Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Τρέχουν για τα προαπαιτούμενα

Τρέχουν για τα προαπαιτούμενα
Τρέχουν για τα προαπαιτούμενα

Έτοιμα θέλει να έχει η κυβέρνηση τα 4 προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου, πριν έρθει η τρόικα στην Αθήνα για την νέα αξιολόγηση η οποία προγραμματίζεται αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.


Και τούτο διότι, διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη, η κυβέρνηση θέλει οι δανειστές να λάβουν με την άφιξή τους ένα μήνυμα συνέπειας, προτού ανοίξει η «βεντάλια» των κρίσιμων θεμάτων της νέας διαπραγμάτευσης: της βιωσιμότητας του χρέους, του χρηματοδοτικού κενού, του ζητήματος νέα μέτρα και των αποκρατικοποιήσεων.


Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ήδη έτοιμος ο νέος κώδικας δικηγόρων, εστάλη ήδη στην τρόικα την Τετάρτη το σχέδιο για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, προωθείται σε 3 στάδια η αποπληρωμή χρεών των εταιρειών ύδρευσης και επιχειρείται στοχευμένη επιτάχυνση στην κινητικότητα. Αποτελούν τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ στις αρχές Οκτωβρίου 2013 που απομένει από το συνολικό ποσό των 5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από το Eurogroup της 8ης Ιουλίου 2013:



* Σχέδιο αναδιοργάνωσης των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ. Το σχέδιο έπρεπε να σταλεί προς έγκριση έως το τέλος Αυγούστου στην Τρόικα. Πλέον αναμένονται οι απαντήσεις από τους δανειστές με στόχο η οριστικοποίησή του «να γίνει την επόμενη εβδομάδα» όπως ανέφερε χθες ο ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πώληση της ΛΑΡΚΟ θα γίνει σε μία φάση, με παράλληλη πώληση ορυχείων και εργοστασίων, αλλά με δικαίωμα προτίμησης στον επενδυτή των εργοστασίων για τα ορυχεία. Για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) προωθείται καθεστώς ένταξής της σε ειδική εκκαθάριση, ενώ για την Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) εξετάζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διάσπασή της στα δύο (αμυντικό και πολιτικό σκέλος) και εν συνεχεία η ένταξή της στο καθεστώς κατάργησης- συγχώνευσης- αναδιάρθρωσης στο οποίο εντάχθηκε και η ΕΡΤ.


* Αναγνώριση των χρεών του δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης τους. Αρχίζει ήδη σύμφωνα με πληροφορίες η πληρωμή των οφειλών υδροληψίας, προωθείται η αποπληρωμή των εφάπαξ των εργαζομένων, ενώ μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζονται στο επενδυτικό σκέλος των οφειλών που επιχειρείται να οριοθετηθεί από τα αρμόδια υπουργεία.


* Νέο κώδικα των δικηγόρων με τον οποίο θα καταργούνται οι κατώτατες αμοιβές, θα επιτρέπεται η διαφήμιση των δικηγορικών γραφείων, κτλ. Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και αναζητείται η μέθοδος... λείανσης των αντιδράσεων.


* Ένταξη δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας (η ολοκλήρωση της λίστας με τους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους αναμένεται μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2013). Το θέμα αναμένεται ότι θα παρουσιάσει την μεγαλύτερη δυσκολία. Περιλαμβάνει τροπολογία για την κατάργηση θέσεων στο δημόσιο τομέα με Προεδρικά Διατάγματα. Από τον Ιούλιο 4.401 υπάλληλοι, εκ των οποίων 2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν ενταχθεί στο 1ο πρόγραμμα κινητικότητας. Επίσης τα Υπουργεία ανακοίνωσαν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον αριθμό των Υπαλλήλων που θα έθετε σε διαθεσιμότητα κάθε ένα από αυτά, συνολικά 9.820 υπάλληλοι.


Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι 3.200 δημοτικοί αστυνομικοί που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα και επίσης 1.835 εργαζόμενοι στο Υπ. Υγείας, 1.500 εργαζόμενοι από το Υπ. Παιδείας, 758 εργαζόμενοι από το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, 618 εργαζόμενοι από το Υπ. Εργασίας, 485 εργαζόμενοι από το Υπ. Οικονομικών, κ.λπ. Έως τα τέλη Αυγούστου το κάθε Υπουργείο θα πρέπει να έχει προχωρήσει στην εξειδίκευση των θέσεων, των κλάδων ή των διευθύνσεων που καταργούνται (ή θεσπίζονται) ανά υπουργείο και, στη συνέχεια, έως τα μέσα Σεπτεμβρίου το κάθε Υπουργείο θα πρέπει να έχει προσδιορίσει τους συγκεκριμένους υπαλλήλους που θα υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.


Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΚΣΔΜ) επικύρωσε τις σχετικές αποφάσεις με τις οποίες θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα είναι έτοιμες όλες οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη σύσταση ή για την κατάργηση θέσεων στα υπουργεία από τις οποίες θα προκύψουν οι υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα.




Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου