Τρίτη 2 Απριλίου 2013

«Εμφύλιος» στο κυβερνητικό στρατόπεδο με αλληλοκατηγορίες και διαρροές

emfulios-sto-kyvernitiko-stratopedo-me-allilokatigories-kai-diarroes


Η διαχείριση της οικονομικής πραγματικότητας βαραίνει κάθε μέρα και περισσότερο στους ώμους της κυβέρνησης και πληθαίνουν οι υπουργοί που συζητούν, έστω και παρασκηνιακά το θέμα των πρόωρων εκλογών.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται οργισμένοι με τις διαρροές κορυφαίων υπουργών και παραγόντων της ΝΔ που δεν διευκολύνουν την κυβέρνηση με τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών. 

«Δεν είναι λύση οι εκλογές. Ας το καταλάβουν και ας δουλέψουν για να βγει το πρόγραμμα» λένε από το πρωθυπουργικό γραφείο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει ότι το βασικό είναι όλοι να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο και δεν κατανοεί πως άρχισε να γίνεται συζήτηση για εκλογές, που δεν βοηθάνε στην παρούσα φάση. 

Οι διαρροές έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου και διερωτώνται συνεργάτες του Πρωθυπουργού: «Ωραία, ας υποθέσουμε ότι θα γίνουν εκλογές. Πού θα μας οδηγήσουν; Τι μήνυμα στέλνουμε στη διεθνή κοινότητα;». 

Είναι κατανοητό ότι ο πρωθυπουργός πρώτιστα επιζητεί την υλοποίηση του προγράμματος και θεωρεί ότι κάθε άλλη συζήτηση, όχι μόνο δεν βοηθάει την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα της δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. 

Με οδηγό την προσωπική επιβίωση 

Παράλληλα αναδεικνύεται ένα βαρύ κλίμα σε πολλά υπουργεία, παρατηρείται ασυνεννοησία και χάραξη προσωπικής στρατηγικής, σε μια χρονική στιγμή που η τρόικα έρχεται και πιέζει. 

Το κεντρικό ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να προχωρήσει το πρόγραμμα και να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των υπουργών, αλλά και  εγκατάλειψη των «φέουδων» της εξουσίας. 

Το πρόβλημα είναι ότι ένστικτο της επιβίωσης στον ακατανόητο λαβύρινθο της κρίσης, σε συνδυασμό με την πυρίτιδα που συγκεντρώνεται στην κοινωνία, οδηγεί μοιραία στη χάραξη  προσωπικών στρατηγικών, ακόμα και από πρόσωπα που στήριξαν τον Αντ. Σαμαρά, αλλά τώρα βλέπουν το  πολιτικό τους κεφάλαιο να εξατμίζεται ταχέως. 

Ήδη ορισμένοι υπουργοί φροντίζουν να κρατήσουν τις αποστάσεις τους από το μνημόνιο, ενώ ακόμα και στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου τα πνεύματα δεν είναι ήρεμα.     

Ο φόβος των νέων μέτρων 

Σε αυτό το κλίμα εσωστρέφειας και μιζέριας που αναδύεται, ο πρωθυπουργός «ξορκίζει» το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και αναμένεται να υπάρξει μεγάλη μάχη με την τρόικα για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Η αγωνία είναι έκδηλη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς υπάρχει ο φόβος οι αστοχίες στην υλοποίηση του μνημονίου και το χρηματοδοτικό κενό, να ανοίξουν την όρεξη» των εκπροσώπων των δανειστών και να ζητηθούν νέες διορθώσεις. 

Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε νέες πολιτικές εμπλοκές, καθοριστικές για τη κυβερνητική συνοχή, ενώ σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι βουλευτές είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε νέα μέτρα. 

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου