Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Η αδιέξοδη ανάπτυξη της Κυβέρνησης διαλύει την Επαγγελματική Εκπαίδευση

Η ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Του Στέλιου Βασδεκά
Καταστροφικό και ταυτόχρονα επικίνδυνο το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ.
Πιο συγκεκριμένα 46 ειδικότητες θα καταργηθούν αφήνοντας τουλάχιστον 15.000 μαθητές μετέωρους και ταυτόχρονα στέλνοντας 2.482 καθηγητές στην ανεργία. Για άλλη μια φορά, θύμα της Τροϊκανής Συγκυβέρνησης η εκπαίδευση, θέτοντας αυτή τη φορά σε διαθεσιμότητα τους εκπαιδευτικούς μιας και τα νούμερα δεν της βγαίνουν. Σημαντικές ειδικότητες οι οποίες κατάρτιζαν τους νέους και τους προετοίμαζαν για την αγορά εργασίας, για χάρη γούστου τις κλείνουν. Σε συνδυασμό με το Σχέδιο Αθηνά και την μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με το σχέδιο αυτό προωθούνται τα ιδιωτικά συμφέροντα, αφού το μόνο που μένει στους μαθητές που θέλουν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους είναι τα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. Αυτός είναι ο στόχος της συγκυβέρνησης: ο έλεγχος  της  επαγγελματικής εκπαίδευσης να πάει στα χέρια των ιδιωτών. Το πρώτο πείραμα στην Παιδεία βρίσκεται σε εξέλιξη με κύριο στόχο τη δημιουργία ανειδίκευτων εργατών και την παράδοση του αγαθού της μόρφωσης στους λίγους και εκλεκτούς.

Τα δάκρυα των μαθητών από την Αμαλιάδα που εξαναγκάζονται σε παραίτηση από τις σπουδές τους, δεν φαίνεται να συγκινούν καθόλου τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και σε μια κατάσταση αμόκ φέρνει εις πέρας τις διαταγές των ξένων δανειστών και ταυτόχρονα κατηγορεί το σύνολο των Επαγγελματικών λυκείων και Τεχνικών Σχολών για «πελατειακές σχέσεις», ξεχνώντας ότι απευθύνεται σε μαθητές. Μέχρι τώρα Πα.Σο.Κ και Νέα Δημοκρατία σε συνεργασία στο παρελθόν με τις πατερίτσες ΔΗ.Μ.ΑΡ και ΛΑ.Ο.Σ, έχουν έχουν αποδείξει ότι δεν είναι η λύση, αλλά το πρόβλημα. Χωρίς σχέδιο, χωρίς πλάνο απλά μόνο με αερολογίες και ψέματα, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δανειστών και όχι μόνο, καταστρέφοντας ό, τι βρουν μπροστά τους. Πριν ήταν η Ε.Ρ.Τ., τώρα οι καθηγητές των   Επαγγελματικών Λυκείων, αύριο κάποιος άλλος κλάδος.

Οι νέοι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων καταγγέλουμε την τακτική των μνημονίων και την λύση του προβλήματος με καταστροφή. Αυτή τη δύσκολη περίοδο έχουμε κοινωνικοπνευματική και όχι μόνο οικονομική κρίση. Απαιτούμε την άμεση λύση του προβλήματος η οποία δεν είναι διάλυση της Δημόσιας Παιδείας, αλλά η δημιουργία πραγματικής Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας στηριγμένης στις αρχές του Έθνους μας.
Στέλιος Βασδεκάς - Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μέλος της Νεολαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου