κρίση προκαλεί το Δημόσιο

Κυβερνητική κρίση προκαλεί το Δημόσιο



Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

«Βέτο» για τον Α. Μανιτάκη έθεσε η τρόικα και σύμφωνα με πληροφορίες δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά με τον υπουργό Οικονομικών.


Η αρνητική διάθεση που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών απέναντι στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης φάνηκε με το καλημέρα καθώς το θέμα του δημοσίου τέθηκε στο τραπέζι της πρώτης συνάντησης που είχε ο Γ. Στουρνάρας με την τρόικα την Πέμπτη το βράδυ, απουσία του Γ. Μανιτάκη. 

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο Μαξίμου για τον Αντώνη Μανιτάκη είναι το γεγονός πως σε όλες τις συσκέψεις που έκανε ο πρωθυπουργός -το προηγούμενο διάστημα- ενόψει της άφιξης της τρόικας δεν συμμετείχε σε καμία ο Α. Μανιτάκης. 

Όπως επίσης δεν κλήθηκε και στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. 

Η διαρροή κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών ότι ο Γ. Στουρνάρας εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς έγινε λίγη ώρα μετά το τέλος της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών και λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα. 

Άμεση ήταν η απάντηση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: «Όποιος κάνει την διαπραγμάτευση να βάζει και την υπογραφή του» σημείωναν κύκλοι του Α. Μανιτάκη. 

Το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πήγαινε σε εκδηλώσεις και στήριζε το σχέδιο της κινητικότητας ενώ υπήρχαν διαρροές πως η τρόικα θα δεχθεί τελικά τις προτάσεις του Α. Μανιτάκη.

Το κλίμα ήταν βαρύ στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο Αντώνης Μανιτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που τον επέλεξε για την συγκεκριμένη κυβερνητική θέση, του δήλωσε την πλήρη εμπιστοσύνη του και φέρεται να του τόνισε πως θα προχωρήσει κανονικά το σχέδιο για την κινητικότητα. 

Η τρόικα βάζει ουσιαστικά σε «διαθεσιμότητα» τον Α. Μανιτάκη καθώς όπως υποστηρίζει δεν έχει λάβει συγκεκριμένα στοιχεία για τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν «διευθύνσεις και ονόματα» για τις 12.000 που θα ενταχθούν στο σύστημα της κινητικότητας μέχρι τον Ιούνιο και τους υπόλοιπους 13.000 μέχρι το τέλους του έτους για να φτάσουν συνολικά τους 25.000 εργαζόμενους. 

Παράλληλα ζητούν να πληροφορηθούν πόσοι συγκεκριμένα είναι οι επίορκοι υπάλληλοι. Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα δεν έλαβαν τα στοιχεία που ζητούσαν με αποτέλεσμα να απορρίψουν το σχέδιο. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «υπάρχει θέμα» με την κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα δεν ικανοποιείται από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου