Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Όταν όλοι διαψεύδουν τους Μερκελιστές

Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Γιάννη Στουρνάρα

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τον περασμένο Νοέμβριο, τότε που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ενώ αναμενόταν η εκταμίευση της δόσης, υποσχόταν ότι η υπέρβαση εκείνης της δυσκολίας θα οδηγούσε σε ανάπτυξη. Είναι η περίοδος που ο ίδιος δήλωνε «μόλις ξεπεράσουμε το δύσκολο σημείο είναι υποχρέωσή μου να βάλω μπροστά τη διαδικασία της ανάπτυξης και της ανάκαμψης». Σήμερα κάθε ο κάθε ένας αντιλαμβάνεται ότι "ανάπτυξη ακούμε κι ανάπτυξη δεν βλέπουμε".


Εκείνη την περίοδο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας «προέβλεπαν» ανάπτυξη μέσα στο 2013. Μόνο που ακριβώς εκείνη την περίοδο, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2012, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) προέβλεπε, σε πλήρη αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση, ότι «Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμό ανάπτυξης δεν προβλέπεται πριν από το τέλος του 2014, όταν αναμένεται βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στο παγκόσμιο εμπόριο, επιστροφή της εμπιστοσύνης και της ανταγωνιστικότητας» και συνιστούσε στην ελληνική κυβέρνηση να μην περικόψει κι άλλο τις κοινωνικές δαπάνες. Με λίγα λόγια ο ΟΟΣΑ επιβεβαιώνεται, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σαμαρά.

Εκτός αυτών στα τέλη του φθινοπώρου του 2012 ο Αντώνης Σαμαράς δήλωνε ότι «Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ, το οποίο θα δουν σύντομα πολλοί». Μόνο που τελικά το «φως στο τούνελ» δεν το είδε κανένας. Πριν από λίγο καιρό σε ένα από τα διαγγέλματά του υποστήριζε ότι «Τώρα παλεύουμε για επενδύσεις, για ανάκαμψη, για ανακούφιση των ανέργων, αλλά και για μείωση της ανεργίας».

Μετά από όλες αυτές τις μεγαλοστομίες ήρθε το διαβόητο «success story», το οποίο θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη μπαρούφα (μία από τις πολλές δηλαδή) την οποία έχει εκστομίσει ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Και πάλι, όπως και τότε τον Νοέμβριο του 2012, οΟΟΣΑ, ήρθε να ανατρέψει το επικοινωνιακό show της πιο λαομίσητης κυβέρνησης που έχει γνωρίσει αυτός ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες. Σε αντίθεση με τα συνειδητά ψέμματα της κυβέρνησης, ο Οργανισμός αποκάλυψε ότι όχι μόνο δεν θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία, αλλά η ύφεση θα βαθύνει περισσότερο, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για φέτος, και θα είναι παρούσα και το 2014. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλα δανεικά, ενδεχόμενο που συνεπάγεται την επιβολή και τέταρτου μνημονίου, δηλαδή και νέα δυσβάσταχτα μέτρα για τον ελληνικό λαό. Φυσικά, η ανεργία το επόμενο χρονικό διάστημα θα εκτοξευθεί. 

Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι ο ΟΟΣΑ είναι πολύ πιο αξιόπιστος από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός μηχανισμός προπαγάνδας επιχειρεί (προκαλώντας άφθονο γέλιο είναι η αλήθεια) να πείσει τον ελληνικό λαό για το αντίθετο. Όμως, είναι μόνο ο ΟΟΣΑ που προειδοποιεί; 

Και ο Moody's αποκαλύπτει τα ψέμματα Σαμαρά-Στουρνάρα

Εκτός από τον ΟΟΣΑ και ο οίκος αξιολόγησης Moody's διαψεύδει το καταστροφικό δίδυμο Σαμαρά - Στουρνάρα: Ο Moody’s υποστηρίζει ότι θα διατηρηθεί η ύφεση και το 2014, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρα, δηλώνει κατηγορηματικά ότι πιστεύει 100% πως η Ελλάδα θα είναι εκτός του τούνελ της ύφεσης το 2014 και με τον ίδιο συμφωνεί και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος.

Σε έκθεση που δημοσιοποίησε στις 28 Ιανουαρίου σημείωνε μεταξύ πολλών άλλων: "Η χρηματοδότηση του ΔΝΤ και του EFSF βελτιώνει τη ρευστότητα, αλλά το απόθεμα χρέους παραμένει ευάλωτο σε σημαντικούς κινδύνους". Επίσης εκτιμούσε ότι η ύφεση θα διατηρηθεί και το 2014 κρατώντας τις αποστάσεις του τόσο από τις εκτιμήσεις της τρικομματικής κυβέρνησης όσο και της τρόικας. Φυσικά ο Moody's, αλλά και ο ΟΟΣΑ διαψεύδουν και τον ερασιτεχνικό μηχανισμό προπαγάνδας και τις "πεινασμένες" ορδές των άτακτων κονδυλοφόρων που "σώζουν" και εκείνοι τη χώρα όσο αρπάζουν καμία διαφήμιση ... και όχι μόνο. 

Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο κάθε ένας ότι το "success story" του Αντώνη Σαμαρά ισοδυναμεί με την εξής πραγματικότητα: η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε μεγαλύτερη ύφεση, ο ελληνικός λαός φτωχοποείται περισσότερο και η ελληνική κοινωνία βιώνει όλο μεγαλύτερη ανασφάλεια, σε ένα περιβάλλον ρευστό. Το «success story», του Αντώνη Σαμαρά έσβησε πολύ γρήγορα. Το ζήτημα είναι να μην σβήσει και η χώρα όσο παραμένει στο τιμόνι της διακυβέρνησης το τρικομματική κυβερνητικό σχήμα των Μερκελιστών. 

Ψέμματα επί μήνες

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι αν και η σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ  διαψεύδει τους ισχυρισμούς τόσο του Αντώνη Σαμαρά, όσο και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ο Γιάννης Στουρνάρας, δηλαδή ο εκπρόσωπος του «συστήματος Σημίτη», το οποίο διατηρεί στην πρωθυπουργία τον Αντώνη Σαμαρά, αμφισβητεί τις προβλέψεις του Οργανισμού. Ωστόσο ο Γιάννης Στουρνάρας, όπως είναι σε όλους γνωστό δεν έχει πέσει μέσα σε καμία πρόβλεψη μέχρι σήμερα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το επίπεδο της οικονομικής σκέψης το οποίο διαθέτει και προκαλεί έντονη ανησυχία.

Ας δούμε, όμως, τι έχει υποστηρίξει ο υπουργός Οικονομικών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 δήλωνε ότι «Από το β΄εξάμηνο του 2013 θα καταγράφεται μήνα – μήνα θετικός ρυθμός ανάπτυξης. Το κλίμα ωστόσο, θα αλλάξει νωρίτερα».

Ωστόσο, ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στοBBC αναιρούσε και διέψευδε τον ίδιο του τον εαυτό υποστηρίζοντας, δύο μήνες μόλις μετά το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, ότι η ανάπτυξη θα έρθει στην Ελλάδα το 2014. Κι, όμως, ήταν ο ίδιος που τον περασμένο Νοέμβριο εκτιμούσε ότι η καταγραφή της ανάπτυξης θα ξεκινούσε από το β΄εξάμηνο του 2013.

Ομοίως ο κύριος Στουρνάρας αυτοδιαψεύστηκε και τον περασμένο Φεβρουάριο μιλώντας στο Bloomberg, αλλά δεν στάθηκε εκεί αφού στη συνέχεια με δηλώσεις του κατέστησε επίσημα γνωστό ότι «βλέπει» ανάπτυξη το 2014, ενώ μήνες πριν υποστήριζε ότι η ανάπτυξη θα ξεκινούσε το 2013. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι μαζί του είχε συμφωνήσει και η τρόικα.

Όμως, εκτός αυτών, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο κύριος Στουρνάρας είναι εκείνος, που πολύ πριν γίνει υπουργός Οικονομικών, ως επικεφαλής του ΙΟΒΕ και ως θιασώτης της βάρβαρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επιβάλλεται στην Ελλάδα, τον Ιούλιο του 2011 υποστήριξε, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι η χώρα ακολουθώντας την καταστροφική συνταγή της τρόικας θα εισερχόταν σε τροχιά ανάπτυξης το 2012. Και σε αυτή την περίπτωση διαψεύστηκε πανηγυρικά, ενώ είναι βέβαιο, όσο ακολουθείται η σημερινή πολιτική, ότι η ανάπτυξη θα αργήσει να έρθει. 

Τα παραπάνω παραδείγματα αποδεικνύουν τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η κυβερνητική πολιτική της ύφεσης και της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού και αποτελούν σοβαρές ενδείξεις για την συστηματική ψευδολογία της επικίνδυνης για τον τόπο κυβέρνησης Σαμαρά. Η ίδια η πραγματικότητα ανά έξι μήνες διαψεύδει τις κυβερνητικές προβλέψεις, τις εκτιμήσεις για την δήθεν έλευση της ανάπτυξης και τα συστηματικά ψεύδη που εκστομίζονται έπειτα από κάθε δήθεν διαπραγμάτευση ανάμεσα στην τρόικα και στην τρικομματική κυβέρνηση. 

Τον κύριο Στουρνάρα, ο οποίος δήλωνε ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης, διέψευσε  ακόμη και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο προέβλεψε, στην πιο αισιόδοξη εκτίμησή του, ύφεση της τάξης του 4,6% για το 2013, δηλαδή επιδείνωση.

Το ΙΟΒΕ σημείωνε πριν από λίγο καιρό ότι μία σειρά παραγόντων όπως η ύφεση, αλλά και η αδυναμία είσπραξης φόρων, δηλαδή η αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει ακόμη και το καταστροφικό πρόγραμμα που επιβάλλει η τρόικα εμποδίζουν την αλλαγή του κλίματος. Ακόμη και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος δήλωσε πρόσφατα ότι «Η ύφεση το 2013 βαθαίνει, η προοπτική ανάκαμψης το 2014 απομακρύνεται».

Με λίγα λόγια, ενώ όλες οι αναλύσεις και εκτιμήσεις δείχνουν να βαθαίνει η ύφεση και να  απομακρύνεται η εκκίνηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, ενώ όλοι βλέπουν το αδιέξοδο που προδιαγράφεται, αντίθετα το δίδυμο Σαμαρά – Στουρνάρα, κόντρα στην κοινή λογική, "εκτιμά" ότι θα υπάρξει «επιστροφή στην ανάπτυξη». Μήπως, όμως, γνωρίζουν την πραγματικότητα και το πόσο επιβλαβής είναι η πολιτική τους και εξυπηρετούν τα σχέδια όσων θέλουν να λεηλατήσουν τη χώρα, εξαθλιώνοντας τον ελληνικό λαό;

Το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εμπαίζουν συστηματικά τον ελληνικό λαό. Κανείς δεν έχει λόγο να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις εκτιμήσεις τους. 

periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου