Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ο Σαμαράς, η Ντόρα, ο Κουβέλης, ο Καραβέλας, η Siemens, τα ένοχα μυστικά, oι εκλογές


Οι πιθανότητες να τιναχθεί στον αέρα και η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, είναι κάτι παραπάνω από ορατές. Μάλιστα παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως στην πραγματικότητα ο ΟΠΑΠ είναι αυτός που προκαλεί τις πολιτικές εξελίξεις των ημερών και όχι η ΕΡΤ!

Το επενδυτικό σχήμα που πλειοδότησε για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, η Εmma Delta,  διαπιστώνει ότι είναι έτοιμη να αγοράσει μία βίλα η οποία βρίσκεται στον έλεγχοτης ανταγωνίστριας- στην διεκδίκηση του ΟΠΑΠ- Intralot.
Ιδιοκτήτης της Ιntralot είναι ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης. Στο δίδυμο Κόκκαλη-Σαμαρά είχε χρεώσει ο Μητσοτάκης την πτώση της κυβέρνησής του με την περίφημη αποστασία Συμπιλίδη.
Τότε κάποιοι έκαναν λόγο για βαλίτσες που είχαν το ίδιο χρώμα με το μαύρο που έπεσε στην ΕΡΤ και έκοβαν βόλτες στα Τέμπη.  Αν οι βαλίτσες είχαν μέσα περιστέρια η άλλα μαγικά ματζούνια που μέσα από διαδικασίες βουντού έριξαν τον Μητσοτάκη, αυτό το γνωρίζει η ιστορία και οι πρωταγωνιστές της.
Η Ιntracom ως γνωστόν  έκανε σε πολλές περιπτώσεις από κοινού δουλειές με την Siemens. Δυο επικεφαλής της Siemens Ελλάδος εμφανίζονται να έχουν φύγει από την χώρα. Ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας. Ο πρώτος βρίσκεται στην Γερμανία. Για το που βρίσκεται ο δεύτερος το μυστήριο είναι πυκνό. Οπως επίσης κι αν έχει εκδοθεί σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ. Εαν δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης θα μπορούσε ο Καραβέλας να βρίσκεται καλόγερος σε μοναστήρι της Αντιπάρου η καντηλανάφτης στο Λυκαβηττό. Θα μπορούσε επίσης  να μην κρύβεται και να ζει κανονικά την ζωή του ανάμεσα στην Κορώνη και την Άνοιξη, δύο περιοχές της Ελλάδας τόσο αγαπημένες, ώστε έδωσε τα δικά τους ονόματα σε λογαριασμούς του που διατηρούσε στην Ελβετία και με την “βοήθειά τους” εξασφάλιζε χρυσά συμβόλαια για λογαριασμό της  Siemens  με τον ΟΤΕ και πάει λέγοντας.
Θα μας πείτε γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Μα γιατί δεκαετίες τώρα τα ίδια πρόσωπα, τα ίδια σκάνδαλα, οι ίδιοι πρωταγωνιστές της διαπλοκής διαφεντεύουν την χώρα. Οι ίδιοι και τα τσιράκια τους.
Αν ο Πάστορας Κουβέλης για παράδειγμα, κουβαλήθηκε σαββατιάτικα στο σπίτι της Ντόρας στη Γλυφάδα ώστε να μάθει λεπτομέρειες για την απόδραση του Καραβέλα, τους πολιτικούς που λάδωσε κλπ-η Ντόρα ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών-αυτό έχει την σημασία του στις πολιτικές μας εξελίξεις. Κι αυτό γιατί ο Καραβέλας είναι γνωστό ότι λάδωνε πολιτικούς. Και ο Κουβέλης είναι γνωστό ότι κατ΄αρχήν είναι δικηγόρος και εκτιμά την σημασία της συλλογής στοιχείων σε μια υπόθεση.
Πέραν αυτού ο Κουβέλης έχει κι έναν δικό του άνθρωπο στον ΟΠΑΠ, τον κ. Κολιοπάνοκαι ανά πάσα στιγμή ξέρει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στον Οργανισμό. 
Γιατί άραγε κανείς από τους 3 της συγκυβέρνησης δεν βγήκε να μας πει ανοιχτά  τι ακριβώς συμβαίνει με την δεύτερη μεγάλη αποκρατικοποίηση της χώρας; Θα έχει ο ΟΠΑΠ την ίδια τύχη με την ΔΕΠΑ κι εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο που θα βρεθούν τα αναμενόμενα 2,5 δις των συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων; Επειδή θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός, μήπως τουλάχιστο ο Σαμαράς μπορεί να βγει και να μας πει τι ακριβώς συμβαίνει με τον ΟΠΑΠ; Κι αν δεν μπορεί να μας το πει ο Σαμαράς, ας μας το πει ο Εμίρης του ΤΑΙΠΕΔ, πρώην στέλεχος της ALPHA BANK η οποία με την σειρά της έχει συνάψει δάνεια εκατομμυρίων ευρώ με την Siemens.
Kι αν δεν μπορεί να μας το πει ούτε ο Εμίρης ας μας το πει ο Λουρόπουλος, ο οποίος θα πρέπει να αισθάνεται πολύ ασφαλής και θωρακισμένος στην καρέκλα του, ώστε να δώσει διαφήμιση δεκάδων εκατομμυρίων  ευρώ στα ΜΜΕ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Οσοι έχουν δει την σχετική λίστα, η οποία κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία, υποστηρίζουν ότι ο Λουρόπουλος, σε πολλές περιπτώσεις ΜΜΕ, μοίρασε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 όλο το διαφημιστικό μπάτζετ της χρονιάς δεσμεύοντας και τον επόμενο ιδιοκτήτη, εκτός κι αν κάποιος τον έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει νέος ιδιοκτήτης στον ΟΠΑΠ. 
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Λουρόπουλος μοίρασε στο διαφημισιτικό μπάτζετ στα ΜΜΕ και καθ’ υπόδειξη ανθρώπων του Μαξίμου-μάλιστα με κάποιους μηντιάρχες φάνηκε ιδιαίτερα ανοιχτοχέρης μια και φρόντισε να τους εξοφλήσει κιόλας. Πως γίνονται όλα αυτά ενώ ο ΟΠΑΠ (υποτίθεται) ότι αλλάζει χέρια; 
Ποιος διαβεβαίωσε τον Λουρόπουλο πως δεν θα υπάρξουν τελικά νέοι ιδιοκτήτες στον ΟΠΑΠ γιατί οι νέοι ιδιοκτήτες θα καλέσουν κι έναν στρατό από εισαγγελείς, νομικές φίρμες κλπ, ώστε να κάνουν φύλλο και φτερό τα λογιστήρια του Οργανισμού. Καθότι ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ θα έχει το προνόμιο να εισχωρήσει στο βαθύ κράτος του οργανισμού γεγονός που έχει κάνει πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους.
Διαβάστε στην συνέχεια το ρεπορτάζ του Capital για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και στο τέλος είστε ελεύθεροι να αναρωτηθείτε ποιος είναι από χέρι κερδισμένος αν πάμε σε εκλογές: O Κόκκαλης η ο συνδικαλιστής Καλφαγιάννης της ΕΡΤΚαι επί του θέματος ποια είναι η θέση του Σαμαρά, ο οποίος γνωρίζει πως αν πάμε σε εκλογές ματαιώνεται η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Τελικά ο Σαμαράς θέλει να πουληθεί ο ΟΠΑΠ η όχι. Η μάλλον μπορεί να πουλήσει τον ΟΠΑΠ η όχι;

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΤΕΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ


Σε θολό τοπίο και χωρίς καμία εγγύηση για την διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση της άδειας των Κρατικών Λαχείων και για τη σύμβαση του νέου τεχνολογικού παρόχου του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για δύο εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που απειλούν να τινάξουν κυριολεκτικά στον αέρα την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού, λίγα μόλις 24ωρα μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο.

Έξι μήνες μετά τις ανακοινώσεις του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για την παραχώρηση της άδειας των Κρατικών Λαχείων και το Ξυστό στην ένωση των εταιρειών OPAP Ιnvestment – Intralot – Scientific Games και ενώ μαίνονται οι διαμάχες μεταξύ των μελών της πλειοδότριας κοινοπραξίας, δεν υπάρχουν σημάδια στον ορίζοντα ότι μπορεί «να σωθεί η παρτίδα». Το αντίθετο, παρά τις έγγραφες διαμαρτυρίες της Emma Delta, του επενδυτικού σχήματος που πλειοδότησε για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, καταβάλλοντας το ποσό των 652 εκατ. ευρώ, στο οποίο γινόταν σαφής αναφορά ότι οι όροι της σύμβασης για τα Λαχεία είναι επιζήμιοι για τα συμφέροντα του Οργανισμού, μόλις προ ημερών υπεγράφη το καταστατικό της εταιρείας που θα κληθεί να υπογράψει τη σύμβαση για τα Λαχεία, χωρίς να υπάρξει ουδεμία αλλαγή.

Όπως αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης και έχει σημειώσει το Capital.gr, το συγκεκριμένο καταστατικό αποτελεί στην ουσία μια «ελληνική πατέντα» καθώς ο βασικός μέτοχος ΟΠΑΠ (με 67%) και βασικός χρηματοδότης του project (καταβάλει τη μερίδα του λέοντος από τα 190 εκατ. ευρώ που αποτιμήθηκε η άδεια), παρά το ότι θα κατέχει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου και τοποθετεί 7 από τα 11 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, δεν θα μπορεί να λαμβάνει καμία απόφαση. Και αυτό διότι για να ληφθεί οιαδήποτε απόφαση απαιτείται να υπάρχει η θετική ψήφος οκτώ μελών του διοικητικού συμβουλίου! Ουσιαστικά, δηλαδή, οι μέτοχοι μειοψηφίας –η Intralot και η Scientific Games με ποσοστό 16,5% έκαστη– μπορούν ανά πάσα στιγμή να «μπλοκάρουν» τα θέματα που προωθεί ο ΟΠΑΠ ως επικεφαλής της κοινοπραξίας και μέτοχος πλειοψηφίας.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Στο «α λα Γκρέκα» καταστατικό προβλέπεται πως ο ΟΠΑΠ εκτός του ότι δεν έχει τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων, δεν έχει λόγο στην τοποθέτηση των γενικών διευθυντών στην εταιρεία που θα διαχειριστεί τα Λαχεία και το Ξυστό, δεσμεύεται εκ των προτέρων για σειρά υπηρεσιών, προμηθειών σε τεχνολογικό εξοπλισμό, συμφωνιών εκτύπωσης κ.α., καθώς και για το τίμημά τους. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ υποστηρίζουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν συμφωνίες που υπογράφηκαν σε προγενέστερο της πώλησης του Οργανισμού διάστημα, χωρίς να διαθέτουν τη δυνατότητα της παραμικρής διαπραγμάτευσης.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η ουσία του θέματος είναι ότι το project των Λαχείων και του Ξυστό έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο ΟΠΑΠ ως βασικός μέτοχος και κύριος χρηματοδότης να μην είναι καθόλου βέβαιο (το αντίθετο ισχυρίζονται ορισμένοι) ότι θα έχει κέρδος από αυτή τη συμφωνία, σε αντίθεση με τα άλλα δύο μέλη της κοινοπραξίας που «φρόντισαν» όχι μόνο να εισπράττουν το μερίδιό τους αλλά και ποσοστό επί των πωλήσεων και επιπλέον έσοδα από επιμέρους συμφωνίες. Και βέβαια, το Δημόσιο έχει διασφαλίσει την εγγυημένη συμμετοχή στα μικτά κέρδη των Κρατικών Λαχείων, συνολικά 580 εκατ. ευρώ για τα 12 έτη που παραχωρείται η άδεια, ήτοι εγγυημένα 30 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος λειτουργίας και 50 εκατ. ευρώ για καθένα από τα ένδεκα επόμενα έτη.

Τεχνολογικός πάροχος

Τα όσα συμβαίνουν στα Λαχεία και το Ξυστό, βέβαια, ωχριούν μπροστά στην υπόθεση του τεχνολογικού παρόχου του ΟΠΑΠ, με την Emma Delta να καταγγέλλει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδόσεις της σχετικής σύμβασης, με αυτή που οδεύει προς υπογραφή από τη διοίκηση του Οργανισμού να περιλαμβάνει σειρά τροποποιήσεων που ανεβάζουν κατά πολύ το τελικό τίμημα προς την Intralot.

Εφόσον ευσταθούν οι ισχυρισμοί, δημιουργείται μείζον θέμα σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και όχι μόνον, αφού θεωρείται βέβαιο πως θα ζητηθεί να καταλογιστούν ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση, ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι μέτοχοι του Emma Delta δεν ικανοποιηθούν με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί αναφορικά με τον ΟΠΑΠ. Εκτός εάν, λένε κύκλοι του επενδυτικού σχήματος, κάποιοι θεωρούν πως οι νέοι βασικοί μέτοχοι του Οργανισμού θα συνεχίσουν να δέχονται αδιαμαρτύρητα συμφωνίες όπως αυτή που αφορά για στην υποστήριξη, έναντι 46 εκατ. ευρώ, τερματικών των πρακτορείων που θεωρούνται παρωχημένα και έχουν παροπλιστεί:

Διότι, με την υπογραφή της νέας σύμβασης για τεχνολογικό πάροχο αυτόματα θα τεθεί σε ισχύ το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot (υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2011 επί διοίκησης Σπανουδάκη) για τη συντήρηση των Τερματικών Αυτόνομης Χρήσης (ΤΑΧ), η χρήση των οποίων, όπως οι ίδιοι οι πράκτορες καταγγέλλουν, «είναι ιδιαίτερα περιορισμένη τόσο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τερματικά όσο και σε απόλυτα νούμερα» και «η θέση μας αλλά και η γνώμη των πελατών μας είναι ότι τα τερματικά αυτά είναι ξεπερασμένα και επί της ουσίας μη χρηστικά».

Και βεβαίως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι νέοι ιδιοκτήτες του Οργανισμού έχουν από νωρίς και προς όλες τις κατευθύνσεις επισημάνει ότι η νέα σύμβαση ουσιαστικά δεσμεύει τον ΟΠΑΠ για πολά ακόμη χρόνια με τον ίδιο πάροχο, αναφέροντας πως αν και η υλοποίηση του έργου δεν περιλαμβάνει λογισμικό για παγνιομηχανήματα-VLTs, δεν ισχύει το ίδιο για το Σύστημα Διαχείρισης Κάρτας Παίκτη, σύστημα πάνω στο οποίο θα στηριχτεί όλη η ανάπτυξη των παιχνιδιών νέας γενιάς. Και αυτό διότι ο νόμος 4002/11 (ρυθμίζει το σύνολο της αγοράς τυχερών παιχνιδιών), ξεκάθαρα αναφέρει πως δεν μπορούν να παιχτούν τα παιχνίδια που ορίζει (ήτοι παιχνίδια online και VLT) χωρίς Κάρτα Παίκτη.
  
Αδιέξοδο

Ήδη οι πράκτορες, η ραχοκοκαλιά του ΟΠΑΠ δηλαδή, προειδοποιούν με χθεσινή τους  επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πως «εδώ και δύο μήνες έχει κατακυρωθεί με Δημόσιο Διεθνή Διαγωνισμό, η πώληση των μετοχών του Δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, δημιουργώντας πολλαπλές δυσλειτουργίες στην εταιρία και τα παιχνίδια της».

Πράγματι, μεγάλα και σημαντικά κομμάτια του business plan του ΟΠΑΠ εμφανίζονται να έχουν «παγώσει», δημιουργώντας επιπρόσθετη ανησυχία στους νέους μετόχους του Οργανισμού. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι δεν διαπιστώνουν πρόοδο στα δύο μείζονα θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί. Σε περίπτωση, λοιπόν, που ακυρωθεί η συμφωνία και καταπέσει ο διαγωνισμός, ποιος θα αναλάβει και κυρίως πιστωθεί ακόμη ένα ναυάγιο; Διότι, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί και ο πλέον καλόπιστος παρατηρητής ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει πιάσει τους στόχους του. Απομένουν μόλις δύο εβδομάδες για την μεταβίβαση της άδειας των Λαχείων και, αν και τυπικά μπορεί να δοθεί παράταση, ουσιαστικά στο χρόνο αυτό που απομένει όλες οι πλευρές θα κληθούν να αποδείξουν πως διαθέτουν τη βούληση να επιλυθούν τα προβλήματα. Ειδάλλως, ο ασκός του Αιόλου θα ανοίξει και μετά δύσκολα θα μπορέσουν να μαζευτούν όσα διαλύσει...
kourdistopotrocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου