Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ανακοίνωση – «σοκ» στον Ερυθρό Σταυρό: «Το πιθανότερο είναι να μην ζήσετε»

12052013806

Το γεγονός ότι ο τομέας της δημόσιας Υγείας είναι στα μαύρα του τα χάλια, το ξέραμε. Το να πηγαίνει κανείς όμως, σε εφημερεύον νοσοκομείο -κάποιοι μάλιστα με το ένα πόδι στη ζωή και το άλλο στο θάνατο- και προτού καν εξεταστεί (!) να τον πληροφορούν ότι «το πιθανότερο είναι να μην βγείς ζωντανός ούτε καν από τα εξωτερικά ιατρεία», είναι ανήκουστο.

Αυτό γράφει, ούτε λίγο ούτε πολύ, μια ανακοίνωση γιατρών του Ερυθρού Σταυρού που υπάρχει έξω από το Παθολογικό των εξωτερικών ιατρείων, και, ως φαίνεται έχει ξεχαστεί κολλημένη στον τοίχο από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και το χειρότερο; Τα πράγματα, όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ του «Nez» από τότε μάλλον δεν έχουν αλλάξει στο νοσοκομείο.
Στις εφημερίες, αργά τα ξημερώματα, υπάρχουν στις ουρές ασθενείς, αρκετοί εξ” αυτών ηλικιωμένοι, που περιμένουν εκεί από τις 11 τη νύκτα, ή ακόμα και από τις έξι το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας. Η κατάσταση καταμαρτυρά την άθλια κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια Υγεία. Λίγοι γιατροί, τραυματιοφορείς, νοσηλευτικό προσωπικό, κ.ο.κ. Υπό αυτές τις συνθήκες, πως να μην περιμένει κανείς για να εξεταστεί ακόμα και δώδεκα ώρες.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι και άλλα νοσοκομεία της Αθήνας με τρομερό φόρτο ασθενών, που όταν έχουν εφημερία, μοιάζουν με νοσοκομεία που βρίσκονται σε πρώτη γραμμή πολέμου και όχι στην Αθήνα, αν και έχουν τεράστια προβλήματα, αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ταχύτητα τα περιστατικά των ασθενών.
Τι αναφέρει το κείμενο των γιατρών
«Εμείς οι γιατροί του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός σας ενημερώνουμε ότι η σημερινή εφημερία στην οποία προσέρχεστε, όπως και όλες οι εφημερίες του μηνός Σεπτεμβρίου, είναι επικίνδυνη για τη δική σας υγεία καθώς και των οικείων σας. Η διοίκηση του νοσοκομείου, ακολουθώντας εντολή του υπουργού Υγείας αποφάσισε αυθαίρετα να μειώσει τους εφημερεύοντες γιατρούς σχεδόν στο μισό από αυτούς που εφημέρευαν μέχρι τον Αύγουστο. Αυτό γίνεται, επειδή τα χρήματα που διατίθενται για τις εφημερίες των γιατρών έχουν μειωθεί τόσο που δεν επαρκούν για να εφημερεύσει το νοσοκομείο με τον αριθμό των γιατρών που χρειάζεται.
Οπως αντιλαμβάνεσθε λοιπόν, ο χρόνος που θα χρειαστεί να περιμένετε σε αναμονή για να εξεταστείτε είναι ο διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που περιμένατε μέχρι σήμερα. Ο γιατρός που θα σας εξετάσει θα είναι εξαντλημένος, ενώ πιθανότατα δεν θα είναι ειδικός αλλά ειδικευόμενος αφού σε κάποιες περιπτώσεις δεν εφημερεύει καν επιμελητής ειδικευόμενος γιατρός. Σας ζητάμε από την πλευρά μας συγγνώμη για την ταλαιπωρία, αλλά οφείλουμε και να σας προειδοποιήσουμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για τη σωματική σας ακεραιότητα, αφού δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα αποφευχθούν σοβαρά ιατρικά σφάλματα.
Από την πλευρά μας, έχουμε ενημερώσει τον υποδιοικητή του νοσοκομείου ότι είναι αδύνατον να εφημερεύσει το νοσοκομείο υπό αυτές τις συνθήκες. Εκφράστε τη δυσαρέσκειά σας και την αγανάκτησή σας, όχι στον κατάκοπο εφημερεύοντα γιατρό, αλλά στο γραφείο του υποδιοικητή, με όποιον τρόπο κρίνει καθένας σας σκόπιμο (…)».
nez.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου