Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Κουτσούμπας: Ασόβαρη η εξομοίωση του Χίτλερ με τον Στάλιν

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να παίξει το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας, εκτιμά ο Γ.Γ. του ΚΚΕ

Κουτσούμπας: Ασόβαρη η εξομοίωση του Χίτλερ με τον Στάλιν

Έλλειψη σοβαρότητας καταλογίζει σε όσους υιοθετούν τη θεωρία των δύο άκρων, εξομοιώνοντας τον κομμουνισμό με το φασισμό και τον Στάλιν με τον Χίτλερ, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής.


Ερωτηθείς αναφορικά με τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στον Στάλιν, ο κ. Κουτσούμπας ξεκαθαρίζει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν είναι ένα σταλινικό κόμμα, και αναφέρει: “Τη δεκαετία του 1940 -μιας και αναφέρεστε στον Στάλιν- ήταν ο μεγάλος πατριωτικός πόλεμος, η αντιϊμπεριαλιστική πάλη και η αντιφασιστική νίκη των λαών. Και ήταν σημαντική η συμβολή, της Σοβιετικής Ένωσης, του κομμουνιστικού κόμματος, του λαού της και των ηγετών της, του Στάλιν. Πως θα τα αγνοήσεις όλα αυτά και θα συμφωνήσεις με την αντίληψη που είναι έξω από κάθε ιστορική πραγματικότητα και κάθε ιστορική μνήμη των λαών και θα μιλήσεις για εξομοίωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, ή του Χίτλερ με τον Στάλιν. Αν είναι δυνατόν. Προσβάλλεις πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους, Σοβιετικούς, και άλλους τόσους σ’ όλο τον κόσμο που πέθαιναν στα εκτελεστικά αποσπάσματα και φώναζαν ζήτω η Σοβιετική Ένωση, ζήτω ο Στάλιν, ζήτω η αντιφασιστική συμμαχία. Στερείται κάθε σοβαρότητας αυτή η άποψη”.

Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ και την ιστορική του πορεία, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι τον κυρίαρχο ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας πάει να τον παίξει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, και όχι το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας ότι το τελευταίο “δε φαίνεται ότι έχει πολλά ψωμιά ακόμη ως τέτοιο κόμμα”. 

Όσον αφορά στην περίπτωση της ΕΡΤ, ο κ, Κουτσούμπας σημειώνει πως οι όποιες διαφωνίες εκφράστηκαν μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν αφορούν την κατεύθυνση της πολιτικής αλλά το πλασάρισμά της στο λαό. “Για παράδειγμα στην περίπτωση της ΕΡΤ η διαφωνία δεν είναι αν θα γίνουν οι απολύσεις στην ΕΡΤ αλλά πως θα γίνουν αυτές οι απολύσεις. Θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έχουν ψηφίσει δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα και υπερασπίζονται φανατικά, όπως και η ΝΔ, τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις, τη φοροληστεία, τα μέτρα που οδηγούν το λαό στη χρεοκοπία για να σωθεί το κεφάλαιο”, επισημαίνει.

Όσο για τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Κουτσούμπας σχολιάζει: “αυτή η άποψη. Η Χρυσή Αυγή -και τα ναζιστικά κόμματα και ιστορικά και διεθνώς και στη χώρα μας- είναι γέννημα θρέμμα του συστήματος. Τους αξιοποιεί το σύστημα. Όταν λέμε ότι είναι τσιράκια του συστήματος, το εννοούμε. Τους αξιοποιεί για παράδειγμα για τη θεωρία των δύο άκρων. Τους βολεύει. Για να επιτεθούν ενάντια στο εργατικό κίνημα, στην πορεία της ταξικής πάλης και σε όσους κάνουν κριτική στον καπιταλισμό αξιοποιούν τις ακρότητες της Χρυσής Αυγής για να πουν ότι υπάρχει και το άλλο άκρο. Τους αξιοποιούν επίσης στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, τους ανοίγουν το δρόμο. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι άλλα πολιτικά κόμματα δεν κάνουν αυτή την πρόβλεψη επειδή σκέφτονται μόνο ευκαιριακά απέναντι στη Χρυσή Αυγή και δεν βλέπουν ότι η προβολή, η αρνητική προβολή βεβαίως, ουσιαστικά κατοχυρώνει τη Χρυσή Αυγή, τη νομιμοποιεί, τη στιγμή που πρέπει 'να βγει εκτός νόμου', όχι με κάποιον ποινικό νόμο, αλλά να βγει 'εκτός νόμου' στη συνείδηση της πλειοψηφίας του λαού μας που θα εκφραστεί με δράση για την απομόνωσή της”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου