Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Κινητικότητα στη Δεξιά, με το βλέμμα στον... ΣΥΡΙΖΑ


Εντονη κινητικότητα καταγράφεται στο παρασκήνιο της ευρύτερης δεξιάς παράταξης και πολλές συναντήσεις και συνάξεις διεξάγονται, πίσω από τις... κουρτίνες της εξουσίας. Στον δρόμο για το συνέδριο της ΝΔ, που είναι προγραμματισμένο για το τελευταίο τριήμερο του Ιουνίου, εξελίσσεται μια ενδιαφέρουσα ζύμωση για μετακινήσεις και μετεγγραφές, με φόντο την επερχόμενη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στη χώρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον την κινητικότητα που καταγράφεται στον ευρύτερο χώρο της παράταξης της Δεξιάς και έχουν κατά νου τη φράση του Μάο -λόγω και του πρόσφατου ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κίνα - «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση».

Ο κ. Αντ. Σαμαράς ενδιαφέρεται αρκετά για τις παρασκηνιακές ζυμώσεις που είναι σε εξέλιξη, λόγω και του ευρύτερου σχεδίου του για τη μετεξέλιξη της ΝΔ σε βασικό πόλο του αστικού συστήματος, αλλά και για τη διεύρυνσή της τόσο προς τα δεξιά όσο και προς το κέντρο.

Εκτός από την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων που απορρέουν από το μνημόνιο, έχει τακτική ενημέρωση για τα όσα διαδραματίζονται στους διαδρόμους της εξουσίας.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δίνουν μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της ΝΔ με δυνάμεις προερχόμενες από τα δεξιά της, πλην του χώρου της Χρυσής Αυγής. Η επιστροφή στελεχών, κυρίως από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, το ΛΑΟΣ και τη Νέα ΜΕΡΑ, αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα για να αναχαιτιστούν οι διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή.

Αυτό είναι το ένα σκέλος της στρατηγικής, αφού όπως θεωρούν στην πρωθυπουργική ομάδα το σχέδιο διεύρυνσης με κεντρογενείς, εκσυγχρονιστικές, φιλελεύθερες και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις προχωρεί ικανοποιητικά, αν και με πολύ αργά βήματα.

Και μόνο η επικείμενη παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα στο συνέδριο της ΝΔ στα τέλη Ιουνίου, όπου και θεωρείται βέβαιο ότι θα μιλήσει, αλλά και οι εισηγήσεις που υπάρχουν να συμπεριληφθεί στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως συνεργαζόμενος, στις πρώτες εκλόγιμες θέσεις, είναι ενδεικτικά στοιχεία του πρωθυπουργικού σχεδιασμού.

Την ίδια στιγμή, από το Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν με προσοχή και τις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, επενδύοντας στη σύγκρουση του κ. Αλ. Τσίπρα με τις Συνιστώσες στον δρόμο προς το συνέδριο, ενώ θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί επικοινωνιακά, ως αντίβαρο, το Σχέδιο Β, κόμμα του οποίου ηγείται ο κ. Αλ. Αλαβάνος.  

Το βασικό στην παρούσα φάση είναι η εξουδετέρωση των εκ δεξιών σχημάτων εκ παραλλήλου με την αξιοποίηση, επικοινωνιακή και πολιτική, της πολιτικής διαμάχης στον ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά ζητήματα.

Ως εκ τούτου, η αναταραχή στους Ανεξάρτητους Ελληνες θεωρείται ένα καλό σημάδι για το Μέγαρο Μαξίμου, αφού προσβλέπει στη μετακίνηση βουλευτών προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, αλλά και στην επιστροφή περιφερειακών στελεχών.

Η παραίτηση του Τέρενς Κουίκ από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αποτέλεσε μια είδηση που σχολιάστηκε ευρέως στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά μένει να φανεί πώς θα κινηθεί ο βουλευτής, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα είναι σε εξαήμερη περιοδεία για το κόμμα του.

Το τελευταίο διάστημα ο κ. Καμμένος παρατηρεί μια σειρά από περίεργες κινήσεις στο κόμμα του, όπως π.χ. τη σύγκρουση μέσω Διαδικτύου δύο βουλευτών, της κυρίας Ραχήλ Μακρή και της κυρίας Μαρίνας Χρυσοβελώνη, ενώ πολλές πληγές δεν έχουν κλείσει ακόμα από το πρόσφατο συνέδριο.

Στο παρασκήνιο καταγράφονται αρκετές κινήσεις από την πλευρά της ΝΔ, που διεμβολίζει στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και θεωρείται πολύ πιθανόν να έχουμε εξελίξεις εν όψει και του «γαλάζιου» συνεδρίου στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στελέχη της Συγγρού έχουν συναντηθεί με κομματικούς παράγοντες του κόμματος του κ. Καμμένου, ενώ έγινε και προσέγγιση με βουλευτές του, στο πλαίσιο της συζήτησης για την προοπτική ένταξής τους στη ΝΔ.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι κινήσεις της ηγεσίας της ΝΔ για να ενισχύσει τη δεξιά της πλευρά, με κορυφαία της ενέργεια τις πιέσεις για επιστροφή στο κόμμα, έπειτα από 13 χρόνια, του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, αλλά και άλλων επώνυμων στελεχών, όπως της ευρωβουλευτού κυρίας Νίκης Τζαβέλλα. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, παρά το γεγονός ότι επιμένει δημόσια πως δεν υπάρχει «κάτι», ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείει τίποτε στο επίπεδο της συνεργασίας. Για να φθάσουμε όμως μέχρι την επιστροφή ή τη συνεργασία σε πρώτη φάση του κ. Καρατζαφέρη με τη ΝΔ, θα χρειαστεί, όπως λέει πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις που γίνονται, «να καταβληθεί αρκετή ακόμα προσπάθεια» και κυρίως, όπως διευκρινίζει, να εμπλακεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και να συνομιλήσει «με ανοικτά χαρτιά» με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.

Εν όψει του συνεδρίου της ΝΔ αναμένονται και άλλες επιστροφές στο κόμμα, όπως των κκ. Κ. Μαρκόπουλου και Θ. Σολδάτου, αλλά και στελεχών που έχουν προσεγγιστεί από το νεοπαγές σχήμα Νέα ΜΕΡΑ, του οποίου ηγείται ο κ. Χρ. Ζώης.


tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου