Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Βουλευτές, κόπωση και Στουρνάρας

Βουλευτές, κόπωση και Στουρνάρας
Βουλευτές, κόπωση και Στουρνάρας

Τον παράγοντα της πολιτικής αστάθειας τραβά και πάλι από το μανίκι ο Γ. Στουρνάρας, βάζοντας «φωτιά» σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κατευθύνσεις δίνει την Πέμπτη ο Σαμαράς στους υπουργούς του.

Η κυβέρνηση πόνταρε πολλά στη θερινή ραστώνη, προκειμένου να κλείσει το «μέτωπο» του Δημοσίου με τις λιγότερες δυνατές τριβές, αν και το κλίμα μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παραμένει βαρύ, ενόψει του δύσκολου Σεπτεμβρίου.

Οι υπουργοί βρίσκονται σε απίστευτη πίεση, ξορκίζοντας τα «μαύρα» σενάρια της Κομισιόν για αύξηση του αριθμού των 150.000 αποχωρήσεων από το δημόσιο, ενώ από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να κρατήσει την κυβέρνηση σε μια ισορροπία, αποφεύγοντας τα διάφορα «φάουλ» υπουργών και κρατικών στελεχών (βλέπε φορολογικές δηλώσεις), προκειμένου να μην χαλάσει τον όποιον σχεδιασμό έχει κάνει με ορίζοντα τη σημαντική επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.


Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Γιάννης Στουρνάρας έρχεται να βάλει «φωτιά» στο βεβαρημένο πολιτικό σκηνικό με τη διαπίστωσή του ότι οι κίνδυνοι στην Ελλάδα δεν αφορούν την οικονομική, αλλά την πολιτική κατάσταση και την... κόπωση των βουλευτών που εδώ και τρία χρόνια ψηφίζουν μέτρα, χωρίς να βλέπουν φως στο τούνελ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα του υπουργού Οικονομικών έχουν αντιμετωπιστεί με οργισμένα ή σκωπτικά σχόλια κυρίως εκ μέρους των «γαλάζιων» βουλευτών.

Η παρέμβαση Στουρνάρα, που σε κάθε περίπτωση έχει αποδέκτες και τους εκπροσώπους της τρόικας ενόψει Σεπτεμβρίου, αντικατοπτρίζει τη συνολική κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση: Τα όρια εντός και εκτός Bουλής έχουν προ πολλού ξεπεραστεί, η πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονη και οι κίνδυνοι από την παρουσία της Χρυσής Αυγής όλο και μεγαλύτεροι - μια πραγματικότητα που συνθέτει ένα σκηνικό πολιτικής αστάθειας το οποίο βάζει και πάλι, εμμέσως, στο τραπέζι ο Γ. Στουρνάρας λίγες μόνον ημέρες έπειτα από την ευθεία προειδοποίηση του T. Μπαλτάκου ότι καταψήφιση προαπαιτουμένων σημαίνει αυτομάτως κάλπες.

Ο Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί την Πέμπτη το Yπουργικό Συμβούλιο το οποίο επισήμως έχει ως θέμα την προετοιμασία για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα αναφερθεί σε όλο το πλαίσιο των πολιτικών δράσεων της κυβέρνησης μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τις αλλαγές στο Δημόσιο αλλά και στην ανάγκη να μη χαθεί καθόλου χρόνος αφού τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και το ραντεβού με την τρόικα τον Σεπτέμβριο αναμένεται το πιο δύσκολο έως σήμερα για την κυβέρνησή του.



Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου