Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Περιβάλλον, διαδίκτυο και αποξένωση στο θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Ενα συνδυαστικό θέμα για το φαινόμενο της αποξένωσης του ανθρώπου στην εποχή του διαδικτύου, καθώς και τις επιπτώσεις από την έλλειψη σεβασμού προς το περιβάλλον κλήθηκαν να αναλύσουν οι υποψήφιοι στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας) με το οποίο άνοιξε σήμερα η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Φωτό: Εθνος/Χάρης Γκίκας

Πρόκειται ένα απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή Πανεπιστημίου Γ. Γραμματικάκη «Ενας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής», που αναφέρεται στις έννοιες του περιβάλλοντος, της αποξένωσης και της διάχυσης της πληροφορίας, μέσα από το διαδίκτυο.

Ειδικότερα, από τους υποψηφίους ζητήθηκε να εκθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η έλλειψη σεβασμού του ανθρώπου προς το φυσικό περιβάλλον και τους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος μπορεί να αποκαταστήσει τη σχέση του με αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της έκθεσης που επέλεξε ομόφωνα η επιτροπή των εξεταστών, ήταν ιδιαίτερα προσπελάσιμο από τους υποψήφιους, σαφές, κατανοητό και μέσα στις δυνατότητες τους.
Οι εξετάσεις άρχισαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, οι καθηγητές ήταν από νωρίς στις θέσεις τους σε όλα τα εξεταστικά κέντρα.
Φέτος, μόνον δύο εκπαιδευτικοί, ένας σε εξεταστικό κέντρο στην Ιθάκη δεν κατόρθωσε να μεταβεί εγκαίρως στο εξεταστικό κέντρο και ένας ακόμη σε περιοχή των Αθηνών.
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι υπάρχει διπλάσιος αριθμός επιτηρητών. Οι υποψήφιοι μπήκαν μέσα στις τάξεις στις 8 το πρωί και λίγη ώρα αργότερα άρχισαν οι εξετάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η εξέταση στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας περιλαμβάνει, εκτός από το θέμα της έκθεσης, γραμματικές, συντακτικές και εννοιολογικές παρατηρήσεις.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αθ. Κυριαζής θα ανακοινώσει τα θέματα μετά τις 10 το πρωί, ενώ από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να εξέλθουν από τις αίθουσες οι πρώτοι υποψήφιοι, καθώς δεν μπορεί κάποιος να φύγει πριν περάσει μία ώρα από την έναρξη της εξέτασης.
Το μεσημέρι, αναμένεται να κάνει δηλώσεις σχετικά με την πορεία των εξετάσεων ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.
Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 20 Μαΐου με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.
Οι εξετάσεις για την πλειονότητα των μαθητών ολοκληρώνονται στις 31 Μαΐου με το μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, ενώ όσοι ενδιαφέρονται να εισαχθούν σε ένα από τα δεκάδες τμήματα που απαιτούν εξέταση σε ειδικά μαθήματα, θα διαγωνιστούν σε αυτά από τις 15 έως τις 22 Ιουνίου.

πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου