Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Η ΝΔ «τεμαχίζεται» και η λαϊκή δεξιά δηλώνει παρούσα

i-nd-temaxizetai-kai-i-laiki-deksia-dilonei-parousa


Μπορεί κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία να σχεδιάζουν την μετεξέλιξη της σε συνδυασμό με  αλλαγές σε σύμβολα και  ιδεολογικές γραμμές, παράλληλα στο εσωτερικό της , κομματικά στελέχη αναζητούν το στίγμα και τη χαμένη φυσιογνωμία του κόμματος που κυριάρχησε στη μεταπολίτευση με τις αποφάσεις σταθμούς για την πορεία της χώρας. 

Οι εξελίξεις στην κεντροδεξιά δείχνουν ότι επόμενη εκλογική μάχη θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τη ΝΔ, καθώς τίποτα δεν θυμίζει το παρελθόν.

Το «ρήγμα» στη Νέα Δημοκρατία  από την αποδοχή των Μνημονίων με την «στροφή» του 2012,δημιούργησαν σύγχυση στο κομματικό ακροατήριο που είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της βάσης όπως έδειξαν τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα του 2012.

Η ΝΔ συμπράττοντας με το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά πήρε διαζύγιο με το κομμάτι της «λαϊκής δεξιάς», ενώ ουσιαστικά με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική έβαλε απέναντι της  τα μεσαία αστικά στρώματα που ήταν ο βασικός μοχλός ανέλιξης στην εξουσία. 

Η δεξιά δεν είναι, πλέον, η ίδια, το συμπαγές κόμμα τεμαχίζεται  με την εμφάνιση νέων σχημάτων, που φιλοδοξούν να καλύψουν τους ιδεολογικά άστεγους , πρώην ψηφοφόρους, που είναι απογοητευμένοι και οργισμένοι με τη μνημονιακή Ν.Δ.

Κατόπιν αυτών, με σήμα τον πυρσό της ΝΔ και πρόγραμμα εμπνευσμένο από τις αρχές και τις αξίες του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος προχωρά στην ίδρυση νέου κόμματος. 
Η επίσημη ανακοίνωση και παρουσίαση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στο εντευκτήριο της Βουλής ενώ ήδη έχει γίνει η σχετική κατάθεση των εγγράφων στον Άρειο Πάγο ώστε το κόμμα να πάρει νομική υπόσταση.

Το νέο κόμμα που ο επικεφαλής του δεν κρύβει πως πρόκειται για την κανονική Νέα Δημοκρατία έχει βάλει ως στόχο την κάθοδο στις επικείμενες ευρωεκλογές. Για το λόγο αυτό άλλωστε η παρουσίασή του θα γίνει συμβολικά ακριβώς ένα χρόνο πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

Το νέο κόμμα έχει στόχο τη συσπείρωση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας που πιστεύουν στην ανάγκη αλλαγής της εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής. Και μπορεί πολιτικά να τοποθετείται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ωστόσο όπως έχει επισημάνει ο κ. Νικολόπουλος κάνει άνοιγμα σε όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις της χώρας απ' όποιο χώρο και αν προέρχονται.

«Εμείς από τα δεξιά λοιπόν και οι άλλοι από τα αριστερά, γιατί πατριώτες υπάρχουν σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους, μπορούμε να συναντηθούμε και να διεκδικήσουμε το μέλλον που αξίζει σε όλους τους Έλληνες», έχει πει σε πρόσφατη ομιλία του.

Η πορεία δημιουργίας του κόμματος δείχνει ακριβώς αυτό άλλωστε το πάντρεμα της συντηρητικής κουλτούρας  με τα λαϊκά χαρακτηριστικά που προσδίδει η λέξη  «κίνημα» και υπόσχεται πολιτικές δίπλα στον πολίτη και το λαό, που όπως υποστηρίζει ο κ. Νικολόπουλος ήταν εκ των βασικών θέσεων της Νέας Δημοκρατίας.

«Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις του ταυτίζει το Έθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της την Πολιτεία με τους Πολίτες της την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη», έγραφε η ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ στις 4 Οκτωβρίου του 1974 και πάνω σε αυτές τις δεσμεύσεις κινείται η πολιτική κίνηση του πρώην υπουργού. 
Ο Αχαιός βουλευτής δηλώνει πως δεν έπαψε ποτέ να μεταφέρει την ψυχή και την καρδιά της μεγάλης παράταξης που δυστυχώς, όπως ισχυρίζεται, εγκαταλείφθηκε και προδόθηκε από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ.

Μια «νέα» Νέα Δημοκρατία λοιπόν, γεννιέται την Πέμπτη. Το «νέα» αφορά μόνο στη χρονολογία καθώς όπως δεσμεύεται ο επικεφαλής της, θα είναι πιο κοντά στο πνεύμα του ιδρυτή της, των ιστορικών στελεχών της και των παραδοσιακών ψηφοφόρων της.  

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου