Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΠΟΥ:Μεταδίδεται ο CoV από άνθρωπο σε άνθρωπο


Ισχυρές ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός-που ήδη ευθύνεται για 18 θανάτους-μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο εάν αυτοί έρθουν σε κοντινή επαφή διαθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως ανέφερε ο βοηθός Γενικός Διεθυντής κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία. Δεύτερο κρούσμα του ιού επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία.

Το νοσοκομείο στη Βαλενσιέν της Γαλλίας όπου διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού σε ασθενή (φωτό:Reuters)


Το νοσοκομείο στη Βαλενσιέν της Γαλλίας όπου διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού σε ασθενή (φωτό:Reuters)
Οπως ανέφερε ο Κέιτζι Φουκούντα, η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι η διαπίστωση που προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων σε διαφορετικές χώρες και στην οποία κατέληξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δηλαδή ότι αυτός ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο εάν υπάρξει στενή επαφή.

Νωρίτερα, η Γαλλία ανακοίνωνε δεύτερο κρούσμα του νέου κορωνοϊού, ο οποίος προσομοιάζει αρκετά με εκείνον του οξέως αναπνευστικού συνδρόμου SARS. Πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος είχε νοσηλευθεί επί τέσσερις ημέρες σε νοσοκομείο της Βαλενσιάν, στο ίδιο δωμάτιο με τον 65χρονο ασθενή, ο οποίος είχε ταξιδεύσει στο Ντουμπάι και στον οποίο είχε διαγνωσθεί το πρώτο κρούσμα του ιού στη Γαλλία. Η περίοδος που νοσηλεύθηκαν μαζύ οι δύο ασθενείς ήταν το διάστημα κατά το οποίο δεν είχε διαγνωσθεί ότι ο 65χρονος έπασχε από τον κορωνοϊό.

Ο ιός CoV εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του περασμένου έτους κι έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 30 κρούσματα στην Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τη Βρετανία και στη Γερμανία. Από τους 30 που προσβλήθηκαν οι 18 έχουν υποκύψει, εξ αυτών οι 11  στη Σαουδική Αραβία.

(Πηγή:Reuters, AMΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου