Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Πολιτικές ζυμώσεις εν μέσω θέρους!


Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Αυτό το καλοκαίρι είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Μου θυμίζει καλοκαίρια του '65, του ΄89 ακόμη και του '92. Σίγουρα όμως είναι ένα καλοκαίρι όπου οι  ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα στο πολιτικό σκηνικό και πίσω από κλειστές πόρτες γραφείων πολιτικών, επιχειρηματιών και καναλαρχών, θα κρίνουν την κατάσταση στην Ελλάδα.


Μπορεί να βρισκόμαστε αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο και ο Έλληνας ακόμη  να λιάζεται στις παραλίες πίνοντας φραπέ, οι πολιτικοί να την έχουν κάνει με ελαφρά για τις περιοχές τους, στα κανάλια να βλέπουμε επαναλήψεις από το χειμώνα κι όλα να μοιάζουν ήρεμα, αλλά οι ζυμώσεις συντελούνται με γοργούς ρυθμούς. Ζυμώσεις που έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο.Ζυμώσεις που  αρχικά εκδηλώθηκαν με τη κυβερνητική κρίση στην τρικομματική λόγω ΕΡΤ και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τη κυβέρνηση. Ζυμώσεις που συνεχίζονται και αναμένεται να δούμε τα νέα τους επεισόδια από Σεπτέμβρη.



Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες το Σεπτέμβριο ακούγεται ότι ο Φώτης Κουβέλης που θυμήθηκε ότι είναι αντιπολίτευση μετά την αποχώρησή  του από την κυβέρνηση,αναμένεται να θέσει θέμα αλλαγής πρωθυπουργού. Ένα θέμα που είχε τεθεί και πριν από την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως για το ενδεχόμενο αυτό είναι ενημερωμένο το Μαξίμου.Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και οι στενοί του συνεργάτες μελετούν το συγκεκριμένο σενάριο και ελέγχουν τις πιθανότητες η πρόταση αυτή του Φώτη Κουβέλη να βρει υποστηρικτές και μέσα στη κυβέρνηση.

Οι μέχρι στιγμής ζυμώσεις αλλά και συζητήσεις δείχνουν πως σ΄αυτό το ιδιότυπο ''πολιτικό παιχνίδι εξουσίας'' ο Φώτης Κουβέλης θα βρει υποστηρικτές - εκτός από στελέχη του κόμματος του - τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ.

Ανδρέας Παπαδόπουλος,Γρηγόρης Ψαριανός και Θόδωρος Μαργαρίτης είναι τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που μέσα από τις δηλώσεις τους αναμένεται να προβάλλουν αλλά και να συντηρήσουν το σενάριο αλλαγής πρωθυπουργού.Το ίδιο φαίνεται διατεθειμένος να κάνει από το ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος έχει ήδη προειδοποιήσει πως αν ο πρωθυπουργός δεν επιδείξει ένα διαφορετικό σχέδιο το  φθινόπωρο,θα πρέπει να τεθεί θέμα αλλαγής του.

Υποστηρικτές του Φώτη Κουβέλη θα υπάρξουν και στη  Χαριλάου Τρικούπη. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ  θεωρούν πως ίσως η αλλαγή πρωθυπουργού στη δεδομένη στιγμή εξυπηρετεί  το κόμμα  που δεν επιθυμεί μια εκλογική αναμέτρηση -καθώς οι προβλέψεις μιλούν για εκλογική  του καθίζηση.
Εκλογική αναμέτρηση ως γνωστό δεν επιθυμούν ούτε στην Αγ.Κωνσταντίνου και φαίνεται πως αυτό θα αποτελέσει τον κοινό παρανομαστή ανάμεσα στα δυο κόμματα.

Αν και φαινομενικά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους,στο παρασκήνιο αρκετά στελέχη και των δυο κομμάτων επιθυμούν συνεργασία και δεν είναι λίγοι εκείνοι που  θεωρούν ότι ίσως θα ήταν μια ευκαιρία μέσα από τη συνεργασία των δυο τους, να ενεργοποιηθεί η συνένωση των κομμάτων της κεντροαριστεράς. Λοβέρδος,Μόσιαλος, Διαμανοπούλου, Ραγκούσης  και Μπίστης, ο καθένας για τους δικούς του λόγους,  λέγεται ότι βλέπουν με καλό μάτι τη πιθανή συνεργασία. Ήδη,οι πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιούν συναντήσεις, τις περισσότερες από αυτές στο γραφείο της Διαμαντοπούλου.

Ενδιαφέρον για το σενάριο αλλαγής πρωθυπουργού και δημιουργίας μιας κυβέρνησης πολιτικών και τεχνοκρατών δείχνει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που δε  χάνει ευκαιρία να βρεθεί σε συζητήσεις και να δηλώσει πως η παρούσα Βουλή πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και αν υπάρξει πρόβλημα να λυθεί με αλλαγή ηγεσίας κι όχι με εκλογές. Μάλλον τη γνώμη του συμμερίζεται και ο Λουκάς Παπαδήμος με τον οποίον συναντήθηκε και συζήτησε αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μου,το όνομα του Λουκά Παπαδήμου,παρά τις δικές του επιδιώξεις,δεν υπάρχει περίπτωση να προταθεί στη θέση του πρωθυπουργού. Μέχρι στιγμής, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιο πρόσωπο θα προταθεί από το Φώτη Κουβέλη όταν ανακινήσει θέμα αλλαγής πρωθυπουργού.Η αλήθεια είναι πως οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις συνεχίζονται  και ίσως το πρόσωπο αποφασιστεί τελευταία στιγμή.Γνωρίζω,όμως ότι ο Φώτης θα βρει υποστηρικτές και μέσα στη Ν.Δ.

Στα πολιτικά πηγαδάκια είναι γνωστή η πολύ καλή σχέση του Φώτη Κουβέλη με την οικογένεια Μητσοτάκη και συγκεκριμένα με την Ντόρα Μπακογιάννη. Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου ήταν όταν ο Φώτης Κουβέλης πέρασε το κατώφλι του σπιτιού της στη Γλυφάδα σε μια συνάντηση που συζητήθηκαν πολλά και το θέμα αλλαγής πρωθυπουργού- κάτι που αναμενόταν να θέσει ο Φώτης στις συναντήσεις της τρικομματικής στο Μέγαρο,ίσως και να το έθεσε, αυτό δεν θα το μάθουμε.
Ντόρα Μπακογιάννη,η οποία τώρα κρατά ουδέτερη στάση, προσδοκώντας τον διορισμό της ως Επιτρόπου της Ελλάδας στην ΕΕ. Έναν διορισμό που δεν είναι σίγουρος, να τονίσω.

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παρά την ηλικία του μοιάζει πιο έτοιμος από ποτέ να συμμετάσχει σε πολιτικές ζυμώσεις και οι κακές γλώσσες λένε ότι ίσως είναι η ευκαιρία να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα τον Αντώνη Σαμαρά. Σε συζητήσεις του ο επίτιμος δεν παραλείπει να τονίζει πως οι εκλογές δεν είναι λύση κι ότι, αν από Σεπτέμβρη παρουσιαστεί ''πολιτικό ατύχημα'' και η κυβέρνηση δεν αντέξει,η λύση να δοθεί με μεταβατικό πρωθυπουργό.
Να υπενθυμίσουμε πως η οικογένεια Μητσοτάκη δε θέλει να πέσει η κυβέρνηση καθώς σ΄αυτήν και μάλιστα σε κρίσιμο υπουργείο μετέχει ο υιός.

Την παρούσα λοιπόν κυβέρνηση με αλλαγή πρωθυπουργού και κάποιους τεχνοκράτες επιθυμεί ο πατήρ Μητσοτάκης. Αρκετά συχνά,μάλιστα,μιλά με κολακευτικά λόγια για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, τον οποίον δεν αποκλείεται και να προτείνει μια και θεωρείται ότι θα γίνει αποδεκτός από την Ευρώπη κι ιδιαίτερα από τη Γερμανία.

Μια Γερμανία που πολύ πιθανό να δει την αλλαγή Σαμαρά με θετικό μάτι, κυρίως μετά την στροφή της κυβέρνησης προς την Αμερική. Ο Αντώνης Σαμαράς πήρε από τον Μπάρακ Ομπάμα την πολυπόθητη πολιτική στήριξη και κύκλοι στο Μαξίμου κρίνουν το ταξίδι ως επιτυχημένο αλλά οι ζυμώσεις στον Ελλαδικό χώρο δεν τον αφήνουν ανεπηρέαστο. Οι σύμβουλοί του διατείνονται ότι γνωρίζουν όλα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο και ανησυχούν για τη στάση που θα κρατήσει η καραμανλική πλευρά. Για το λόγο αυτό ο Τάκης Μπαλτάκος, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή πριν το ταξίδι στην Αμερική. Ο λόγος ήταν να διαπιστώσει τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού κι ότι στηρίζει τόσο την κυβέρνηση όσο και τον Αντώνη Σαμαρά διότι πολλοί εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν τη κυβέρνηση όχι όμως τον Σαμαρά.

Το ερώτημα είναι ποιος θα στηρίξει την Ελλάδα και τον Έλληνα πολίτη, έναν πολίτη που κατά τη διάρκεια των συζητήσεων δεν λαμβάνουν υπόψιν τους. Εκτός κι αν φοβούνται το αποτέλεσμα της κάλπης....
.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου