Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Μπορεί ο Αντώνης να πουλήσει τον ΟΠΑΠ;> Οι Τσέχοι έτοιμοι να πατήσουν το κόκκινο κουμπί


Mπορεί ο Αντώνης να αποκρατικοποιήσει τον ΟΠΑΠ; Ιδού η απορία για να μην χρησιμοποιήσουμε τον πεζοδρομιακό όρο, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Κι αν δεν μπορεί να αποκρατικοποιήσει- ούτε τον ΟΠΑΠ- που θα βρει κοντά στα 2 δις για να καλύψει την τρύπα σε περιπτωση αποτυχίας μετά την ΔΕΠΑ και την προβληματική πώληση της ΔΕΣΦΑ;

Και ρωτάμε αν μπορεί, γιατί ο πρώην πρωθυπουργός και σήμερα Επίτιμος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον είχε καταγγείλει από το μπαλκόνι ότι έριξε την κυβέρνησή του το 1993 σε συνεργασία με συμφέροντα τα οποία ο Στέφανος Μάνος είχε κατονομάσει 


(Κόκκαλης). 


Τότε με κάτι αστείες προφάσεις ο βουλευτής Συμπιλίδης-η κόρη του οποίου σήμερα εργάζεται στη Συγγρού και όπως απεκάλυψαν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ υπήρξε από τους οργανωτικούς εγκεφάλους του πρόσφατου συνεδρίου της ΝΔ-είχε ρίξει την κυβέρνηση.
Ο πρώην πρωθυπουργός Καραμανλής-για να μην αδικούμε τον Κόκκαλη-είχε μιλήσει στου Μπαιρακτάρη για μια χούφτα (5-6) νταβατζήδες. Έκτοτε βέβαια σιώπησε και στο μεταξύ τους έκανε όλα τα χατήρια-όπως και ολοι οι πρωθυπουργοί της μεταπολίτευσης.
Δεν είναι κακό τα κόμματα να έχουν χορηγούς. Και οι πόρνες έχουν- παρόλα αυτά υπηρετούν ψυχή τε και σώματι το αρχαιότερο επάγγελμα.

Ο σημερινός πρωθυπουργός όμως σε περίπτωση που δεν μπορέσει να πουλήσει τον ΟΠΑΠ θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας στα διεθνή ΜΜΕ και οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές ακόμη και για την επανεκλογή της Μέρκελ.
Ο Τσέχοι που έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ, έχοντας καταθέσει εγγυητικές ύψους 20 εκατ. ευρώ, είναι έτοιμοι να πατήσουν το κόκκινο κουμπί και να προκαλέσουν τόση ζημιά σε Σαμαρά και Μέρκελ που ούτε στο χειρότερο εφιάλτη του ο Σαμαράς δεν θα μπορούσε να φαντασθεί τις συνέπειες. Τόσο ο ίδιος όσο και κάποιοι από το Μαξίμου που παίζουν σε διπλό ταμπλό, έχοντας οικειοποιηθεί, χρόνια τώρα, τραβεστί ρόλους. 
Ο Σαμαράς άλλωστε είναι εκείνος που φύτεψε τους Λουρόπουλου-Σταυρίδη ως επικεφαλής σε ΟΠΑΠ-ΤΑΙΠΕΔ και στον ίδιο θα αποδοθούν οι ευθύνες.
Για την κόψη του ξυραφιού στην οποία βρίσκεται η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ-εξαιτίας των συμβάσεων με την Intralot-το ρεπορτάζ του Νίκου Χρυσικόπουλου από το Capital που ακολουθεί>

Κλιμακώνεται με ταχύ ρυθμό η ένταση μεταξύ Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Emma Delta, ΟΠΑΠ και Intralot-Scientific Games. Μετά την οξύτατη κριτική της Emma Delta για τους χειρισμούς στην υπόθεση των Λαχείων, το επενδυτικό σχήμα που πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την παραχώρηση του 33% του ΟΠΑΠ προτίθεται να σηκώσει ακόμη περισσότερο τους τόνους αναφορικά με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot για την προμήθεια νέου πληροφοριακού συστήματος από την εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη.

Όπως αναφέρουν στελέχη της Emma Delta, η υπογραφή της νέας σύμβασης με την Intralot αποτελεί «πρόκληση» και «αιτία» πολέμου» καθώς όλες οι τροποιήσεις (της έκτης, όπως λένε, εκδοχής της σύμβασης...) ήταν εις βάρος του ΟΠΑΠ. Το νομικό τμήμα της Εmma Delta έχει εντοπίσει δεκάδες παρατυπίες σε σχέση με ην αρχική σύμβαση, ωστόσο όπως μεταφέρεται στο Capital.gr, δύο είναι τα σημαντικότερα πεδία που έχουν προκαλέσει τη μήνιν των μετόχων του fund.

Το πρώτο αφορά στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot (υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2011 επί διοίκησης Σπανουδάκη). Η διετής συμφωνία που τίθεται αυτομάτως σε ισχύ με την υπογραφή της σύμβασης με την Intralot για την προμήθεια νέου πληροφοριακού συστήματος, αφορά στην υποστήριξη και συντήρηση των Τερματικών Αυτόνομης Χρήσης (ΤΑΧ), τα οποία όμως έχουν παροπλιστεί καθώς χαρακτηρίζονται από τους πράκτορες του Οργανισμού «ξεπερασμένα», με κόστος που έχει συμφωνηθεί στα 46 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει, η διοίκηση του ΟΠΑΠ είχε ζητήσει σε προγενέστερο διάστημα να πραγματοποιηθεί γνωμοδότηση από τους αρμόδιους γενικούς διευθυντές για την χρήση των ΤΑΧ από τα πρακτορεία. Το συμπέρασμα ήταν πως πέρυσι μέσω των ΤΑΧ ο Οργανισμός πραγματοποίησε τζίρο 300 χιλ. ευρώ και εφέτος επίσης ο τζίρος μόλις που ξεπερνά τα 100 χιλ. ευρώ. Με την υπογραφή, ωστόσο, για το τεχνολογικό πάροχο, υποστηρίζει η Emma Delta, ο ΟΠΑΠ αποδέχθηκε να πληρώνει 15 εκατ. ευρώ ετησίως για τερματικά που δεν χρησιμοποιεί.

Το δεύτερο σημείο που αποτελεί «αιτία πολέμου» για το επενδυτικό σχήμα αφορά την νέα συμφωνία για την OPAP TV, η οποία, όπως λέγεται, μπήκε από το παράθυρο μέσω του μνημονίου. Πρόκειται για το τηλεοπτικό κανάλι του ΟΠΑΠ, το πρόγραμμα του οποίου διατίθεται αποκλειστικά μέσω των πρακτορείων της εταιρείας. Βάσει παλαιότερης συμφωνίας μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot, η εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη ανέλαβε την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και την εγκατάστασή του στα πρακτορεία του Οργανισμού, ήτοι 5.500 αποκωδικοποιητές και 20 χιλιάδες τηλεοράσεις στα πρακτορεία, κανάλι δορυφορικής σύνδεσης αλλά και δύο studio για τις ζωντανές τηλεοπτικές εκπομπές. Η Ιntralot για το σκοπό αυτό συνεργάστηκε με την εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών και υπηρεσιών διαδραστικής τηλεόρασης Vermantia Media Croup, συμφερόντων Φίλιππου Αντωνόπουλου, γιου του CEO της Intralot Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου. Τους τελευταίους μήνες η λειτουργία της OPAP TV είχε ατονήσει και το προσωπικό που είχε προσληφθεί είχε απολυθεί.
 
Βολές για τρία θέματα
Η Emma Delta στο νέο εξώδικο που ετοιμάζει για τον τεχνολογικό πάροχο γίνεται γνωστό στο Capital.gr πως προτίθεται να αναδείξει ακόμη το ζήτημα του πηγαίου κώδικα επικοινωνίας μεταξύ του λειτουργικού συστήματος των παιγνίων (Lotos O/S) και του λογισμικού των παιγνίων (σ.σ. πρόκειται για την καρδιά του πληροφοριακού συστήματος, αυτό που οι μηχανικοί ονομάζουν «transaction engine») και το ότι ο ΟΠΑΠ ακόμη δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, παρά το γεγονός ότι έχει καταβάλει πάνω από 3 δισ. ευρώ στην Intalot στο πλαίσιο της μέχρι σήμερα συνεργασίας τους.

Επιπλέον, τονίζουν πως μέσω της νέας σύμβασης η Intralot ουσιαστικά ελέγχει τα παιχνίδια νέας γενιάς του ΟΠΑΠ μέσω του Συστήματος Διαχείρισης Κάρτας Παίκτη. Και αυτό διότι ο νόμος 4002/11 (ρυθμίζει το σύνολο της αγοράς τυχερών παιχνιδιών), ξεκάθαρα αναφέρει πως δεν μπορούν να παιχτούν τα παιχνίδια που ορίζει (ήτοι παιχνίδια online και VLT) χωρίς Κάρτα Παίκτη. Η Εmma Delta εκτιμά ότι σε αυτή την περίπτωση περιορίζονται δραστικά οι δυνατότητες του νέου μετόχου του OΠΑΠ, να ασκήσει επιχειρηματικές επιλογές μεγάλης σημασίας, ενώ ταυτόχρονα έχουν εκφραστεί και αιτιάσεις που αφορούν τη σύνδεση της νέας συμφωνίας με άλλες παλαιότερες. Τέλος, θα επισημάνουν το γεγονός πως οι ρήτρες που υπογράφηκαν μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot, αν και αρχικά ανέρχονταν στα 100 εκατ. ευρώ, υποχώρησαν στα 20 εκατ. ευρώ.
 
Αντίδραση ΤΑΙΠΕΔ
 
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η Emma Delta απέστειλε εξώδικο (με κοινοποίηση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στη διοίκηση και τα μέλη του ΟΠΑΠ αλλά και στους δύο παρατηρητές έχει τοποθετήσει η Τρόικα στο ΤΑΙΠΕΔ), με το οποίο βάλει ευθέως κατά του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για τους χειρισμούς του στο διαγωνισμό των Λαχείων. Υποστηρίζει, συγκεκριμένα, ότι η συμπεριφορά και οι ενέργειες που επιδιώκει το Ταμείο να επιβάλλει στον ΟΠΑΠ δεν είναι μόνον επιζήμιες για τα συμφέροντα του Οργανισμού αλλά επιπρόσθετα προσκρούουν στους όρους των διακηρύξεων για την παραχώρηση της άδειας για τα Λαχεία.

Το εξώδικο προκάλεσε την αντίδραση της διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και κορυφαίο στέλεχος του μιλώντας στο Capital.gr έκανε λόγο για «κίνηση που υπερέβη τα εσκαμμένα». Προανήγγειλε, δε, πως θα δοθεί απάντηση, λέγοντας ότι «όπου υπάρχει δράση, υπάρχει και αντίδραση», αν και «τέτοιες κινήσεις δεν δημιουργούν πίεση στο Ταμείο το οποίο συντεταγμένα καλείται να υλοποιήσει το έργο του».

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την ολοκλήρωση της παραχώρησης της άδειας των Λαχείων για 12 έτη και για την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ. Μετά την αδυναμία ολοκλήρωσης του deal για τα Λαχεία στην προθεσμία που δόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, καταβάλλεται προσπάθεια με την υιοθέτηση ενός MoU μεταξύ ΟΠΑΠ – Intralot – S.G. να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Το Σάββατο που πέρασε, πάντως, υπήρξε συνάντηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΠΑΠ ΑΕ Κώστα Λουρόπουλου με τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για τα δύο αυτά θέματα.


kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου