Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ενα βήμα πριν από τη ρήξη η τρικομματική για το χαράτσι


Με εναλλακτικές λύσεις για την είσπραξη του Ειδικού Τέλους Ακινήτων μετέβη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συζήτησαν τις....
τελευταίες λεπτομέρειες λίγο πριν από την άφιξη της Τρόικα.
Φυσικά πρώτο στην ατζέντα ήταν το ζήτημα με το χαράτσι στα ακίνητα και η είσπραξή του. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος αφού θεωρεί πως τελικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, όπως δήλωσε μετά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Είμαι αισιόδοξος. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι οι συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν οδήγησαν σε ναυάγιο.
Ωστόσο με την είσπραξη του Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ είναι αντίθετη η ΔΗΜΑΡ, θέση που αναμένεται να προκαλέσει καραμπόλα στην κυβέρνηση, αφού ενδεχομένως να μη θελήσει και το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του να συμφωνήσει με την πρόταση Στουρνάρα, αφού δεν θα θέλει να είναι ο κυβερνητικός εταίρος που υποχωρεί.
Η Ιπποκράτους ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να σηκώνει μόνο το ΠΑΣΟΚ το βάρος των δύσκολων μέτρων. Ετσι υπό αυτές τις συνθήκες η πιο ενδεδειγμένη κίνηση για τον πρωθυπουργό είναι, με βάση την εισήγηση που έχει δεχθεί, να καταφύγει για μια ακόμη φορά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
ΔΗΜΑΡ: Δεν το ψηφίζουμε σε αυτή τη μορφή
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, δήλωσε στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να ψηφίσει το χαράτσι στην παρούσα μορφή του.
«Θα περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική πρόταση, όχι μόνον η κυβερνητική. Τι δεδομένα, τι βάσεις μας δίνει η τρόικα, για να ξέρουμε ποια είναι τα όριά μας αυτήν τη στιγμή. Πάντως, έτσι όπως έχει η κατάσταση, το αρχικό χαράτσι δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε. Και το έχουμε πει σε όλους τους τόνους», ήταν τα λόγια του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ.
Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος δεν έκρυψε την ενόχληση της ΔΗΜΑΡ για την κριτική από τους κυβερνητικούς εταίρους όσον αφορά τη στάση της, τονίζοντας ότι «εμείς έχουμε ιδεολογικές διαφωνίες, ιδίως για νομοσχέδια που δεν έχουν σχέση με μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, δεν σχετίζονται με το αν θα πάρουμε ή όχι τη δόση, για παράδειγμα. Και δεν σημαίνει τίποτε εάν δεν τα στηρίζουμε ή δεν τα ψηφίζουμε. Και στηρίζουμε κι αν δεν υπήρχε η Δημοκρατική Αριστερά, δεν θα είχαμε κυβέρνηση... Άρα, όσοι μας κουνούν το δάκτυλο να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και πριν πουν κάτι να βουτάνε τη γλώσσα στο μυαλό».
Κεδίκογλου: Η επιβάρυνση θα είναι αισθητά χαμηλότερη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου υποστήριξε, πάντως, μιλώντας στη ΝΕΤ, ότι η τελική επιβάρυνση θα είναι αισθητά χαμηλότερη και αναφερόμενος στο «όχι» της ΔΗΜΑΡ για παράταση της είσπραξης του τέλους μέσω ΔΕΗ, είπε πως οι πολιτικοί αρχηγοί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Παράλληλα αναφερόμενος στην άφιξη της Τρόικα εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε θετική κατάληξη στο θέμα της ρύθμισης για την πληρωμή των οφειλών. Τέλος για το θέμα του ανασχηματισμού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες.
Τα σενάρια για τις μειώσεις στο χαράτσι
Το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί σενάριο για μείωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, βάσει του οποίου το χαράτσι θα πέσει κατά 15%-20%. Μάλιστα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε δηλώσεις του επεσήμανε πως το χαράτσι φέτος θα είναι αισθητά χαμηλότερο.
Ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων κατά 315-420 εκατ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα, με τα οποία θα πρέπει να συμφωνήσει η Τρόικα.
Οι λύσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, όπως αναφέρει και tovima είναι:
Να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου ακινήτων με βάση τις κατώτατες αντικειμενικές του δήμου τους και όχι ώς 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως γίνεται σήμερα.
Να επιβάλλεται ΕΕΤΗΔΕ και στα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Σήμερα το Δημόσιο εξαιρείται από το τέλος, αλλά δεν υπάρχει λόγος να εξαιρούνται και οι εκμισθωτές των ακινήτων που χρησιμοποιεί, λένε στο υπουργείο Οικονομικών.
Να ελεγχθούν οι δήμοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρανόμως έχουν καθιερώσει ειδικές κατηγορίες μειωμένου τέλους (μέχρι 29 βρέθηκαν σε μια περίπτωση).
ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός υλοποιεί το σχέδιο της Τρόικα - Διαλύει τη χώρα
Από την Κουμουνδούρου συνεχίζουν τις βολές κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός υλοποιεί το σχέδιο της Τρόικα, «διαλύει το κράτος και πανηγυρίζει για την καταστροφή της Κύπρου».

 iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου