Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Ο Αβραμόπουλος οριοθετεί ΑΟΖ με «χαλύβδινα τείχη» στη Θράκη!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που πηγαίνει στις ΗΠΑ μετά τον ανασχηματισμό με έτοιμη ατζέντα και συγκεκριμένο σχέδιο για τους στρατηγικούς αντικειμενικούς σκοπούς της χώρας
 Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
Την πρώτη επαφή της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό με κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ θα έχει σε τρεις εβδομάδες ο υπουργός Εθνικής Αμύνης. Τις πύλες του Πενταγώνου θα περάσει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στις 30 Ιουλίου με έτοιμη και επικαιροποιημένη ατζέντα.

Μόλις ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εθνικής Αμύνης, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε να αντιμετωπίσει δύο προκλήσεις. Αφ' ενός έπρεπε να διαβάσει και να διεκπεραιώσει τους πεντακόσιους φακέλλους που δεν μπήκε στον κόπο να μελετήσει και να υπογράψει ο προκάτοχός του, ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. Αφ' ετέρου έπρεπε να ανταποκριθεί άμεσα στην πρόσκληση που απηύθυνε ο βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κ. Ντέρεκ Τσόλετ εκ μέρους του προϊσταμένου του κ. Τσακ Χέιγκελ. Για το πρώτο θέμα, ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων εργάζεται νυχθημερόν ώστε να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά. Ταυτοχρόνως, όχι μόνο αποδέχθηκε την πρόσκληση να μεταβεί στην Ουάσινγκτον αλλά έχει έτοιμη ατζέντα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Αβραμόπουλος αναμένεται να θίξει το θέμα που αφορά στην πρόταση των ΗΠΑ να δωρίσει στη χώρα μας 400 άρματα μάχης "Abrams". Το ζήτημα είναι γνωστό στον υπουργό, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί από την ηγεσία και τους αρμόδιους επιτελείς τις απόψεις τους περί τούτου διότι έχουν ειπωθεί πολλά σχετικώς με το κόστος συντήρησης και επισκευής.
Τα άρματα μάχης
Το σίγουρο είναι ότι στις εισηγήσεις τους, οι αξιωματικοί σκιαγραφούν τον τρόπο, τα δεδομένα και τα κριτήρια ώστε να δημιουργηθεί στη Θράκη ένα χαλύβδινο τοίχος ισχυρής αποτροπής οποιασδήποτε απειλής. Ο υπουργός φέρεται να έχει ζητήσει λεπτομέρειες ακόμα και για τη θωράκιση των προσφερομένων αρμάτων ή τις καταναλώσεις καυσίμων ή ακόμα και για τεχνικά χαρακτηριστικά (βάρη και χαρακτηριστικά κινητήρα).
Σ' αυτό το πλαίσιο μάλιστα αναμένεται να αναθερμανθεί και η συζήτηση ακόμα και για προμήθεια 90 αρμάτων μάχης "Abrams" αναλόγως με τους όρους και το πλαίσιο που θα συζητηθεί με την αμερικανική πλευρά. Ήδη προχωρεί βάσει αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ η προμήθεια 460 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη αιτήματα της ελληνικής πλευράς για οχήματα τύπου "Hummer", ελικόπτερα και πολεμικά πλοία.
Όλα αυτά τα δεδομένα προκύπτουν από τη βούληση του κ. Αβραμόπουλου να προωθήσει τη Νέα Δομή Δυνάμεων (ΝΔΔ), το σχέδιο της οποίας υποτίθεται πως είχε καθορισθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Μόνο που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάνει ένα βήμα μπροστά.
Ο αντικειμενικός σκοπός Αβραμόπουλου
Στρατιωτικοί αναλυτές εξηγούν ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει στις ΗΠΑ ο κ. Αβραμόπουλος, θα παρουσιάσει το εκσυγχρονισμένο πλαίσιο διάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντικειμενικός σκοπός είναι η θωράκιση του Δ' Σώματος Στρατού με ευέλικτες μηχανοκίνητες μονάδες Πεζικού και Πυροβολικού αλλά και δυνάμεις Τεθωρακισμένων υψηλής ισχύος.
Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν οι στρατιωτικές μονάδες των νησιών στο βόρειο Αιγαίο αλλά και τα Τάγματα Εθνοφυλακής στα Δωδεκάνησα με τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο θα λυθούν προβλήματα επάνδρωσης αλλά και εκπαίδευσης. Μάλιστα, εξετάζονται σενάρια ακόμα και για αερομεταφερόμενες μονάδες υψηλής αποτελεσματικότητας οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις για την ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια, καθώς και το ΝΑΤΟ.
«Σε ένα ευάλωτο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον η Εθνική Ασφάλεια και σταθερότητα αποτελεί τη βασική μέριμνά μας»,έχει επισημάνει ο κ. Αβραμόπουλος στους επιτελείς, επιβεβαιώνοντας τη συνέπεια της στρατηγικής του. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πιστεύει ότι με ισχυρές δυνάμεις αποτροπής στη Θράκη και στο Αιγαίο κάθε συζήτηση περί ΑΟΖ στο Αιγαίο κλείνει de facto εφ' όσον η χώρα μας θα διαθέτει στρατηγικό και στρατιωτικό πλεονέκτημα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων έχει επιστήσει την προσοχή προς όλους ώστε από τη σκοπιά ως τους επιτελείς που διεκπεραιώνουν Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR) πως όλοι πρέπει να υπερβάλλουν τον εαυτό τους,τηρώντας με συνέπεια τα καθήκοντά τους, διότι από εκείνους εξαρτάται η ακεραιότητα της πατρίδας.
Και αίσθηση διπλωματίας
Στις συνομιλίες που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης δεν θα περιορισθεί μόνο σε ζητήματα που αφορούν στη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά θα προχωρήσει και σε επισκόπηση θεμάτων που απασχολούν το ΝΑΤΟ και τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις. Οι εξελίξεις στη Συρία, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση στα Βαλκάνια αλλά και οι σχεδιασμοί στο πλαίσιο της στρατηγικής για τα ενεργειακά δίκτυα βρίσκονται στην ατζέντα του κ. Αβραμόπουλου.
Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν και πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν περί ανάγκης επεκτάσεως της αμερικανικής βάσεως στη Σούδα προκειμένου να σταθμεύουν πρόσθετα αεροσκάφη μάχης, ηλεκτρονικού πολέμου και ανεφοδιασμού εν πτήσει λόγω της κατάστασης στη Λιβύη και την Αίγυπτο. Όπως σχολίαζαν επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, οι Αμερικανοί εμφανίζονται να θέλουν αναβάθμιση της Σούδας έναντι της βάσης στο Ινσιρλίκ της Τουρκίας αλλά αυτό δεν θα γίνει χωρίς τα απαραίτητα ανταλλάγματα.
Τα ανταλλάγματα αυτά μπορεί, προφανώς, να τα εξασφαλίσει ένας αξιόπιστος συνομιλητής τους όπως επιβεβαιώνεται πως είναι ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.


πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου