Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ξένα «αφεντικά» στη δημόσια υγεία

Ξένα «αφεντικά» στη δημόσια υγεία

Τον ασκό του Αιόλου για τη δημόσια υγεία ανοίγει απόρρητο σχέδιο της task force, το οποίο τινάζει στον αέρα το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας και παραδίδει τη διαχείρισή της σε Ευρωπαίους μάνατζερ. Ο νέος οδικός χάρτης της υγείας που σχεδίασαν για την Ελλάδα οι Γερμανοί και οι Βέλγοι εμπειρογνώμονες προβλέπει την αλλαγή του ρόλου του ΕΟΠΥΥ σε αποκλειστικά αγοραστή υπηρεσιών υγείας.


Θολό παραμένει το τοπίο για την τύχη των 300 πολυϊατρείων του νέου φορέα, που αποτελούν τον κορμό της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας, ενώ «μπαίνει χέρι» και στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς ο ΕΟΠΥΥ είναι ο βασικός χρηματοδότης, από τον οποίο εξαρτάται η βιωσιμότητα των δημόσιων νοσοκομείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση των εμπειρογνωμόνων της task force, Lankers και Geissler, που αποκαλύπτει η Realnews, ο ΕΟΠΥΥ αλλάζει ρόλο και μετονομάζεται από Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας σε Οργανισμό Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας. Τον σχεδιασμό και την οργάνωση του νέου φορέα θα αναλάβει ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συνάψει τις συμφωνίες που θα γίνουν τόσο με τα δημόσια νοσοκομεία όσο και με τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας.

Στο σχέδιο διευκρινίζεται ότι μόνο τα χαμηλόβαθμα στελέχη των ομάδων εργασίας θα είναι Έλληνες. Οι ξένοι μάνατζερ θα προσδιορίσουν και τους κανόνες των συμφωνιών του νέου ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας.

Ο νέος οργανισμός θα λειτουργεί στα πρότυπα των ασφαλιστικών εταιρειών, δηλαδή θα αγοράζει υπηρεσίες από τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς φορείς της υγείας και στη συνέχεια θα προσδιορίζει πακέτα παροχών για τους ασφαλισμένους του. Στο σχέδιο υπάρχει πρόταση για επαναξιολόγηση του πακέτου παροχών του φορέα, καθώς και των εισφορών των ασφαλισμένων.

Μάλιστα, προτείνονται συστήματα κοινωνικής ασφάλισης υγείας που, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «έχουν καθιερωθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και βασίζονται στο εισόδημα του ατόμου και σε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας βασιζόμενη σε εξατομικευμένες ανάγκες».


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου