Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Δεν κουνιέται φύλλο στην οικοδομή

oikodomi


Η οικοδομή αποτέλεσε την «ατμομηχανή της οικονομίας» καθώς πέρα από τα αμιγώς κατασκευαστικό κομμάτι συνδεόταν και με μια σειρά επαγγελματικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών. Η άγρια φοροεπιδρομή στα ακίνητα και οι κλειστέ στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού έχουν οδηγήσει στην απόλυτη βύθιση την οικοδομή, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως στο ορατό μέλλον τουλάχιστον, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη.

Τον φετινό Φεβρουάριο ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας σημείωσε νέα μεγάλη πτώση κατά 44,8%. Ενώ, η μείωση κατά 45,4% των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν πιστοποιεί πως ούτε μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξει θετική εξέλιξη.
Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε τον Φεβρουάριο εφέτος σε 1.230 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 189,0 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 748,8 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσιάστηκε, δηλαδή, μείωση κατά 45,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 46,2% στην επιφάνεια και κατά 44,8% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.
Ενώ, το α΄ δίμηνο εφέτος, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση κατά 40,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 38,5% στην επιφάνεια και κατά 36,2% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012.
Είναι σαφές πως μετά την τσιμινιέρα, έχει παγώσει και η μπετονιέρα. Κατά τα λοιπά, η ανάπτυξη έρχεται…. Με τον αραμπά, βεβαίως.

rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου