Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ερώτηση Καπερνάρου για διαγωνισμό του ιδρύματος ελληνισμού

Ερώτηση Καπερνάρου για διαγωνισμό του ιδρύματος ελληνισμού 


Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με την προκήρυξη-"μαϊμού" 16 θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, για λογαριασμό του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης από το Ίδρυμα Ελληνισμού ΝΙΠΔ, κατέθεσε χθες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος.

«Την ίδια στιγμή που ο Ελληνικός λαός υφίσταται δυσβάσταχτες περικοπές, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν είτε να ‘τακτοποιεί’, με αδιαφανείς διαδικασίες, τα δικά του παιδιά, είτε να καταχράζεται κονδύλια που προορίζονται για την πραγματική οικονομία» αναφέρει ο κ. Καπερνάρος και συνεχίζει, καλώντας «τον Υπουργό Πολιτισμού να πάρει άμεσα θέση, καθώς οι σχετικές καταγγελίες φτάνουν στο γραφείο μου η μια μετά την άλλη. Ως οφείλω, δια του θεσμικού μου ρόλου, θα καταγγέλλω δημόσια οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια και θα κινούμαι δια της νομικής οδού εναντίον όλων των εμπλεκομένων μερών, μέχρι η δικαιοσύνη αλλά και ο ελληνικός λαός, ο καθένας από τη θέση του, να κρίνουν και να τιμωρήσουν τους ενόχους.
Στόχος μας η αξιοκρατία. Η αναξιοκρατία θα πεθάνει».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Στις 12/8/2013, το ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Ν.Π.Ι.Δ. ανακοίνωσε, με την υπ’ αρ. ΚΟΧ.Π.15.903/01/2013 Ανακοίνωση, την κάλυψη 16 θέσεων προσλαμβάνοντας, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, αντίστοιχο αριθμό ατόμων για την υλοποίηση προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στην περιφερειακή ενότητα Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.
Στο σώμα της Ανακοίνωσης ορίζεται ως διεύθυνση του Ιδρύματος Ελληνισμού ΝΠΙΔ η Λ. Βασιλίσσης Αμαλίας 48, ενώ για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό παρέπεμπε στον Γενικό Γραμματέα του Ιδρύματος, κ. Θεόδωρο Δημητρόπουλο, με τηλ. επικ. το 6987000103.
Πλην όμως, υπήρξαν επώνυμες καταγγελίες από συμμετέχοντες στον διαγωνισμό πως κατέστη ατελέσφορη η απόπειρα να επικοινωνήσουν με τον ως άνω υπεύθυνο στο ανωτέρω τηλέφωνο και διεύθυνση, καθότι ανύπαρκτα.
Εντύπωση, δε, προκαλεί το γεγονός πως το εν λόγω Ίδρυμα υφίσταται και λειτουργεί υπό ομιχλώδες νομικό καθεστώς, καθώς πουθενά δεν έχουν δημοσιευθεί, ως έδει, αφ’ ης στιγμής, μάλιστα, διενεργεί δημόσιους διαγωνισμούς και διαχειρίζεται χρήματα του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλυτικότερα στοιχεία σχετικά με την υπόστασή του, όπως η ιδρυτική του πράξη, το καταστατικό του, ο σκοπός που επιτελεί και οι οικονομικοί του πόροι.
Αναφέρω, συμπληρωματικά, πως το ίδιο το Ίδρυμα στο κείμενο της προκήρυξης θεώρησε σκόπιμο, προφανώς εν είδει απολογίας, να καταστήσει σαφές πως δεν είναι Μ.Κ.Ο. και να το υπογραμμίσει (αυτολεξεί: ΄΄Διευκρινιστικά σημειώνεται ότι το Νομικό καθεστώς του Ιδρύματος ΔΕΝ Είναι Μ.Κ.Ο.΄΄). Γιατί άραγε; Ποιά είναι η νομική του υπόσταση; Γιατί διαισθάνθηκε την ανάγκη να προκαταβάλλει τους ενδιαφερόμενους πως δεν πρόκειται για Μ.Κ.Ο.;
Επειδή, λοιπόν, το ζήτημα είναι μείζον, καθότι αφορά τη διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών και τη διασπάθιση ή μη χρημάτων του Δημόσιου και των κοινοτικών κονδυλίων από φορείς οι οποίοι, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, οφείλουν να είναι κρυστάλλινοι ως προς την νομική και πραγματική τους υπόσταση, όπως και για την οικονομική τους διαχείριση.
Επειδή, ως εκ τούτου, πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις-εξηγήσεις για τη λειτουργία και τους σκοπούς του Ιδρύματος Ελληνισμού, προκειμένου αυτό να μην θεωρηθεί ως το όχημα μέσω του οποίου, και υπό την επίφαση της νομιμότητας, προσλαμβάνονται ΄΄ημέτεροι΄΄.
               
Ερωτάσθε:
1)Αν υφίστανται οι ως άνω καταγγελίες των συμμετεχόντων στον εν λόγω διαγωνισμό περί ανυπαρξίας της έδρας του Ιδρύματος Ελληνισμού ΝΙΠΔ.
2)Ποια η νομική μορφή του εν λόγω Ιδρύματος, με ταυτόχρονο αίτημα για κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων που άπτονται της σύστασής του, ήτοι την ιδρυτική του πράξη, το καταστατικό του, τους οικονομικούς του πόρους, τους σκοπούς που επιτελεί και τον αριθμό του προσωπικού που απασχολεί.
3)Κατάθεση των ισολογισμών του Ιδρύματος από συστάσεώς του έως και σήμερα.
4)Βάσει ποιου σκεπτικού και συνακόλουθης απόφασης διενεργήθηκε ο διαγωνισμός από το Ίδρυμα Ελληνισμού και όχι από το ίδιο το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, που, ως Δημόσια Υπηρεσία εποπτευόμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει την αρμοδιότητα να το πράξει. (Κατάθεση της σχετικής απόφασης)».

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου