Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Αφήνει το καρότο και πιάνει το μαστίγιο ο Ομπάμα: Αγκέλα χαλάρωσε τα ευρωπαϊκά μέτρα για το καλό σου

Ομπάμα προς Μέρκελ: Χαλάρωσε τα ευρωπαϊκά μέτρα για το καλό σου

«Δεν υπάρχει τέλεια συνταγή για την οικονομία. Όλοι πρέπει να έχουν υπό έλεγχο τους προϋπολογισμούς τους, να κάνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να εστιάσουν στην ανάπτυξη» ήταν τα λόγια του Μπάρακ Ομπάμα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.
Οι δύο πολιτικοί ηγέτες, κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους αναφέρθηκαν τόσο στον «Μεγάλο Αδερφό» των ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν, αλλά και στις οικονομικές εξελίξεις της Ευρώπης.
«Η Γερμανία δεν θα τα πάει καλά στην οικονομία αν η υπόλοιπη Ευρώπη δίνει μάχη για επιβίωση», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει τέλεια συνταγή για την οικονομία» παροτρύνοντας με αυτόν τον τρόπο την Καγκελάριο της Γερμανίας να «χαλαρώσει» τις πολιτικές λιτότητες που έχει επιβάλλει ανά την Ευρώπη.

Από την άλλη, η Μέρκελ υπογράμμισε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Ομπάμα.
Όσον αφορά το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, ο Πλανητάρχης δήλωσε πως πολλές ήταν οι ζωές που σώθηκαν χάρη σε αυτό: «Τουλάχιστον 50 απειλές απετράπησαν εξαιτίας των τηλεφωνικών στοιχείων και των διαδικτυακών πληροφοριών στις οποίες είχε πρόσβαση η NSA», δήλωσε ο Ομπάμα ενώ συμπλήρωσε πως οι απειλές αυτές δεν είχαν άμεση σχέση μόνο με την Αμερική, αλλά και με άλλες χώρες, όπως η Βρετανία. Τέλος, διευκρίνισε πως τα προγράμματα αυτά βρίσκονται υπό αυστηρή εποπτεία από δικαστήρια. Το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε ένα από τα βασικά κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, με την Άνγκελα Μέρκελ να σχολιάζει μόνο πως «η ισορροπία είναι σημαντική όταν μιλάει κανείς για παρακολουθήσεις».
Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Καμπούλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι καλωσορίζει την ανακοίνωση του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα αναλάβουν σύντομα την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας του από την στρατιωτική αποστολή του NATO και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν στην χώρα αυτή της Ασίας ως σήμερα.
«Θεωρούμε ότι εντέλει πρέπει να δούμε τους Αφγανούς να συνομιλούν με τους Αφγανούς για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε εμπρός και να τερματίσουμε τον κύκλο της βίας (στο Αφγανιστάν), ώστε να μπορέσουν όντως να αρχίσουν να ανοικοδομούν τη χώρα τους», πρόσθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου