Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Συνάντηση Σαμαρά - τρόικας στις 6 το απόγευμα

Με τους επικεφαλής της τρόικας συναντάται σήμερα στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η σύσκεψη των εκπροσώπων των πιστωτών της χώρας με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών
Συνάντηση Σαμαρά - τρόικας στις 6 το απόγευμα
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του Υπουργείου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ενημερώσει την τρόικα για τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ, μετά την απόφαση του ΣτΕ και τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ενημέρωσε την τρόικα.

Όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Έθνος, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, οικονομικό επιτελείο και τρόικα θα πρέπει στο επόμενο 48ωρο να «κλείσουν» ανοιχτά ζητήματα, όπως ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η νέα «στόχευση» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το τρέχον έτος και το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων στο Δημόσιο.Κι αυτό καθώς ο υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή.Με αυτά τα δεδομένα, πηγή του οικονομικού επιτελείου θεωρεί πιθανό να μην ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαπραγμάτευση, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να έχουν ετοιμαστεί οι εκθέσεις αξιολόγησης της τρόικας μέχρι τις 31 Ιουλίου. Αν αυτό καταστεί εφικτό, την 1η Αυγούστου θα συνεδριάσει το ΔΝΤ για να εγκρίνει την εκταμίευση της τριμηνιαίας δόσης, ύψους 1,75 δισ. ευρώ.
Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία για κανένα από τα μείζονα ζητήματα στη «σκιά» των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έδωσαν οριστική απάντηση στο αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, όμως ο προβληματισμός που διατύπωσαν για την πορεία των εσόδων είναι ενδεικτικός των προθέσεών τους.
Φορολογικά έσοδα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα και τις προβολές που γίνονται για την πορεία τους στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ειδικότερα θέλουν να βεβαιωθούν πως είναι εξασφαλισμένα τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί από το τέλος ακινήτων.
Επίσης η τρόικα ζήτησε όλα τα σενάρια για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ το 2014 και η δημοσιονομική απόδοσή του θα φθάνει τα 3,1 δισ. ευρώ ετησίως.
Για το δημοσιονομικό κενό ύψους 650 εκατ. ευρώ τη διετία 2013 ? 2014 (προκύπτει καθώς η κυβέρνηση δεν προτίθεται να βάλει την εισφορά 0,1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ), η τρόικα περιμένει τις παρεμβάσεις που θα το καλύψουν.
Τέλος, όσον αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, οι επικεφαλής της τρόικας εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός πως και φέτος εμφανίζονται... αστοχίες στους ποσοτικούς στόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου