Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Πολιτικό ή... πολεμικό Συμβούλιο;



Του Αιμίλιου Περδικάρη

Ίσως η πιο κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Ευ. Βενιζέλο είναι η σημερινή. Η φαγωμάρα των τελευταίων ημερών για τα οικονομικά του κόμματος και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε βενιζελικούς και παπανδρεϊκούς με αφορμή το ζήτημα δημιουργούν μια εκρηκτική ατμόσφαιρα, την οποία ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να εκτονώσει, ξαναζεσταίνοντας την πρότασή του για κοινή κάθοδο με τη ΔΗΜΑΡ στις Ευρωεκλογές, πραγματοποιώντας άνοιγμα στη φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και ξεδιπλώνοντας πρωτοβουλίες που αφορούν στο κυβερνητικό έργο (σ.σ.: με άρθρο του χθες, στην προσωπική του ιστοσελίδα).


Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης ασφαλώς θα είναι το πόρισμα των ορκωτών για τα οικονομικά του κόμματος, αλλά επιτελείς της Ιπποκράτους επαναλαμβάνουν ότι αυτό δεν υπάρχει και «θα παραδοθεί στο τέλος του μήνα». Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής του Κινήματος, Ν. Σαλαγιάννης αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν στη στέγαση των υπηρεσιών του ΠΑΣΟΚ, με πιο πιθανό σενάριο την επιστροφή στη Χαριλάου Τρικούπη. Στη συνεδρίαση, επίσης, θα μιλήσουν, κατ’ εντολή Βενιζέλου, οι υπεύθυνοι του τομείς παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

Αφορμή (εμφυλίου) πολέμου και η Σοσιαλιστική Διεθνής

Την ίδια ώρα, νέο μέτωπο έχει ανακύψει με την πρόθεση του κ. Βενιζέλου να υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για εγκατάλειψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Με διαρροές χθες, η Ιπποκράτους επιβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του προέδρου του, παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του SPD και συμμετέχει σ’ αυτές, αλλά επιχείρησε να ρίξει τους τόνους σε ό,τι αφορά τυχόν αποχώρηση από τη Σοσιαλιστική Διεθνή, υποστηρίζοντας τη λύση της «χαλαρής σχέσης» και ταυτόχρονης ένταξης στην «Προοδευτική Συμμαχία» Γερμανών, Γάλλων και άλλων.

Με την εξέλιξη αυτή, ωστόσο, δεν συμφωνεί ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος διατηρεί τη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Συνομιλητές του, μάλιστα, χρεώνουν την πρωτοβουλία Βενιζέλου ως ένα ακόμη «χτύπημα» κατά του πρώην πρωθυπουργού, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει τις επόμενες ημέρες τοποθέτηση του ίδιου του κ. Παπανδρέου για το ζήτημα – με πιθανότερο σενάριο, ωστόσο, να αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις για την «Προοδευτική Συμμαχία» στην εκδήλωση του SPD στη Λειψία (22/5), στην οποία είναι προσκεκλημένος ο κ. Βενιζέλος.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου