Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Έλενα Ράπτη: Θέλω να διδάξω σεξουαλική υγεία



Η Βουλευτίνα της Ν.Δ. εξομολογείται στο «SECRET» της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ για τα σχέδιά της σχετικά με την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών

Tου ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΝΙΑ, από το SECRET, ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ένα στοίχημα με τον εαυτό της έχει βάλει το τελευταίο διάστημα η Έλενα Ράπτη. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το SECRET το ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το στοίχημα είναι να καταφέρει να ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες απέναντι στο φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Όλα ξεκίνησαν όταν η Θεσσαλονικιά βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ορίστηκε στις αρχές του χρόνου από το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου είναι μέλος ως συντονίστρια στη χώρα μας για την προώθηση της πανευρωπαϊκής εκστρατείας «Ένα στα πέντε» για τον τερματισμό του φαινομένου αυτού.

Με την ιδιότητά της αυτή συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, δημάρχους, περιφερειάρχες, φορείς που ασχολούνται με τα προβλήματα των παιδιών. Μάλιστα, ύστερα από συνεννόηση με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας «έκλεισε» την συμμετοχή της στην προγραμματισμένη περιοδεία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μάνου Σφακιανάκη από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2013, σε πόλεις της χώρας με σκοπό την πραγματοποίηση ενημερωτικών συνεδρίων για την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και ολόκληρης της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων σεξουαλικής βίας σε παιδιά.
«Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία που έχω με τον κ. Σφακιανάκη και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος», δηλώνει στο «S», η κ. Ράπτη και εξηγεί πως αυτή θα αναπτυχθεί σε δύο κατευθύνσεις. Η μία αφορά διαδικτυακές ομιλίες σε σχολεία που γίνονται κάθε Παρασκευή και η δεύτερη μια περιοδεία σε όλη τη χώρα. «Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω ενός διαδικτυακού συστήματος έχει την δυνατότητα να συνδέεται ταυτόχρονα με 15 σχολεία και να πραγματοποιεί σεμινάρια για την ασφάλεια του διαδικτύου. Εγώ συμμετείχα πριν το Πάσχα σε μια τέτοια συνεδρία και ενημέρωσα τους μαθητές για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης» αναφέρει η όμορφη Βουλευτής. Στην συγκεκριμένη συνεδρία μίλησε με μαθητές από σχολεία σε Λουτράκι, Γιάννενα, Αγία Βαρβάρα, Κοζάνη, Νέα Σμύρνη, Αθήνα και Κομοτηνή.
Σχετικά με τις κατά τόπους επισκέψεις της για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε επίπεδο σχολείων η βουλευτής της ΝΔ θα βρεθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου σε Ξάνθη, Καβάλα, Φλώρινα, Ναύπακτο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Κύθηρα και Σητεία. Οι παραπάνω όμως δράσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που θα υλοποιήσει η κ. Ράπτη. Το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί επίσης και περιοχές ανά την Ελλάδα, όπου διοργανώνονται από τον ΣΕΓΑΣ αθλητικά γεγονότα στην κατηγορία των παίδων. «Θα παραβρεθώ σε αρκετά αθλητικά πρωταθλήματα για να προωθήσω την καμπάνια. Για παράδειγμα θα πάω στο Ηράκλειο στις 16 Ιουνίου, στα Τρίκαλα στις 22 Ιουνίου και στην Έδεσσα στις 6 Ιουλίου. Μετά θα βρεθώ στην κατασκήνωση του ΣΕΓΑΣ που συνήθως υπάρχουν περί τα 1.200 παιδιά. Μετά είναι η Πάτρα στις 26 Σεπτεμβρίου και η Λάρισα στις 20 Οκτωβρίου».
 Στην όλη προσπάθεια θα συμμετάσχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με ενημερωτικά stand σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων, αλλά και η Εκκλησία. Τη Μ. Δευτέρα, μάλιστα η βουλευτής της ΝΔ συναντήθηκε με το διευθυντή του Γραφείου Νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βενετσιάνο με τον οποίο συμφώνησε να μοιραστούν τα έντυπα της εκστρατείας στα κατηχητικά των ενοριών καθώς και στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις, ενώ μπήκαν οι βάσεις για την διοργάνωση ημερίδας για την ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες όλων των κληρικών. «Αποφασίστηκε να γίνουν σεμινάρια επιμόρφωσης σε όλους τους ιερείς και σε όλα τα κατηχητικά, να μοιραστεί το έντυπο της καμπάνιας και να μπουν σε όλες τις ενορίες οι αφίσες μας» επισημαίνει η κ. Ράπτη.

«Θέλω να διδάξω σεξουαλική υγεία»
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Χτίζοντας μια Ευρώπη Για και Με τα Παιδιά», το οποίο έχει στόχο, αφενός, την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών και, αφετέρου, την προστασία τους από τη βία, το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε πριν λίγα χρόνια μια εκστρατεία για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά με τίτλο «One in Five» (Ένα στα Πέντε). Ο τίτλος συναρτάται με το αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής έρευνας που έχει καταλήξει ότι ένα στα πέντε παιδιά γίνεται θύμα σεξουαλικής βίας. Στόχος τους προγράμματος είναι ο εφοδιασμός των παιδιών, των οικογενειών τους και της κοινωνίας γενικότερα με γνώση καθώς και ικανότητες για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της δημιουργίας ευαισθητοποίησής για την πλήρη έκταση της σεξουαλικής κακοποίησης ενάντια στα παιδιά. «Το Συμβούλιο της Ευρώπης μας δίνει τρία εργαλεία» δηλώνει η κ. Ράπτη και εξηγεί: «Το πρώτο είναι το σποτάκι, που το προωθώ παντού. Για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ, στους αγώνες του εντός έδρας προβάλει στο γήπεδο το σποτάκι». Όσον αφορά για το περιεχόμενο του σποτ «το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι να διδάξουμε στο παιδί τον κανόνα του εσώρουχου. Δηλαδή ότι κανείς δεν πρέπει να το αγγίζει στην περιοχή που είναι το εσώρουχό του». Το δεύτερο εργαλείο είναι ένα παραμύθι για μικρά παιδιά, με ανάλογο περιεχόμενο, που τυπώνεται με έξοδα της Βουλής. Η Θεσσαλονικιά πολιτικός φαίνεται πως έχει πάρει πολύ ζεστά τη συγκεκριμένη αποστολή, γι' αυτό και μας αποκαλύπτει πως φιλοδοξία της είναι να συμβάλει στην δημιουργία ξενώνα για παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική βία. «Επίσης έχω προτείνει να ενταχθεί στην ευέλικτη ζώνη των σχολείων μάθημα για την σεξουαλική υγεία και αγωγή. Μπορούν να επιμορφωθούν σχετικά οι καθηγητές. Βέβαια και εγώ μπορώ να βοηθήσω σε αυτά και να πάω σε κάποια σχολεία για να μιλήσω» καταλήγει.

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου