Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

«Σπάνε» τα ισόβια για καταχραστές δημοσίου χρήματος-ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΞΩ


Το υπουργείο Δικαιοσύνης, με γνώμονα την αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά και την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία, προωθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία εάν κάποιος έχει καταχραστεί χρήματα του δημοσίου και τα καταβάλει μέχρι την απολογία του, τιμωρείται με ποινή μέχρι δύο ετών. 


Με βάση τα ισχύοντα, επισημαίνεται ότι αντίστοιχες περιπτώσεις απειλούνται ακόμη και με ισόβια. 

Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, εάν κάποιος καταβάλει τα χρήματα μέχρι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, τιμωρείται μέχρι τρία έτη και εάν τα καταβάλει στο Εφετείο μέχρι 10 έτη. 

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται επί του παρόντος όσοι έχουν διαπράξει αδικήματα όπως απιστία, υπεξαίρεση και απάτη.

Η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ σε υποθέσεις που δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμη, όπως π.χ. η Siemens, η Energa, ο Α. Τσοχατζόπουλος κ.ά. 

Εν τω μεταξύ, αναζητείται χώρος ώστε να κρατούνται εκεί όσοι κατηγορούνται για οικονομικά αδικήματα, καθώς και όσοι έχουν καταδικαστεί μέχρι δύο έτη. 

Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, αναφορικά με την αύξηση των μέτρων ασφαλείας στις φυλακές. 

Μεταξύ άλλων, έγινε γνωστό ότι ήδη το υπουργείο έχει ζητήσει από το ΣΔΟΕ να ελεγχθεί η περιουσιακή κατάσταση των σωφρονιστικών υπαλλήλων, σε βάρος των οποίων υπάρχουν καταγγελίες για την τέλεση ποινικών ή πειθαρχικών αδικημάτων. 

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός "δεν θεωρούμε ότι όλοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι συμμετέχουν σε πράξεις διαφθοράς". 

Στόχος των νέων ρυθμίσεων, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η πάταξη της διαφθοράς αλλά και η υπεράσπιση των αδυνάτων. "Τα πτώματα δεν είναι δύσκολο να τα χτυπήσει κάποιος, οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς επιλέγουν εγκληματίες και παραβάτες με υπόσταση", τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε πρώην και νυν πολιτικούς.

Πηγή: www.euro2day.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου