Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Η ΝΟΤΙΑ ΟΥΑΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΣΣΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΕΞΑΛΛΗ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

gennoktoniapon


Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην πρόσφατη απόφαση της Βουλής της Νότιας Ουαλίας, να αναγνωρίσει τη γενοκτονία Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "The Weekend Australian", το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καταδίκασε το σχετικό ψήφισμα στο κοινοβούλιο της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας και έκανε λόγο για «ομιλίες μίσους που δεν έχουν καμιά σχέση με τα πραγματικά ιστορικά στοιχεία», όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας το σχετικό ψήφισμα «που είναι γεμάτο ανακρίβειες και υπερβολές υιοθετήθηκε χωρίς κανένα έλεγχο», ενώ υπογραμμίζεται ότι «τέτοιες ενέργειες πλήττουν τις θερμές σχέσεις Αυστραλίας και Τουρκίας». Εξάλλου, η πρόξενος της Τουρκίας στην Αυστραλία, Γκουλσερέν Σελίκ, έγραψε στο κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας επιστολή στην οποία τονίζεται πως «η Αυστραλία δεν έχει να κερδίσει τίποτα διατηρώντας ζωντανά αμφιλεγόμενα ιστορικά γεγονότα και μεταφέροντάς τα σε μέρη που δεν έχουν καμιά θέση».
Στο μεταξύ, ο Ποντιακός Ελληνισμός της Αυστραλίας τίμησε το Σαββατοκύριακο τη μνήμη των προγόνων του, που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το Σάββατο ομογενειακοί φορείς κατέθεσαν στεφάνια στο Αυστραλιανό Ελληνικό Μνημείο Πεσόντων και την Κυριακή έγινε το καθιερωμένο Μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό Αγίου Ευσταθίου.
makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου