Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η Eurobank προ των πυλών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Καθ΄ οδόν προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκεται η Eurobank, καθώς ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως από το ΤΧΣ.
Σε περίπτωση κρατικοποίησης της Eurobank δεν αλλάζει κάτι για τους πελάτες της τράπεζας, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να αποπληρώνουν κανονικά τα δάνειά τους, ενώ οι καταθέσεις τους είναι πλήρως
Σε περίπτωση κρατικοποίησης της Eurobank δεν αλλάζει κάτι για τους πελάτες της τράπεζας, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να αποπληρώνουν κανονικά τα δάνειά τους, ενώ οι καταθέσεις τους είναι πλήρως εξασφαλισμένες


Σύμφωνα με κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές, η τράπεζα δεν θα προχωρήσει στη σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 30 Απριλίου και ούτε θα «βγει» στην αγορά προς αναζήτηση 410 εκατ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων, που είναι το όριο του 10% για να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.
Οι πελάτες
Αμεσα, πιθανότατα και σήμερα, η διοίκηση της Eurobank θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση, θα ενημερώσει το ΤΧΣ ότι δεν μπορεί να καλύψει το 10% και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κρατικοποίησή της.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση κρατικοποίησης της Eurobank δεν αλλάζει κάτι για τους πελάτες της τράπεζας, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να αποπληρώνουν κανονικά τα δάνειά τους, ενώ οι καταθέσεις τους είναι πλήρως εξασφαλισμένες.
Ο πρόεδρος της Alpha Βank Γ. Κωστόπουλος

Επίσης είναι στην αρμοδιότητα του ΤΧΣ -όπως προβλέπει το Μνημόνιο- στο αν θα υπάρξουν αλλαγές στη διοικητική ομάδα της τράπεζας.
Το ΤΧΣ, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν την ανακεφαλαιοποίηση, θα καλύψει πλήρως τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας και θα ξεκινήσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσής της -όπως είναι η πώληση στοιχείων του ενεργητικού της, θυγατρικών της κλπ.-, αφού η τράπεζα θα πρέπει να καταστεί «ελκυστική» όσο το δυνατόν συντομότερα για να πωληθεί -μέσω διεθνούς διαγωνισμού- το αργότερο εντός 5 ετών.
Ενα από τα σενάρια για το μέλλον της Eurobank θέλει την τράπεζα να ενσωματώνει και το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που συνοδεύεται με 11 δισ. ευρώ καταθέσεων. Αν προχωρήσει το σχέδιο αυτό, η Eurobank θα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, θα έχει ρευστότητα και θα διαθέτει ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, κάτι που θα διευκολύνει και την πώλησή της σε στρατηγικό επενδυτή.
Μάλιστα και η Alvarez συμμερίζεται την άποψη ότι ο καλύτερος συνδυασμός είναι η εξαγορά του ΤΤ από τη Eurobank.
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Alpha Βank
Στην τελική ευθεία για άντληση 550 εκ. €
Η διοίκηση της Alpha Βank αναμένεται μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε να ανακοινώσει τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και ουσιαστικά μπαίνει στην τελική ευθεία για να αντλήσει ποσό έως 550 εκατ. ευρώ από την αγορά.
Ας σημειωθεί ότι τα 550 εκατ. ευρώ, που προσδοκά να αντλήσει από ιδιώτες επενδυτές, αποτελούν το 12% των συνολικών της κεφαλαιακών αναγκών που διαμορφώνονται στα 4,57 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τράπεζα έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος από τα 550 εκατ. ευρώ που έχει θέσει ως στόχο, καθώς Ελληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές, όπως και μεγάλα funds έχουν επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση.
Η Τράπεζα Πειραιώς
Με υπερκαλυμμένο το όριο του 10%, καθώς ήδη έχει συγκεντρώσει 570 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς συγκαλεί αύριο Τρίτη τη β΄ επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της.
Το deal με τη Millennium έκλεισε και η μητρική BCP θα συμμετάσχει στην αύξηση με 400 εκατ. ευρώ, ενώ 175 εκατ. ευρώ θα εισφέρει και η Societe Generale (για τη Γενική).
Στόχος της είναι να αντλήσει άλλα 160 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσει στην έκδοση CoCos.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την εξαγορά των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα των τριών κυπριακών τραπεζών -Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής-, η Πειραιώς περιόρισε στα 300 εκατ. ευρώ την καθαρή αρνητική θέση της (από τα 2 δισ. ευρώ).
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Μάχη» για προσέλκυση κεφαλαίων 785 εκ. €
Μάχη με τον χρόνο δίνει η διοικητική ομάδα της Εθνικής Τράπεζας για να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 785 εκατ. ευρώ, που είναι το όριο του 10% για να διατηρήσει η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.
Από την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς έχει ξεκινήσει περιοδεία σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με στόχο την ενημέρωση των μεγάλων πελατών για να συμμετάσχουν στην αύξηση. Στη «μάχη» της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων έχει ριχθεί και το δίκτυο καταστημάτων με τους διευθυντές να ενημερώνουν τους πελάτες σε καθημερινή βάση.
Ενώ ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών στη Νέα Υόρκη με εν δυνάμει επενδυτές. Η β΄ επαναληπτική συνέλευση της ΕΤΕ έχει ορισθεί για τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου, όπου και οι μέτοχοι αναμένεται να δώσουν την έγκρισή τους για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ποσού 9,785 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα θα εκδώσει μετατρέψιμο ομολογιακό (CoCos) ποσού 1,9 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η ΕΤΕ έχει ξεκινήσει και διαδικασίες μείωσης του ενεργητικού της, αρχής γενομένης από την πώληση της θυγατρικής της που διαχειρίζεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr , ehnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου