Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Τέλος στο νόμο «περί ευθύνης υπουργών»

Τέλος στο νόμο «περί ευθύνης υπουργών»
Θέλετε και πόσο να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας των υπουργών ακόμα και σε καραμπινάτες παρανομίες τους;
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Αυτό είναι το ζήτημα που βάζουμε σήμερα και για ολόκληρη την εβδομάδα προς δημόσια συζήτηση και περιμένουμε τις απαντήσεις και τις προτάσεις σας.

Όπως γράφει στη μελέτη του «Για ένα νέο πολιτικό σύστημα» ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης κ. Γ. Σούρλας: «Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που έχει βλάψει όχι μόνο το πολιτικό σύστημα αλλά και τη λειτουργία της δικαιοσύνης με συνέπεια να πλήττεται το δημοκρατικό μας πολίτευμα, είναι ανάγκη να αλλάξει σε όλο το πλέγμα των σχετικών διατάξεων.
Ενώ τα τελευταία χρόνια η διαπλοκή καλπάζει και συγκεκριμένα ονόματα υπουργών και οικονομικών παραγόντων είδαν το φως της δημοσιότητας, ακόμα και στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, οι διατάξεις του άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών» που τροποποιήθηκαν, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν στην καθολική απαίτηση των πολιτών για την ικανοποίηση του περί ισονομίας και δικαίου αισθήματος, αλλά αντίθετα διασφάλισαν ακόμη περισσότερο το ακαταδίωκτο των υπουργών.
Η μεγάλη όμως πρόκληση είναι η παραγραφή των αδικημάτων τους. Για την πλήρη διασφάλισή της, εξασφαλίστηκε η συνταγματική κατοχύρωση της παραγραφής, παρόλο που υπήρχε σχετικός νόμος».
Με το νόμο αυτό υπάρχει πλέον de facto το ακαταδίωκτο των υπουργών και μία σαφέστατη πλέον διάκριση δικαιωμάτων μεταξύ πολιτών και πολιτικών.
Προτείνουμε τις εξής αλλαγές και περιμένουμε τις απόψεις σας:
Για την ποινική ευθύνη των υπουργών:
1. Να τροποποιηθεί η παράγραφος 3β του άρθρου 86 του Συντάγματος, η οποία εξαλείφει το αξιόποινο (της παρανομίας του υπουργού) μετά το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση της πράξης.
2. Τα πολιτικά πρόσωπα, υπουργοί και υφυπουργοί να υπόκεινται στην ίδια με τους απλούς πολίτες αντιμετώπιση στο θέμα της παραγραφής των αδικημάτων τους.


πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου