Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ντάισελμπλουμ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Ντάισελμπλουμ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις
Το ζήτημα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση έθεσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά στον πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάϊσελμπλουμ, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση και στο ζήτημα της ανεργίας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια γεύμα εργασίας στο οποίο ήταν παρόντες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Οικονομικών. Στη σύντομη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα Στο διάλογο που είχαν, νωρίτερα μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο του Eurogroup, ότι το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα πάνω από 17 εκατομμύρια τουρίστες.

Γεύμα εργασίας στον πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ παρουσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, παρέθεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως τέθηκε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, όμως, όπως είπε, δεν έγινε συζήτηση για μείωση του χρέους. Παρ' ότι προσκλήθηκε, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δεν συμμετείχε στο γεύμα με τον κ. Ντάισελμπλουμ επικαλούμενος υποχρεώσεις του εκτός Αθηνών.
Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Ευρωομάδας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παρευρέθη στο γεύμα που παρέθεσε ο πρωθυπουργός στον κ. Ντάισελμπλουμ. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας ζητώντας τη στήριξη της ΕΕ αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ένα μέτρο το οποίο, όπως είπε, θα επηρεάσει και την ψυχολογία. «Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι οι αντοχές της κοινωνίας έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν μπορούν να υπάρξουν νέα μέτρα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση ετέθη στη συζήτηση, τονίζοντας πως τόσο αυτό όσο και άλλα όπως το τέλος ακινήτων, όταν ελήφθησαν, ήταν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.
Παράλληλα, κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, παραχώρησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του τόσο με τον κ. Στουρνάρα όσο και με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
«Σεβόμαστε πολύ ότι η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη περίοδο» υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Ντάισελμπλουμ και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση, γιατί «συνεχίζει με επιμονή».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ μίλησε για ορατές προοπτικές ανάκαμψης στην ευρωζώνη και την Ελλάδα από την επόμενη χρονιά και τόνισε την κρισιμότητα της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων τόσο στη χώρα μας, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα.
Ο επικεφαλής της ευρωζώνης προανήγγειλε και την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα και επικαλέστηκε τα στοιχεία της Κομισιόν, για να τονίσει ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην Ελλάδα θα φανούν από το τέλος του 2013 - αρχές του 2014.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για πρόεδρο «πλήρους απασχόλησης» στο Eurogroup, δεν αποτελεί πρόταση δυσπιστίας ή μομφής προς το πρόσωπό του.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων, κάλεσε ωστόσο την Ελλάδα να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της απαρέγκλιτης εφαρμογής του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους, ενώ σημείωσε ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας μας θα τεθούν επί τάπητος τον Απρίλιο του 2014.
Σε ερώτηση για την «αιμορραγία» των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα, με συνέπειες στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν έχει σχετική ενημέρωση και θα ζητήσει να την λάβει.
Όσον αφορά στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, που κάνουν λόγο για την ανάγκη λήψης μέτρων ύψους 4% του ΑΕΠ για την περίοδο 2015-2016, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι, αν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα, αυτό θα εξεταστεί στην πορεία και θα κριθεί από την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.


πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου