Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Μπαρόζο:Η καθυστέρηση επιδεινώνει την κατάσταση

Μπαρόζο:Η καθυστέρηση επιδεινώνει την κατάσταση

Μπαρόζο:Η καθυστέρηση επιδεινώνει την κατάσταση

"H καθυστέρηση στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιδεινώνει την κατάσταση". Αυτό είναι το βασικό μάθημα από την εμπειρία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, λέει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής.


"Αν υπάρχει κάποιο μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από την εμπειρία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, είναι ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιδεινώνει την κατάσταση", αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Μπαρόζο εξαίρει, πάντως, την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας και τονίζει με νόημα ότι οι μηχανισμοί στήριξης "επιτρέπουν την πιο σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων μέσω των δανείων που δίνονται, αλλά τα δάνεια αυτά θα επιστραφούν".

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί τα Μνημόνια,ο κ. Μπαρόζο επισημαίνει:

"Αν τα κράτη-μέλη δεν είχαν επιτρέψει τη συσσώρευση των παραπάνω προβλημάτων, τότε θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει να ζητήσουν στήριξη. Τα προβλήματα αυτά θα υπήρχαν με Μνημόνιο ή χωρίς. Τα προγράμματα προσαρμογής βοηθούν αυτές τις χώρες να διορθώσουν τις οικονομικές τους ανισορροπίες και να ανατάξουν τις οικονομίες τους σε βιώσιμη τροχιά. Αντί όμως να κοιτάμε το παρελθόν, καλύτερα να εστιάσουμε στις μεταρρυθμίσεις για το μέλλον, που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας".

"Όταν η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια το 2010, η Ευρωζώνη δεν διέθετε τις δομές για να αντιμετωπίσει συντεταγμένα την κρίση. Πλέον εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα διακυβέρνησης, που θα διασφαλίζει ότι θα αποφύγουμε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον: για παράδειγμα, φτιάξαμε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης με πόρους 700 δισεκατομμυρίων, ενισχύσαμε τους κανόνες χρηστής οικονομικής διαχείρισης και συμφωνήσαμε σε έναν ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για τεράστια βήματα προς τα εμπρός, που θα ήταν αδιανόητα ακόμη και πριν από κάποιους μήνες.
Αν αυτές οι δομές υπήρχαν το 2010, τότε νομίζω ότι η κρίση δεν θα ήταν τόσο σοβαρή. Πλέον εργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Αθήνας ώστε να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε βιώσιμη τροχιά, όπως είναι και ο σκοπός του προγράμματος", τονίζει ο Μπαρόζο.

πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου