Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ξεκινά το συνέδριο του ΚΚΕ

Ξεκινά το συνέδριο του ΚΚΕ

Ξεκινά το συνέδριο του ΚΚΕ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Με την ομιλία της γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στις 10 σήμερα το πρωί, ξεκινά τις εργασίες του το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Σε αυτήν, η κ. Παπαρήγα θα παρουσιάσει την εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για το Συνέδριο, που ολοκληρώνεται την Κυριακή με την εκλογή νέων οργάνων του κόμματος, ανοίγοντας νέα σελίδα για αυτό στο μέλλον. Σημειώνεται ότι στην έναρξη του Συνεδρίου δεν θα παραβρεθούν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, καθώς δεν έχουν προσκληθεί. Αντιθέτως, προσκλήσεις έχουν λάβει προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων, καθώς και άλλες, με πορεία στο κόμμα.


Όπως αποκάλυψε την προηγούμενη Κυριακή η Real News, πάντως το εντονότερο χαρακτηριστικό του Συνεδρίου που ξεκινά σήμερα, θα είναι η ανανέωση του ιστορικού κόμματος. Αυτή μάλιστα, αναμένεται – όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν- να ξεκινήσει από την ηγεσία, με την Αλέκα Παπαρήγα να εγκαταλείπει το τιμόνι της ηγεσίας του ΚΚΕ μετά από 22 χρόνια στη θέση της γενικής γραμματέως. Ως επικρατέστερος να τη διαδεχθεί φέρεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, που μένει να αποδειχθεί αν θα αποτελέσει μεταβατική λύση, ή ...μονιμότερη στο τιμόνι του ΚΚΕ. Για την ίδια θέση πάντως έχουν ακουστεί ακόμα τα ονόματα του Γιώργου Μαρίνου και του Νίκου Σοφιανού.

Με την ανανέωση όμως να μην περιορίζεται στα ηγετικά κλιμάκια του Περισσού, νέα πρόσωπα που αναμένεται να παίξουν ρόλο στο κόμμα το επόμενο διάστημα, θεωρούνται τόσο ο 33χρονος βουλευτής του κόμματος Γιάννης Γκιόκας που κατέχει ήδη ρόλο στο επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος, όσο και η 52χρονη Αλεξάνδρα Μπαλού, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ.

Εντωμεταξύ, επεισοδιακός υπήρξε για πρώτη φορά μετά το 1991 ο προσυνεδριακός διάλογος, όπως εξελίχθηκε μέσα από τις σελίδες του Ριζοσπάστη όλο το προηγούμενο διάστημα. Μεταξύ των διαφωνούντων, παλαιά στελέχη του κόμματος όπως ο Αντώνης Σκυλλάκος και νεότερα με ενεργό ρόλο ωστόσο όπως ο Νίκος Μπογιόπουλος, που δεν κατάφεραν τελικά να εκλεγούν σύνεδροι.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Περισσού, τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής και το νέο Πρόγραμμα του ΚΚΕ υπερψήφισαν τα μέλη του κόμματος σε ποσοστό 96,8%. Κατά ψήφισαν το 1,65% και λευκό το 1,55%. Αντιστοίχως, για το νέο Καταστατικό του κόμματος υπέρ ψήφισαν το 97,3% των μελών, κατά το 1,21% και λευκό το 1,49%. Την ίδια στιγμή, δεκάδες κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλες τις ηπείρους έχουν ήδη αποστείλει χαιρετιστήρια μηνύματα αλληλεγγύης στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.



ΠΗΓΗ: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου