Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ-Συμβιβασμός των τριών αρχηγών για το «χαράτσι»

Συμβιβασμός των τριών αρχηγών για το «χαράτσι»


Κοινή πρόταση για τη φορολόγηση ακινήτων αποφάσισαν να δώσουν στην Τρόικα οι πολιτικοί αρχηγοί, έπειτα από τη νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι τρεις αρχηγοί αποφάσισαν την αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος όμως θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι πολιτικοί αρχηγοί, θα είναι προοδευτικός και θα ελαφρύνει τους Έλληνες πολίτες.

Όπως ανάφερε εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις, να μην διακόπτεται δηλαδή η παροχή ρεύματος στον χρήστη αν εκείνος δεν επιθυμεί να πληρώσει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ το ποσό του φόρου, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταφέρεται στην αρμόδια ΔΟΥ.
«Η κυβέρνηση θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα με κοινή θέση και πρόταση ώστε να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος από έναν ενιαίο φόρο ακινήτων που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα, ώστε να ελαφρυνθούν οι πολίτες. Ο εισπρακτικός μηχανισμός θα εξακολουθήσει να είναι αυτός της ΔΕΗ αλλά με το σημερινό νομικό πλαίσιο» ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Συζητήσαμε επί μακρόν όλα τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, να έρθει η νέα δόση και να επιστρέψει ένα κλίμα ομαλότητας στην ελληνική οικονομία» και πρόσθεσε «πρέπει να προστατευθεί ο πολίτης και ο άνεργος μέσα σε μια Ευρώπη η οποία αυτή τη στιγμή είναι νευρική και επικίνδυνη για τον εαυτό της» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που σημείωσε πως το ειδικό τέλος ακινήτων έπρεπε να αντικατασταθεί με έναν ενιαίο φόρο ακινήτων.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, ανέφερε ότι το 2013 θα εισπραχθεί μέσω τη ΔΕΗ και από το 2014 θα μεταφερθεί στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες και τις αρμόδιες εφορίες.
Πρόσθεσε ότι ο φόρος θα είναι μειωμένος και προοδευτικός, ενώ θα προβλεφθεί και ένα είδος αφορολόγητου προς ανακούφιση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι όταν η κυβέρνηση αποφάσιζε το 2011 να εφαρμόσει το ειδικό τέλος ακινήτων δεν υπήρχε εναλλακτική λύση και ο στόχος παρέμενε να είναι κάτι έκτακτο και προσωρινό.
Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν συζητήθηκε κανένα τέτοιο θέμα, σημειώνοντας πως είναι τυπικό θέμα που αφορά τον πρωθυπουργό και χαρακτήρισε προσβλητικό να διαρρέεται στα μέσα ότι ο ίδιος επιθυμεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.
Στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πότε θα καταρτιστεί το νέο σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Βενιζέλος, απάντησαν ότι θα γίνει άμεσα, ενώ δεν τοποθετήθηκαν αναφορικά με το ποσοστό της μείωσης που θα επιδιωχθεί.
Στουρνάρας: Εχουμε κοινές θέσεις θα κάνουμε την πρότασή μας στην Τρόικα και θα δούμε
Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στους δημοσιογράφους πρόσθεσε οτι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης και φυσικά το «καυτό» θέμα του φόρου των ακινήτων.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο νέος φόρος ακινήτων θα εισπράτετται μέσω των Εφοριών από το 2014, ενώ φέτος θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου.
Ερωτώμενος για το ποσοστό της έκπτωσης στο ειδικό τέλος, επιφυλάχθηκε να απαντήσει λέγοντας πως «θα κάνουμε κάποιες προτάσεις στην Τρόικα και θα σας πούμε».


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου