Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Αλέξης Τσίπρας: Η Κύπρος πήγε απελπιστικά μόνη στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους

aleksis-tsipras-i-kupros-pige-apelpistika-moni-stis-diapragmateuseis-me-toys-eyropaioys


Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι αποφασισμένος να ανταποκριθεί στην πρόκληση να αντιτάξει ένα άλλο σχέδιο απέναντι στη σημερινή κατάσταση, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςμιλώντας στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου με τίτλο «Αριστερά και Ευρώπη - Η Κύπρος αλλάζει την ατζέντα».


Όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το θέμα της Κύπρου δείχνει πως μια κυβέρνηση του «ναι» δεν μπορεί να υπερασπιστεί το «όχι» ενός λαού και πως στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους - η οποία, όπως είπε, δεν είναι μια απλή υπόθεση αλλά σκληρή διαδικασία - δεν έχεις ελπίδα όταν πηγαίνεις ως ειδική περίπτωση και μόνη. Και η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, πήγε απελπιστικά μόνη, με ευθύνη της ελληνικής πλευράς. Επιπλέον ανέφερε, ότι μετά την Κύπρο, η πολιτική του μνημονίου δεν εξασφαλίζει ούτε τις καταθέσεις.

Για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η Ευρώπη ακολουθεί ένα δρόμο που βολεύει τους ισχυρούς, και ο οποίος επιβάλλεται στους υπόλοιπους. Και δεν φτάνει αυτό, αλλά, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν καλείται η Ευρώπη να μιλήσει σχετικά με το γιατί δεν τηρεί βασικές αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αλλά καλείται η Αριστερά να επιβεβαιώσει ότι παραμένει «ευρωπαϊκή» ανεξαρτήτως προς τα που πάει η Ευρώπη».

Σχετικά με το ζήτημα των συμμαχιών - που θίγεται στο βιβλίο - ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν την επιλογή της υποψηφιότητας Μητρόπουλου πριν 2,5 χρόνια στις περιφερειακές εκλογές, που ήταν μέρος της στρατηγικής επιλογής για άνοιγμα και σε άλλους χώρους της Αριστεράς και του σοσιαλιστικού χώρου (με σαφή διαφοροποίηση από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές) με στόχο την ευρύτερη συνεργασία. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ΚΚΕ, το οποίο, όπως σημείωσε, κατάφερε να αγνοήσει ακόμα και την αλλαγή των συσχετισμών που έδειξαν οι τελευταίες εκλογές, όταν η συσπείρωση των αντιμνημονιακών δυνάμεων έγινε γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας απαντώντας στο ερώτημα που θέτει το βιβλίο, αν η Αριστερά είναι έτοιμη να αντιτάξει ένα άλλο σχέδιο στη σημερινή κατάσταση, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί συνέχεια να εμπλουτίζει την ανάλυση του και σημείωσε πως «αν θες να είσαι σοβαρός, και εμείς θέλουμε να είμαστε σοβαροί, απόλυτα έτοιμος στο ραντεβού με την ιστορία ποτέ δεν θα είσαι. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑήταν και είναι αποφασισμένος να ανταποκριθεί στην πρόκληση».

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου