Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει το haircut στις καταθέσεις ως το μοντέλο τραπεζικών διασώσεων – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Ξεχάστε την αύξηση των καταθέσεων – Αποταμιεύσεις 237 δισεκ. του Ιανουαρίου του 2010 δεν θα ξαναδεί η Ελλάδα

Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει το haircut στις καταθέσεις ως το μοντέλο τραπεζικών διασώσεων.
Πλέον είναι κοινός τόπος, ότι οι καταθέσεις οι ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ θα συμμετάσχουν στις αναδιαρθρώσεις τραπεζών. 
Στην Ελλάδα βέβαια, όσο υπάρχει το απόθεμα, το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ, δεν υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις. 

Αν το κεφαλαιακό απόθεμα εξαντληθεί τότε ο κίνδυνος για τις καταθέσεις θα είναι υπαρκτός. 
Η απόφαση της ΕΕ όμως τι σημαίνει για την Ελλάδα; 

Πρωτίστως ξεχάστε την αύξηση των καταθέσεων.
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα διαμορφώνονται στα 163 με 164 δισεκ. ευρώ δηλαδή έχουν αυξηθεί από τα ιστορικά χαμηλά το καλοκαίρι του 2012 κατά 13 με 14 δισεκ. ευρώ καθώς ήταν στα 150 δισεκ. ευρώ. 
Σε ένα χρόνο υπήρξε αύξηση 13 με 14 δισεκ. ευρώ. 
Ωστόσο, αποταμιεύσεις της τάξης των 237 δισεκ. του Ιανουαρίου του 2010 δεν θα ξαναδεί η Ελλάδα όχι μόνο λόγω έλλειψης ανάπτυξης αλλά και λόγω του φόβου για τις καταθέσεις. 

Το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ 

Καταθέτες….όσο το ΤΧΣ έχει κεφαλαιακό απόθεμα 5-6 δισεκ. ευρώ οι καταθέσεις στην Ελλάδα δεν κινδυνεύουν είτε πάνω είτε κάτω από 100 χιλ. ευρώ.
Αν το κεφαλαιακό απόθεμα εξαντληθεί τότε οι καταθέσεις ανεξαρτήτως ποσού θα κινδυνεύουν.
Το ζήτημα των καταθέσεων είναι μείζονος σημασίας καθώς αφορά 33 εκατ καταθετικούς λογαριασμούς. 
Οι λογαριασμοί καταθέσεων είναι πολλαπλάσιοι του ενεργού πληθυσμού για τον απλό λόγο ότι πολλοί συμπολίτες μας διατηρούν περισσότερους από έναν  καταθετικούς λογαριασμούς. 
Οι συνολικές καταθέσεις στην Ελλάδα με βάση τα επίσημα στοιχεία είναι 163,5 δισεκ. ευρώ. 
Το ζήτημα των καταθέσεων είναι καίριας σημασίας γιατί απλά λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Κύπρο και του haircut των καταθέσεων αλλά και των αποφάσεων των ευρωπαίων πολιτικών να συμμετέχουν και οι μεγαλοκαταθέτες άνω των 100 χιλ ευρώ στις αναδιαρθρώσεις τραπεζών ή και κρατών έχει αλλάξει άρδην το status quo, έχει αλλάξει τις υφιστάμενες ισορροπίες. 
Το ζήτημα είναι υπάρχει μηχανισμός που μπορεί να εγγυηθεί τις καταθέσεις στην Ελλάδα; 
Η απάντηση είναι όχι, καθώς η κεφαλαιακής δύναμη πυρός του ΤΕΚΕ του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων δεν είναι επαρκής. 
Οι εγγυημένες καταθέσεις – θεωρητικά -  στην Ελλάδα είναι 104,7 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 32 εκατ καταθετικούς λογαριασμούς. 
«Σύμφωνα με τον απολογισμό του έτους 2012 του ΤΕΚΕ, οι συσσωρευμένοι πόροι του ανέρχονταν, την 31η Δεκεμβρίου 2012, σε 3.980.838.607 ευρώ που, ως ποσοστό των εγγυημένων καταθέσεων είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Οι πόροι του ΤΕΚΕ, στο πλαίσιο της σχετικής πρόβλεψης του νόμου, κατά ένα μέρος είναι επενδεδυμένοι αφενός σε κρατικούς τίτλους της ζώνης του ευρώ υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και αφετέρου σε μορφή καταθέσεων.
Όμως για να είμαστε ρεαλιστές με 3,98 δισεκ. ευρώ δεν μπορούν να διασφαλιστούν 163,5 δισεκ. ευρώ. 
Υπάρχει μηχανισμός που να διασφαλίζει τις καταθέσεις πέραν του ΤΕΚΕ; 
Ναι και αυτός είναι το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ. 
Κατά την κρίση, εκτίμηση πολλών όσο το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ παραμένει υψηλό 5-6 δισεκ. ευρώ αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν κεφάλαια ώστε αν μια τράπεζα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια πρόσθετα κεφάλαια να μπορεί να προσφύγει στο ΤΧΣ. 
Όταν και αν τα κεφάλαια του αποθέματος του ΤΧΣ εκλείψουν τότε οι καταθέτες ανεξαρτήτως αν είναι πάνω ή κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ θα πρέπει να ανησυχούν αντικειμενικά. 
Αν μια τράπεζα βρεθεί σε κεφαλαιακό αδιέξοδο πιστεύει κανείς ότι θα προστατευθεί ο καταθέτης των 99 χιλιάδων ευρώ; 
Μην τρέφονται αυταπάτες. 
Το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ είναι κατ΄ ουσία ο μόνος μηχανισμός ασφαλείας και μάλιστα εμφανής…. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου