Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Γυρισμός δεν υπάρχει: Η΄ συνέχιση του μνημονίου ή χάος

gyrismos-den-yparxei-h-synexish-toy-mnhmonioy-h-xaos 

Το τοπίο ήταν ιδανικό. Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος «έλουζε» τη θάλασσα στο Λαιμό της Βουλιαγμένης. Η μεγάλη παρέα όμως που κάθισε σε ένα από τα τραπέζια του εστιατορίου Ιθάκη, στη μαγευτική τοποθεσία του Λαιμού της Βουλιαγμένης με θέα που κόβει την ανάσα, είχε σκοπό να συζητήσει πιο πεζά θέματα. 

Στην Ιθάκη που έχει φιλοξενήσει τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του διεθνούς jet set: από την Αθηνά Ωνάση έως τον Bill Clinton και από τον Sean Connery στον Julio Iglesias και τον Leonardo Di Caprio, η οικονομία είχε την τιμητική της. Όχι οι επώνυμοι συνδαιτημόνες δεν χάραξαν το δρόμο για να βρει η Ελληνική οικονομία την δική της Ιθάκη, αλλά συζήτησαν επί μακρόν την... ελληνική Οδύσσεια. Εξάλλου και ο Οδυσσέας μέχρι να φθάσει στην Ιθάκη ταλαιπωρήθηκε επί δέκα χρόνια μετά την πτώση της Τροίας. 
Χωρίς την παρουσία πολιτικών, τους οποίους η Γερμανική Καγκελαρία δεν πολυσυμπαθεί, το μάτι και το αυτί του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Άσμουσεν ήρθε και έδωσε εντολές που πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα. Ουσιαστικά είπε στο ελληνικό πολιτικό προσωπικό πως γυρισμός δεν υπάρχει: ή συνέχιση του μνημονίου ή χάος. Την ίδια μέρα συμπτωματικά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. 
Η επίσκεψη του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα μόνο τυχαία δεν ήταν. Ειδικά το δείπνο που παρέθεσαν οι κ. Ζανιάς και Τουρκολιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, αντίστοιχα, ήταν ένα power dinner με την αφρόκρεμα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. Εκεί συζητήθηκαν τα πάντα... 
Εκεί ήταν οι Μιχάλης Τσάμαζ, Πρόεδρος ΟΤΕ (θυγατρική της Deutsche Telecom), Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (Εφοπλιστής και Πρόεδρος του Costa Navarino, της μεγαλύτερης τουριστικής επένδυσης των τελευταίων ετών), Δημήτρης Μαντζούνης της ALPHA BANK (αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία της Τράπεζας μετά την αποχώρηση του Γ. Κωστόπουλου πριν το τέλος του χρόνου), Θεόδωρος Βενιάμης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος του Βιομηχανικού Ομίλου και Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita (οι δύο τελευταίοι είναι οι επικρατέστεροι να διαδεχθούν τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο στο τιμόνι του ΣΕΒ την προσεχή Άνοιξη). 
Η συζήτηση περιστράφηκε σε όλα τα φλέγοντα θέματα, όπως η πορεία των τραπεζών και τι θα γίνει με το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση, με τη χρηματοδότηση της αγοράς, με τα επιτόκια της ΕΚΤ, αν θα αλλάξει πολιτική η ΕΚΤ μετά τις γερμανικές εκλογές, ενώ ακούστηκαν και κριτικές αναφορές στη στάση της τρόικας. 
Ο Άσμουσεν, αν και δημόσια, μετά την συνάντησή του με το υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αρνήθηκε να συζητήσει το ενδεχόμενο νέας βοήθειας στην Ελλάδα, στο δείπνο ήταν ειλικρινής. Κινήθηκε στη γραμμή του μέντορά του Σόιμπλε, ενώ έγινε και συζήτηση για το ενδεχόμενο νέο κουρέματος. 
Από την ομήγυρη αναγνωρίστηκε η προσπάθεια του Πρωθυπουργού - αρκετοί εξάλλου είναι προσωπικοί του φίλοι- και εκφράστηκε αγωνία για το μέλλον, καθώς όπως ειπώθηκε ο δρόμος είναι ανηφορικός και τίποτα δεν έχει τελειώσει. Το κλειδί είπαν θα είναι η έξοδος στις αγορές το 2014, το εάν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, κλπ. 
Πάντως συζήτηση για το πως βιώνει η ελληνική οικογένεια την κρίση δεν έγινε, αν και τους τρομάζει το ενδεχόμενο πολιτικής αποσταθεροποίησης. 

Ενδεικτικό μενού στην Ιθάκη 

*Καρδιές μαρουλιού με χταπόδι ξιδάτο, πατάτες rosevalt και βινεγκρέτ βατόμουρο.
*Χριστόψαρο στη σχάρα με τομάτα κονφί, αγγουράκι τουρνέ και λαδολέμονο με άρωμα βανίλιας. 
*Τριλογία από σολομό σε άλμη, καπνιστό και μαρινέ με τσάτνει από φρούτα και βινεγκρέτ από μέλι και ούζο. 
*Μους γάλακτος, συνδυασμός απαλής σοκολάτας γάλακτος Valrhona με cremeux λευκής σοκολάτας πάνω σε τραγανή βάση πραλίνας.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου