Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Χάμπερμας: Η Γερμανία έχει αποκοιμηθεί πάνω σε ένα ηφαίστειο


Μία "ιστορική αποτυχία" διακινδυνεύει με την κοντόφθαλμη πολιτική της η γερμανική κυβέρνηση, αναγκάζοντας τις χώρες της νότιας Ευρώπης...
να προχωρήσουν τεράστιες μεταρρυθμίσεις, την ίδια στιγμή που η ίδια αρνείται τη δική της ευθύνη για τις συνέπειες των πολιτικών της, σύμφωνα με τον φιλόσοφο Γιούργκεν Χάμπερμας.

Ο Γερμανός φιλόσοφος, που πρόσφατα βρέθηκε στην Ελλάδα για το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, υποστηρίζει σε άρθρο του στο περιοδικό Der Spiegel ότι "η Ευρώπη είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η πολιτική εξουσία πηγαίνει σε όποιον αποφασίζει για την αποδοχή ή την άδεια για το ποια θέματα θα συζητηθούν από το κοινό. Η Γερμανία δε χορεύει. Κοιμάται πάνω σε ένα ηφαίστειο".

Ο Χάμπερμας αναφέρεται σε άρθρο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τίτλο "Δε θέλουμε μία γερμανική Ευρώπη", με την οποία απέρριψε τις κατηγορίες κατά της Γερμανίας ότι θέλει να κατακτήσει οικονομικά ολόκληρη την Ευρώπη. Επικαλούμενος τον ιστορικό Λούντβιχ Ντέχιος, που έλεγε ότι η Γερμανία "είναι πολύ αδύναμη για να κυριαρχήσει, αλλά πολύ ισχυρή για να περιοριστεί στα σύνορά της", ο Γερμανός φιλόσοφος σχολιάζει πως η Άνγκελα Μέρκελ επιβάλλει την αμφιλεγόμενη ατζέντα της στη Γαλλία και τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά την ίδια στιγμή αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για τις "παρενέργειες" της πολιτικής που επιβάλλει, όπως είναι η "φρικιαστική", όπως τη χαρακτηρίζει, ανεργία των νέων.
"Μήπως οι ελίτ αποτυγχάνουν;", διερωτάται ο Χάμπερμας, και συνεχίζει: "Κάθε δημοκρατική χώρα έχει τους πολιτικούς που της αξίζουν. Και υπάρχει κάτι περίεργο στο να περιμένεις συμπεριφορά πέραν της κανονικής από εκλεγμένους πολιτικούς. Χαίρομαι που έχω ζήσει σε μία χώρα που από το 1945 δεν έχει ανάγκη από ήρωες. Επίσης δεν πιστεύω στο επιχείρημα ότι μεμονωμένα άτομα γράφουν την ιστορία, τουλάχιστον όχι σε γενικές γραμμές. Αλλά συνειδητοποιώ ότι υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες η γνωστική ευαισθησία, η φαντασία, το θάρρος και η προθυμία αυτών που είναι στην εξουσία να αναλάβουν τις ευθύνες τους έχουν επίδραση στην πορεία των πραγμάτων".




πηγή: tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου